Αυτόματες οι δηλώσεις μεταβολών ακινήτων

Για ποιες συναλλαγές καταργούνται οι τροποποιητικές στο Ε9 και για ποιες αλλαγές παραμένουν

Από: sofokleousin.gr

Αυτόματα θα καταγράφονται στο e-περιουσιολόγιο οι αλλαγές στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, σύμφωνα με τη νέα εφαρμογή που προωθούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, σύντομα τίθεται σε λειτουργία μια νέα αυτόματη ηλεκτρονική διαδικασία με την οποία, οι μεταβολές περιουσιακής κατάστασης που προκύπτουν από όσες δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας myProperty, θα «περνούν» αυτόματα και στο περιουσιολόγιο των συναλλασσόμενων.

Δηλαδή, κάθε φορά που θα γίνεται κάποια μεταβίβαση ακινήτου (αγοραπωλησία, δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά), από το γραφείο του συμβολαιογράφου, θα ενημερώνεται αυτόματα το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων Ε9 και δεν θα απαιτείται οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, αφού τα στοιχεία θα αντλούνται αυτομάτως, από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty.

Σημειώνεται ότι η απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, θα ισχύει και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, τόσο για τον πωλητή όσο και για τον αγοραστή όπως και για τις γονείς και παιδιά, εάν πρόκειται για δωρεές ή γονικές παροχές.

Αυτόματα θα ενημερώνονται επίσης και οι «μερίδες» στο Taxisnet, των κληρονόμων.

Σήμερα, οι φορολογούμενοι που έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους είναι υποχρεωμένοι να τις δηλώνουν υποβάλλοντας τη δήλωση Ε9 μέχρι την 31η Μαρτίου του επόμενου έτους από την ημέρα της μεταβολής.

Δηλαδή για μεταβολές που γίνονται φέτος στην ακίνητη περιουσία κάθε φορολογούμενου το έντυπο Ε9 θα πρέπει να ενημερωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Πότε διατηρούνται οι τροποποιητικές

Πάντως οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ακίνητη περιουσία, υποχρεωτικά θα υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, για άλλες μεταβολές στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους. Πρόκειται για τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Τις διορθώσεις στην Εφορία των στοιχείων των ακινήτων, εφόσον ανακαλύπτονται διαφορές, όπως π.χ. σε σχέση με τα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και εφόσον υπάρχουν διαφορές στο εμβαδόν ή στον χαρακτηρισμό.  
  • Την αύξηση της επιφάνειας των χώρων κύριας χρήσης και την αντίστοιχη μείωση της επιφάνειας των βοηθητικών χώρων ενός ακινήτου λόγω μετατροπής ημιυπαίθριου σε κύριο χώρο.
  • Την αύξηση της επιφάνειας των κύριων χώρων ενός ακινήτου λόγω νομιμοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων.
  • Την ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου με την προσθήκη αριθμού παροχής.
  • Την αλλαγή της κατάστασης ενός κτίσματος από ημιτελές σε αποπερατωμένο λόγω ολοκλήρωσης της κατασκευής του.
  • Την μετατροπή ενός ακινήτου από αποπερατωμένο σε ημιτελές λόγω καταστροφής του από πλημμύρα, πυρκαγιά ή σεισμό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail