Κραυγές και κατάρες στον ουρανό του Αιγαίου: 12 αερομαχίες, 12 kill και περάστε έξω [Τι δείχνει η ανάλυση των παραβιάσεων]

SF16M in Aegean Sea: Οι αυξημένοι αριθμοί στα readiness έχουν φέρει απτά αποτελέσματα και δίνουν απάντηση ισχύος στους εναέριους εισβολείς. Πηγή: Hellasjournal
Και πάλι σε κατάσταση lock on βρέθηκαν οι Τούρκοι πιλότοι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, με δεκάδες αεροσκάφη της HAF να κυνηγούν ανηλεώς τους εισβολείς στον ελληνικό ουρανό.

Από: hellasjournal.com - Του Γιώργου Σιδέρη

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η Άγκυρα αποφάσισε να δώσει αποστολή σε 22 ιπταμένους, με οπλισμένα αεροσκάφη να εισβάλουν στον ουρανό του Αρχιπελάγους, φανερώνεται η πρόθεση, τα λόγια να μετατρέπονται αυτομάτως σε έργα.

Οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί του καθεστώτος της Άγκυρας, για το 2023, φάνηκαν πριν ένα 24ωρο, μέσα από το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας το οποίο έγινε σε προεκλογικό κλίμα. Διαστρεβλώνοντας γι’ ακόμη μια φορά πλήρως την πραγματικότητα, η Άγκυρα επιχειρεί να εμφανίσει την Αθήνα ως την χώρα που προκαλεί. Λες και χώρα η οποία απλώς εξοπλίζεται για να αμυνθεί και κάνει συμμαχίες απέναντι σε όσους την απειλούν, σκοπεύει να δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή.

Το τουρκικό Επιτελείο αμέσως μετά τα όσα ειπώθηκαν από την πολιτική ηγεσία της γείτονος, έσπευσε να υποστηρίξει στο πεδίο την ρητορική των απειλών. Και ο μόνος τρόπος που σκέφτηκαν οι Τούρκοι ήταν το σίγουρο των παραβιάσεων μέσα από την εθνική τους άσκηση nexus ace την οποία έχουν μετατρέψει σε εβδομαδιαία δραστηριότητα.

22 F-16 οπλισμένα, 2 F-4 Phantom, 12 αερομαχίες είναι ο απολογισμός μιας γεμάτης ημέρας για τους Έλληνες αεροπόρους που έσπευσαν νότια και ανατολικά της Ρόδου για την αναχαίτιση- απομάκρυνση των εναέριων εισβολέων.

Η ανάλυση των παραβιάσεων

Πέραν όμως της καθημερινότητας που οι Τούρκοι επιμένουν να καταγράφουν αριθμούς στον ελληνικό ουρανό και να το εμφανίζουν ως την δική τους προσπάθεια έμπρακτης αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, το αεροπορικό επιτελείο αναλύει τις συνήθειες που επιχειρούνται να περάσουν από τη γείτονα.

Μέσα από αυτές τις αναλύσεις προκύπτει ότι τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα οι νευρικοί γείτονές μας επιχειρούν να εισβάλουν στον ελληνικό ουρανό μαζικά με μαχητικά, αφήνοντας τις υπόλοιπες ημέρες στα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη!

Η εισβολή γίνεται με μεγάλους σχηματισμούς και με οπλισμένα αεροσκάφη ώστε στη συνέχεια να εμπλακούν πάση θυσία με τα «μπλε φτερά». Και το μόνο που ενδιαφέρει τους Τούρκους ιπταμένους κατά τη διάρκεια αερομαχιών είναι να μην χάσουν το ζευγάρι από την οπτική επαφή που έχουν. Αν τύχει αυτό τότε έχουν ακουστεί μέχρι και κραυγές αγωνίας…

Δεν τηρούν κανέναν κανόνα

Το επόμενο που καταγράφεται είναι ότι δείχνουν απαθείς απέναντι στο kill, αποδεχόμενοι κατ’ ουσία την ήττα τους. Παρ’ όλα αυτά επιδίωξη είναι η παραμονή εντός του ελληνικού ουρανού όσο το δυνατό περισσότερο. Σα να εκβιάζουν, κατά μια έννοια, τα πράγματα να εκτραχυνθούν.

Η νέα αυτή τακτική των γειτόνων συγκεντρώνει αεροσκάφη από διαφορετικές μοίρες και τοποθεσίες σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται. Και αυτό είναι μια ακόμη χειροπιαστή απόδειξη για την ένδεια στην οποία βρίσκεται η TuAF.

Πάντως η απάντηση με την αύξηση των ιπταμένων και αεροσκαφών επιφυλακής αποδίδει καρπούς καθώς η αμεσότητα της απάντησης και μάλιστα με ανωτερότητα είναι το ζητούμενο από την στιγμή που η πολιτική απόφαση είναι μια η εναέρια αστυνόμευση.

Ωστόσο επιτελείς σημειώνουν πως ενώ έπεσε στο τραπέζι και η πιθανότητα αύξησης των ημερών επιφυλακής για τα πληρώματα που βρίσκονται στα readiness κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό καθώς το να απογειώνεται κάποιος για μια αναχαίτιση και αερομαχία, κοστίζει ιδιαίτερα στον κύκλο του προγράμματος εκπαίδευσης των ιπταμένων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail