Η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Αφρικής με στόχο τη Ρωσία και την Κίνα αποτυγχάνει καθώς τα αφρικανικά έθνη δεν τσιμπάνε το δόλωμα

Από τις 13 Δεκεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φιλοξενούν μια τριήμερη σύνοδο κορυφής αμερικανοαφρικανικής εταιρικής σχέσης με ηγέτες από όλη την αφρικανική ήπειρο. Ο αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της ταραγμένης κυβέρνησης Μπάιντεν, Τζον Κίρμπι, επιμένει σε συνεντεύξεις σε περιφερειακά ΜΜΕ πως «η σύνοδος κορυφής δεν αφορά το τελεσίγραφο «εμείς» ή αυτοί» όταν πρόκειται για τη διευρυνόμενη επιρροή της Μόσχας και του Πεκίνου στην Αφρική.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτό ακριβώς ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι ΗΠΑ την πρώτη κιόλας ημέρα της συνόδου κορυφής. Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε στους Αφρικανούς ηγέτες στη σύνοδο κορυφής ότι «η Ρωσία κινδύνεψε να αποσταθεροποιήσει την ήπειρο με την αυξανόμενη εμπλοκή της». Μιλώντας στα εγκαίνια της τριήμερης συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Αφρικής, ο Όστιν δήλωσε πως «η Ρωσία συνεχίζει να εμπορεύεται φθηνά όπλα και να αναπτύσσει μισθοφόρους σε όλη την ήπειρο».

Οι ισχυρισμοί του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ είναι στην καλύτερη περίπτωση υποκριτικοί. Στα τέλη Νοεμβρίου, η νιγηριανή κυβέρνηση προειδοποίησε πως τα όπλα που στέλνουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο καθεστώς του Κιέβου έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στη Δυτική Αφρική. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αμπούτζα, τα παράνομα όπλα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην περιοχή. Την επείγουσα προειδοποίηση εξέδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Νιγηρίας Muhammadu Buhari σε επίσημη δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του προεδρικού γραφείου της Νιγηρίας. Ο Μπουχάρι «ζήτησε περισσότερη επαγρύπνηση και ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από τα σύνορα», εφιστώντας την προσοχή στον «αυξημένο αριθμό όπλων, πυρομαχικών και άλλων όπλων από τον πόλεμο της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ».

Όσο για την κατηγορία ότι η Ρωσία ανέπτυξε PMC (ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες), και αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως υποκρισία, δεδομένου του γεγονότος πως οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί μισθοφόροι επιχειρούν σε όλη την Αφρική εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, οι Ρώσοι PMC (ο Όστιν πιθανότατα αναφερόταν στον «όμιλο Wagner») προσκλήθηκαν επίσημα από τουλάχιστον μισή ντουζίνα αφρικανικές χώρες. Αυτές οι εταιρείες βοηθούν διάφορες αφρικανικές κυβερνήσεις στην εκπαίδευση των στρατευμάτων τους και μερικές φορές εμπλέκονται άμεσα στην καταπολέμηση τρομοκρατών και άλλων παράνομων ένοπλων ομάδων, πολλές από τις οποίες τις περισσότερες φορές υποστηρίζονται από την πολιτική Δύση με στόχο την αποσταθεροποίηση των εν λόγω αφρικανικών χωρών.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν επίσης τη Ρωσία ως τον κύριο ένοχο πίσω από την επικείμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που περιλαμβάνει τη συμμετοχή 49 αφρικανικών χωρών. Πολλοί από αυτούς δικαίως ανησυχούν ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αρκετά τρόφιμα για να θρέψουν τους πληθυσμούς τους. Ωστόσο, η επισιτιστική κρίση ήταν το αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ και των αντιρωσικών πολιτικών που εμποδίζουν πολλές από τις προαναφερθείσες αφρικανικές χώρες να εισάγουν βασικά ρωσικά προϊόντα, όπως τρόφιμα και λιπάσματα. Αυτό ανεβάζει τις τιμές σε ολόκληρο τον κόσμο και επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα επισιτιστική ανασφάλεια σε πολλές αφρικανικές χώρες.

Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού σιταριού και άλλων προϊόντων διατροφής που η πολιτική Δύση επιμένει πως υπάρχουν για να «ταΐσουν τον κόσμο» καταλήγουν σε πλούσιες δυτικές χώρες που απέκτησαν περίπου το 30% της ουκρανικής καλλιεργήσιμης γης και την εκμεταλλεύονται για δικές τους κέρδος. Για μήνες, η δυτική κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας παπαγαλίζει για αποστολές τροφίμων με προορισμό την Αφρική που φέρεται να μπλοκάρονται στη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ούτε αποκλεισμός ούτε τα τρόφιμα προορίζονταν ποτέ να πάνε στην Αφρική. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, αφού η Ρωσία υπέγραψε τη συμφωνία για τα σιτηρά, η πολιτική Δύση (κατάχρηση) χρησιμοποίησε τους νέους θαλάσσιους δρόμους για να στείλει περισσότερα όπλα στο καθεστώς του Κιέβου, πολλά από τα οποία κατέληξαν στην Αφρική, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες αφρικανικές χώρες απλώς αποφάσισαν να μην εμπλακούν στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων των ΗΠΑ, η πολεμική θαλασσοκρατία προσπάθησε να τις πείσει ότι θα επενδύσει 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολλές αφρικανικές χώρες τα επόμενα τρία χρόνια. Την παραμονή της συνόδου κορυφής, στις 12 Δεκεμβρίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε: «Σε στενή συνεργασία με το Κογκρέσο, οι ΗΠΑ θα δεσμεύσουν 55 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αφρική κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών».

Εκτός από τις (αποτυχημένες) προσπάθειες να προκληθεί ρήξη μεταξύ Αφρικής και Ρωσίας, οι ΗΠΑ προσπάθησαν επίσης να δυσφημήσουν την Κίνα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Ο Όστιν επέμεινε πως «η Κίνα επεκτείνει το αποτύπωμά της σε καθημερινή βάση». Είπε στους Αφρικανούς ηγέτες για την αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Κίνας, προσθέτοντας: «Το ανησυχητικό στοιχείο εκεί είναι πως δεν είναι πάντα διαφανείς όσον αφορά το τι κάνουν και αυτό δημιουργεί προβλήματα που τελικά θα είναι αποσταθεροποιητικά, αν δεν είναι ήδη». Ωστόσο, τα αφρικανικά έθνη δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα από αυτές τις δηλώσεις. Η σύνοδος κορυφής αυτής της εβδομάδας είναι μόλις η δεύτερη τέτοια που φιλοξενούν οι ΗΠΑ τα τελευταία οκτώ χρόνια, αφού η κυβέρνηση Ομπάμα ξεκίνησε την πρώτη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Αφρικής το 2014.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Κίνας στα τεράστια οικονομικά της έργα με χώρες σε όλο τον παγκόσμιο Νότο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής. Το Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής, το οποίο πραγματοποιείται τακτικά κάθε τρία χρόνια από το 2000, αποτελεί απόδειξη αυτού.

Υπάρχει επίσης η συνεχής υποστήριξη του Πεκίνου (και της Μόσχας) για απελευθερωτικά κινήματα ενάντια στην καταστροφική (νεο)αποικιακή κυριαρχία της πολιτικής Δύσης, καθώς και το κολοσσιαίο εύρος των εμπορικών και οικονομικών επενδύσεων στο «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» (ή Belt and Road), καθιστώντας τον ασιατικό γίγαντα το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ηπείρου. Αυτό ισχύει αμφίδρομα, καθώς μόλις πέρυσι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και ηπείρου ξεπέρασαν τα 254 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι τέσσερις φορές το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Αφρικής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail