Αντιδράσεις για την «κολοκυθιά» με το χρόνο των εκλογών!

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν τα παιχνίδια με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, καθώς η εκλογολογία –για τις ανάγκες του Μαξίμου- παραλύουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας!

Από: ieidiseis.gr -  Γράφει ο Βασίλης Σκουρής 

Η «Καθημερινή» της Κυριακής με το κύριο πρωτοσέλιδο άρθρο της, καλεί τον πρωθυπουργό να ορίσει τώρα το χρόνο των εκλογών, ανεξαρτήτως του χρόνου που έχει αποφασίσει να τις πραγματοποιήσει! Γράφει χαρακτηριστικά: «Η χώρα έχει ανάγκη τη θεσμική υπευθυνότητα και την πολιτική σταθερότητα. Ενας τρόπος για να υπηρετηθούν και οι δύο ανάγκες είναι να ανακοινώσει αμέσως ο πρωθυπουργός την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, όποτε και αν επιλέξει να τις κάνει. Στο παρελθόν, η δημόσια ζωή ταλαιπωρήθηκε από το παιχνίδι των αντικρουόμενων διαρροών περί πρόωρων εκλογών, που τελικά διαψεύδονταν, ενώ τώρα χύνεται ακόμη πολύ μελάνι για τις πιθανές ημερομηνίες που θα στηθούν οι κάλπες. Ας ανακοινωθούν λοιπόν αμέσως, για να καθαρίσει ο ορίζοντας των επόμενων μηνών, όπως θα συνέβαινε στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες».

Και το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα όμως, που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική μορφή και σε καθημερινή βάση, καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει το παιχνίδι με την κολοκυθιά, καθώς αυτό έχει παραλυτικές συνέπειες για τον κόσμο της οικονομίας.

Γράφει το Κ-Report στην κυριακάτικη έκδοσή του:

«Στα καθ’ ημάς, η κυβέρνηση συνεχίζει το παιγνίδι της κολοκυθιάς για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ο κόσμος της πολιτικής επιδίδεται σε «μαντεψιές», με παραλυτικές συνέπειες για τον κόσμο της οικονομίας.

Να σταματήσει η κολοκυθιά: Την ερχόμενη Πέμπτη, το σχέδιο νόμου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ και διενέργειας τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα φέρει στο βήμα της Βουλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Θα ήταν μια ευκαιρία κάθαρσης για το σκάνδαλο των υποκλοπών που έχει μολύνει με υπερβολική τοξικότητα τη δημόσια ζωή -αλλά κανείς δεν περιμένει να συμβεί κάτι τέτοιο. Θα είναι, επίσης, μια ευκαιρία ο πρωθυπουργός να προσδιορίσει τον χρόνο των εκλογών. Δεύτερη ευκαιρία θα υπάρξει κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2023. Πρέπει -όπως σημειώνει σήμερα και η Καθημερινή στο κύριο άρθρο της- «να καθαρίσει ο ορίζοντας των επόμενων μηνών, όπως θα συνέβαινε στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες».

Μικροκομματικοί υπολογισμοί: Σύμφωνα με την επικρατούσα στο κυβερνητικό περιβάλλον θεωρία, ο πρωθυπουργός θα επιλέξει την ημερομηνία συνεκτιμώντας τρεις παράγοντες: Τις δημοσκοπήσεις, τη νέα απογραφή που θα επιβάλει αλλαγές στον αριθμό των εδρών που κάποιες περιφέρειες εκλέγουν μετά τον Φεβρουάριο, και την υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα, γύρω από την οποία ελπίζει να υπάρξει μια «καλή είδηση» σε χρόνο εκλογικά αξιοποιήσιμο. Θεσμικά υπεύθυνο θα ήταν να κλειδώσει εγκαίρως η ημερομηνία των εκλογών, όχι μόνο για λόγους πολιτικού fair-play αλλά και για ξεθολώσει το τοπίο των εξελίξεων -κάτι που όλη η χώρα χρειάζεται».

Το ερώτημα είναι γιατί ο πρωθυπουργός παίζει το «παιχνίδι της κολοκυθιάς» με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Πρώτον, γιατί η στρατηγική της αυτοδυναμίας έχει καταστεί αδιέξοδη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναζητά τρόπους προκειμένου να διατηρήσει ελπίδες να είναι εκ νέου πρωθυπουργός. Δεύτερον, γιατί στην παρούσα φάση δεν είναι κοντά στην αυτοδυναμία («μάλλον αυτή αποκλείεται» είναι η σωστή φράση), αλλά στο μέλλον μπορεί να είναι χειρότερα! Και τρίτον και ίσως κυριότερο αυτή τη στιγμή, είναι ότι το Μαξίμου επιδιώκει μέσω της εκλογολογίας να περιορίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας- αντιδράσεις που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται τόσο για τις υποκλοπές όσο και άλλα θέματα!

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα που πρέπει να επισημανθεί. Υπάρχουν δυνάμεις σε εξωθεσμικό επίπεδο (δεν αναφερόμαστε σε «Καθημερινή» και K-Report που παρεμβαίνουν σήμερα στο θέμα), που επιδιώκουν την επικράτηση Μητσοτάκη στις κάλπες και που πιέζουν για άμεση διεξαγωγή των εκλογών. Και αυτό καθώς καταλαβαίνουν πως όσο περνάει ο χρόνος, τόσο ο πρωθυπουργός ενδέχεται να απομακρύνεται από την εξουσία.

Το ενδιαφέρον, πάντως, μετά τις αντιδράσεις, επικεντρώνεται και στο αν το Μαξίμου θα αντιδράσει ή όχι…

(Το κείμενο γράφτηκε για το iEnergeia.gr)

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail