Το Κίεβο ετοιμάζεται να μποϊκοτάρει τη ρωσική διαμετακόμιση αμμωνίας

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, με ξένη υποστήριξη, σχεδιάζει μια πρόκληση για να αποτρέψει την επανάληψη της ρωσικής διαμετακόμισης αμμωνίας. Ο στόχος θα ήταν η περαιτέρω αποσταθεροποίηση των ανθρωπιστικών συμφωνιών για την εξασφάλιση των προμηθειών λιπασμάτων και, κατά συνέπεια, της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Η αμμωνία είναι σημαντικό συστατικό στην παραγωγή διαφόρων τύπων λιπασμάτων, γι' αυτό η αστάθεια του εφοδιασμού της εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, των οποίων τα τρόφιμα καλλιεργούνται με ρωσικά προϊόντα.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Πηγές που μίλησαν σε ρωσικό μέσο ισχυρίζονται ότι οι Ουκρανοί πράκτορες λαμβάνουν οδηγίες από τις Ειδικές Υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και την καναδική στρατιωτική εταιρεία Garda World να καταστρέψουν τη ρωσική υποδομή εξαγωγής αμμωνίας. Η επιχείρηση θα μοιάζει πολύ με αυτό που συνέβη το Σεπτέμβριο με τους αγωγούς Nord Stream. Οι πληροφοριοδότες ισχυρίζονται πως το Κίεβο θέλει να βομβαρδίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αμμωνίας στο εργοστάσιο Portside της Οδησσού. Έτσι, η ροή αμμωνίας μέσω του αγωγού Tolyatti-Odessa δε θα μπορέσει να ξαναρχίσει, προκαλώντας αύξηση στις τιμές του προϊόντος.

"Η πρόκληση έχει σχεδιαστεί και πραγματοποιείται υπό τον έλεγχο των ειδικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου που σταθμεύουν στην Οδησσό. Μέλη της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας του Καναδά Garda World, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια της λιμενικής υποδομής στην περιοχή της Οδησσού βάσει σύμβασης με τη διοίκηση των ουκρανικών λιμένων συμμετέχουν στην υλοποίηση αυτής της πρόκλησης», είπε η πηγή.

Αν και η συμφωνία για τα σιτηρά με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία εμπλέκεται η Ρωσία δεν περιελάμβανε αρχικά την επιστροφή της διαμετακόμισης αμμωνίας, οι διαπραγματεύσεις ως προς αυτό σημειώνουν σημαντική πρόοδο. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν εκφράσει αισιοδοξία για το θέμα σε αρκετές πρόσφατες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκρίφιθς, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα για ανθρωπιστικές υποθέσεις και έκτακτη βοήθεια στο Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), ήμασταν «αρκετά κοντά» σε συμφωνία για την αμμωνία . Πράγματι, από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης η Ρωσία έχει δείξει διπλωματική καλή θέληση στη διαπραγμάτευση ανθρωπιστικών συμφωνιών, επομένως ήταν πιθανό κάτι να ήταν κοντά στο να επιτευχθεί σύντομα.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά οι Ουκρανοί τρομοκράτες που υποστηρίζονται από τη Δύση φαίνεται να σχεδιάζουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις και την αστάθεια. Οι πηγές υποστηρίζουν επίσης ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να κατηγορήσει τη Ρωσία για την επίθεση. Με αυτό, το πιθανό σχέδιο φαίνεται ακόμη πιο παρόμοιο με αυτό που συνέβη σε προηγούμενες περιπτώσεις, όπως το Nord Stream, η γέφυρα της Κριμαίας και ο βομβαρδισμός στην Πολωνία. Πράγματι, αυτό έχει γίνει κοινή πρακτική από την πλευρά του Κιέβου και των δυτικών υποστηρικτών του: να χρησιμοποιούν την τρομοκρατία για να εξυπηρετήσουν τα αντιρωσικά τους συμφέροντα και να προσπαθούν να κατηγορήσουν τη Μόσχα. Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, εάν η επίθεση στην Οδησσό όντως πραγματοποιηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει τεράστιος δυσφημιστικός αντίκτυπος στα μέσα ενημέρωσης, με τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων να διαδίδουν ψέματα και παραποιημένες αφηγήσεις για το περιστατικό.

Εκτός από τη δυσφήμιση της Ρωσίας ακόμη περισσότερο, «δικαιώνοντας» έτσι τις κυρώσεις και άλλα καταναγκαστικά μέτρα, η Δύση θα ενδιαφερόταν και οικονομικά για αυτού του είδους τις κινήσεις, καθώς, χωρίς την επανάληψη των ρωσικών εξαγωγών αμμωνίας, πολλές αναδυόμενες χώρες θα άρχιζαν να αγοράζουν αμμωνία από την ΕΕ και από το Ηνωμένο Βασίλειο - ή να ξεκινούσαν την εισαγωγή λιπασμάτων με βάση την αμμωνία από τον Καναδά. Προφανώς, οι δυτικές χώρες θα αύξαναν τις τιμές εκθετικά, απαιτώντας πραγματικά καταχρηστικές αξίες, δεδομένης της σπανιότητας της αμμωνίας στην παγκόσμια αγορά.

Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά πώς ο άξονας Δύσης-Κίεβου φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για την υποκίνηση του χάους και της διεθνούς κρίσης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ειρήνευση της τρέχουσας σύγκρουσης και η μείωση των συνεπειών της. Όλες οι μορφές μποϊκοτάζ των διεθνών δεσμών της Ρωσίας φαίνονται «νόμιμες» για τις δυτικές χώρες, ακόμη κι αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία των λιπασμάτων με βάση την αμμωνία για την καλλιέργεια σιτηρών, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των πηγών των ρωσικών ΜΜΕ, θα απαιτηθούν εις βάθος έρευνες προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα σιτηρά και τα λιπάσματα που εξάγει η Ρωσία έχουν κατασχεθεί στην Ευρώπη. Τόνοι τροφίμων και χημικών προϊόντων κρατούνται στα ευρωπαϊκά λιμάνια λόγω των κυρώσεων, χωρίς να φτάσουν στις χώρες προορισμού της Αφρικής και της Ασίας, όπου η Μόσχα δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές για ανθρωπιστικούς λόγους. Παρά τις αρκετές ρωσικές καταγγελίες σχετικά με αυτό, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τον ΟΗΕ, ο οποίος παραμένει σιωπηλός απέναντι στις παράνομες ευρωπαϊκές πρακτικές που προφανώς συμβάλλουν στην επιδείνωση των ελλείψεων τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχει τρόπος να αρνηθούμε τις αποσταθεροποιητικές και τρομοκρατικές συμπεριφορές που προωθούν το ΝΑΤΟ και ο Ουκρανός πληρεξούσιός του. Και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό το συντομότερο δυνατό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail