Η Τουρκία γίνεται νέος δρόμος για το ρωσικό πετρέλαιο προς την ΕΕ - Think Tank

Γιούρι Σμίτιουκ / TASS
Freepen.gr - Τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων μειώθηκαν τον Οκτώβριο στα χαμηλότερα επίπεδά τους από την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία έχει γίνει ένας νέος δρόμος για τις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε δεξαμενή σκέψης την Τετάρτη, γράφουν οι Moscow Times.

Η Ρωσία συγκέντρωσε εκτιμώμενα 21 δισεκατομμύρια ευρώ (21,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τον περασμένο μήνα, μείωση 7% από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) που εδρεύει στη Φινλανδία.

"Θα ήταν δυνατό αν οι Ρώσοι δεν είχαν πρόσβαση στη χρηματοδότηση; Όλοι μπορούν να καταλάβουν, "όχι"", δήλωσε ο Όλεγκ Ουστένκο, οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι γελοίο το πως εξακολουθούν να λαμβάνουν σχεδόν 700 εκατομμύρια (ευρώ) την ημέρα από τα ορυκτά τους καύσιμα», πρόσθεσε, μιλώντας μέσω σύνδεσης βίντεο κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης στο COP27 στην Αίγυπτο.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 14% στα 7,5 δισ. ευρώ, κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα.

Η ΕΕ θα απαγορεύσει τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου τον επόμενο μήνα. Τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου από τη Ρωσία θα απαγορευθούν από το Φεβρουάριο.

Το μπλοκ των 27 εθνών έχει επίσης θέσει εμπάργκο στο ρωσικό άνθρακα. Αν και δεν έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες στην ΕΕ.

«Ένας νέος δρόμος για το ρωσικό πετρέλαιο προς την ΕΕ αναδύεται μέσω της Τουρκίας, ενός αυξανόμενου προορισμού για το ρωσικό αργό πετρέλαιο», δήλωσε η CREA, αναφερόμενη στην Τουρκία.

Η Άγκυρα έχει αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης.

Στη συνέχεια, το πετρέλαιο επεξεργάζεται στην Τουρκία, της οποίας οι εξαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου προς την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 85% το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο σε σύγκριση με την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, ανέφερε η CREA.

«Τα τουρκικά διυλιστήρια παρέχουν επομένως μια διέξοδο για τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας, διυλίζοντας προϊόντα για αγορές που είτε δεν είναι πρόθυμες να εισάγουν ρωσικό αργό πετρέλαιο απευθείας είτε δεν έχουν την ικανότητα διύλισης να το επεξεργαστούν», ανέφερε.

«Καθώς η ΕΕ απαγορεύει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία στις 5 Δεκεμβρίου, αυτό το κενό μπορεί να γίνει σημαντικό», πρόσθεσε η CREA.

Ο Ουστένκο ζήτησε την άμεση απαγόρευση όλων των ραφιναρισμένων προϊόντων από τη Ρωσία.

«Θα πρέπει να απαγορευτεί από την ΕΕ και όλους τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Τουρκίας», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail