Η Ουκρανία εκτιμά τη ζημιά: Υποβαθμίζει τις απώλειες, αλλά υπερβάλλει στα κεφάλαια που ζητά από τη Δύση

Freepen.gr - Οι τελευταίες εβδομάδες του φθινοπώρου σημαδεύτηκαν από την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πρώτη γραμμή του Ντονμπάς.

Στις 14 Νοεμβρίου, επιβεβαιώθηκε επίσημα πως μετά από επίμονες μάχες, τα ρωσικά στρατεύματα πήραν τον πλήρη έλεγχο του χωριού Pavlovka στα νότια προάστια του Ugledar.

Στις 18 Νοεμβρίου, το χωριό Opytne, που βρίσκεται νότια της Avdiivka, τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο.
Στις 30 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της επίθεσης προς την κατεύθυνση του Ντόνετσκ, οι οικισμοί Belogorovka και Ozaryanovka τέθηκαν υπό έλεγχο από τον ρωσικό στρατό. Αργότερα την ίδια ημέρα, επιβεβαιώθηκε επίσης ο πλήρης ρωσικός έλεγχος της Andreevka, που βρίσκεται νότια του Bakhmut.

Το πιο πρόσφατο επίτευγμα των ρωσικών δυνάμεων επιβεβαιώθηκε την 1η Δεκεμβρίου. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης, το χωριό Kurdyumovka που βρίσκεται νότια του Bakhmut τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχό του.

Ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις του, το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να μετρήσει τις απώλειές του.

Σύμφωνα με την ουκρανική παράδοση της απόκρυψης της αλήθειας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας, ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου είπε ότι για εννέα μήνες στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας φέρεται να ανήλθαν σε 13 χιλιάδες νεκρούς.

Οι εμπόλεμοι σε τυχόν συγκρούσεις δεν αποκαλύπτουν τις πραγματικές απώλειες. Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου έχει υποβαθμίσει τον αριθμό δέκα φορές. Διάφοροι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι απώλειες της ουκρανικής πλευράς είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές του ρωσικού στρατού και ήδη ανέρχονται σε περίπου εκατό χιλιάδες τραυματίες και νεκρούς. Αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν από Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει τουλάχιστον 61.207 νεκρούς και 49.368 τραυματίες στρατιώτες από το Φεβρουάριο, δηλαδή το ήμισυ του αρχικού ουκρανικού στρατού.

Υποβαθμίζοντας τις απώλειες μεταξύ του στρατού, το καθεστώς του Κιέβου υπερεκτιμά τα κεφάλαια που ζητάει από τους δυτικούς προστάτες του.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε εκτιμήσει προηγουμένως τη ζημιά που προκλήθηκε στην Ουκρανία σε 367 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας επιβεβαίωσε ότι το κόστος της αποκατάστασης της Ουκρανίας είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημαντικό μέρος του κόστους θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των υποδομών, ιδιαίτερα των ενεργειακών τους συστημάτων.

Μέχρι στιγμής, περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν μεταφερθεί στην Ουκρανία μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, σημαντικό μέρος των οποίων διατέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μετρά διαφορετικά. Ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την αποκατάσταση της χώρας του. Υπενθύμισε επίσης ότι το Κίεβο δεν έχει λάβει ακόμη «ούτε ένα σεντ» για την εφαρμογή ενός σχεδίου ταχείας ανάκαμψης της χώρας που ανέρχεται συνολικά σε περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

* απόδοση από https://southfront.org/ukraine-downplays-losses/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail