Ο Ερντογάν συναντά τον Τουρκμενό ομόλογό του για να «καθορίσει τον οδικό χάρτη» για την ενέργεια μέσω του Αζερμπαϊτζάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι, μαζί με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν, καθόρισε έναν οδικό χάρτη για την προμήθεια φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Τουρκία. Αυτό συμβαίνει καθώς η άνοδος των τιμών των καυσίμων, λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει εμπορικές ρήξεις και επιτάχυνε την στροφή της Άγκυρας προς την Κεντρική Ασία, μια περιοχή άφθονη σε φυσικό αέριο και όπου η Τουρκία έχει γλωσσικές και μυθολογικές ρίζες.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Αυτό το θέμα ήταν στην ατζέντα μας εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε συζητήσει επανειλημμένα αυτό το θέμα με τον σεβαστό [Ρώσο Πρόεδρο] κ. [Βλαντιμίρ] Πούτιν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μαρντίν.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως συζήτησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τουρκμενιστάν την πιθανή προμήθεια τουρκμενικού φυσικού αερίου στην Τουρκία.

«Έχουν δοθεί τώρα σχετικές οδηγίες στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, το οποίο θα πραγματοποιήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες με τους ομολόγους του στο Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν. Μετά από αυτή την προκαταρκτική εργασία, θα ξανασυναντηθούμε και θα καθορίσουμε τον οδικό χάρτη και θα πάρουμε μια απόφαση. Η προμήθεια φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στη χώρα μας μέσω του Αζερμπαϊτζάν θα διευκολύνει το έργο μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία είναι εταίροι διαλόγου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ενός οικονομικού και εμπορικού μπλοκ που λειτουργεί ως εναλλακτική λύση στην ηγεμονία της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της. Αυτός ο οργανισμός συγκεντρώνει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ και καλύπτει περίπου το 44% του συνόλου του πλανήτη. Συλλογικά, το έδαφός της καλύπτει το 60% της Ευρασίας.

Με την SCO που αποτελείται από οκτώ κράτη μέλη· Η Κίνα, η Ινδία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Πακιστάν, η Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, αναμένεται να διαθέτουν αγωγούς που θα συνδέουν και θα διευκολύνουν το σύστημα παροχής φυσικού αερίου. Υπό το πρίσμα των αντιρωσικών κυρώσεων, η οικονομική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της SCO έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Ερντογάν επιδιώκει την ένταξη στην SCO. Εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να γίνει μέλος της SCO μιλώντας το Σεπτέμβριο μετά τη σύνοδο κορυφής της SCO στο Ουζμπεκιστάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης πως η συνάντηση της SCO το 2023 στην Ινδία θα είναι ένας τόπος για να συζητηθεί περαιτέρω η πιθανή ένταξη της χώρας του.

«Οι δεσμοί μας με αυτές τις χώρες θα μετακινηθούν σε πολύ διαφορετική θέση», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους εκείνη την εποχή, προσθέτοντας, όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία θα επιδιώξει να γίνει μέλος της SCO: «Φυσικά, αυτός είναι ο στόχος».

Η SCO είναι ουσιαστικά ένα μπλοκ που περιλαμβάνει την Κεντρική και Νότια Ασία με έμφαση στη συνεργασία, καθιστώντας την περισσότερο παρόμοια με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά με το ΝΑΤΟ. Και είναι σε θέση να προσελκύσει μεγάλους αντιπάλους όπως η Ινδία και το Πακιστάν, και αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία έχει τη φιλοδοξία να ενταχθεί.

Αν και η ένταξη στην SCO δεν σχετίζεται άμεσα με το τριμερές φόρουμ Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν, υποδηλώνει το ευρύτερο ενδιαφέρον και την εστίαση του Τούρκου προέδρου στην Κεντρική Ασία. Ουσιαστικά, είναι μια ακόμη επίδειξη του Ερντογάν που στρέφει την Τουρκία από τη Δύση προς την Ανατολή.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που ο Ερντογάν αγόρασε τα ρωσικής κατασκευής αμυντικά συστήματα S-400, γεγονός που προκάλεσε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Επιπλέον, η Ρωσία κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Τουρκίας και οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας τον Αύγουστο παρά την αντίθεση της Δύσης.

Στην πραγματικότητα, η Άγκυρα προσπάθησε να ενεργήσει ως μεσολαβητής ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση. Η Τουρκία έπεισε επίσης τη Μόσχα και το Κίεβο να υπογράψουν συμφωνία τον Ιούλιο, ώστε τα ουκρανικά σιτηρά να αρχίσουν να ταξιδεύουν στις διεθνείς αγορές.

Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι όποτε ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πως η Τουρκία τυγχάνει άδικης μεταχείρισης από τη Δύση, ειδικά καθώς η ιστορική αντίπαλός της Ελλάδα στρέφεται έντονα προς τον ατλαντισμό και λαμβάνει εύνοια, η ιδέα των εναλλακτικών εταίρων και μπλοκ τίθεται για άλλη μια φορά. Η Άγκυρα, όπως έκανε πάντα ιστορικά, ακολουθεί μια πολιτική εξισορρόπησης Δύσης και Ρωσίας.

Παρόλα αυτά, η Δύση θέλει η Τουρκία να διακόψει όλους τους δεσμούς με τη Ρωσία όπου είναι δυνατόν. Αυτή η απαίτηση έρχεται καθώς η Τουρκία κλιμακώνει τις εντάσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα με τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ την Ελλάδα, ωθώντας την ΕΕ, τις ΗΠΑ και ακόμη και περιφερειακές χώρες όπως η Αίγυπτος να καταδικάσουν τις ενέργειες και τη ρητορική του Ερντογάν, όπως υπερπτήσεις και αμφισβήτηση του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου. Το ΝΑΤΟ θέλει να απεικονίσει την ψευδαίσθηση της ενότητας της συμμαχίας.

Η ρητορική υποστήριξη της Ελλάδας από τη Δύση ενθαρρύνει περαιτέρω τον Ερντογάν να στρέψει το βλέμμα του προς τα ανατολικά, και γι' αυτόν το λόγο ένας τριμερής σχηματισμός με το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν είναι ζωτικής σημασίας, μαζί με την ένταξη στην SCO. Φαίνεται προς το παρόν πως θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να επιτύχει την ένταξη στην SCO, ειδικά καθώς η χώρα εξακολουθεί να είναι επίσημα υποψήφια μέλος της ΕΕ. Παρόλα αυτά, δεν είναι εύκολο για την Τουρκία να εξισορροπήσει τη Δύση και την Ανατολή, και τώρα φαίνεται ότι ο Ερντογάν θα στραφεί πλήρως προς την Ανατολή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail