Σε Συμπληγάδες η κυβέρνηση

Μείζον ηθικό ζήτημα από το «σκάνδαλο Πάτση»

–Στριμωγμένος ο Κυρ. Μητσοτάκης
–Αναστάτωση και ανησυχία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ
–Ανοίγει εκ νέου το θέμα των υποκλοπών

Ισχυρό πλήγμα στην ηθική υπόσταση της κυβέρνησης συνιστά η αποκάλυψη (ανάδειξη) των, εκτός θεσμικών ορίων, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση.

Από: paron.gr

Οι αναταράξεις που προκαλεί είναι σε πολλά επίπεδα, ενώ ορισμένες πτυχές της υπόθεσης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εκτός του ότι διεγείρουν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, εκθέτουν σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση και φέρνουν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Το σκάνδαλο ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από τη Νέα Δημοκρατία, όπου είναι διάχυτη η αγωνία για τις πολιτικές επιπτώσεις (παρενέργειες).

Όσο για την άμεση αποπομπή (διαγραφή) του από την παράταξη, ελάχιστα αμβλύνει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, δεν διαγράφει σε καμιά περίπτωση τις δυσμενείς εντυπώσεις. Πόσω μάλλον που η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με μεγάλη καθυστέρηση και αφού είχε τεθεί δημόσια το θέμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για αρκετές ημέρες. Και όλα αυτά πριν καλά καλά κοπάσει ο θόρυβος από την υπόθεση των υποκλοπών δεν άφησε αλώβητη την κυβέρνηση, ενώ έπληξε και το προφίλ του πρωθυπουργού.

Η αποκάλυψη ότι ο γαλάζιος βουλευτής Ανδρ. Πάτσης αγόραζε «κόκκινα» δάνεια αντί πινακίου φακής, στο 1/11 της πραγματικής αξίας τους, δημιούργησε σάλο. Για πολλούς και ποικίλους λόγους:

Πρώτον, διότι υπερβαίνει τα ηθικά όρια ένας κυβερνητικός βουλευτής να δρα ως «κοράκι» και να κερδοσκοπεί σε βάρος δανειοληπτών που βιώνουν δραματικές καταστάσεις. Αυτή ακριβώς η πτυχή της υπόθεσης είναι που έχει πυροδοτήσει την κοινωνική αγανάκτηση.

Δεύτερον, διότι δεν νοείται ένας κυβερνητικός βουλευτής να εκμεταλλεύεται τις πολιτικές συγκυρίες και να πλουτίζει σε βάρος πολιτών.

Η υπόθεση προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν ισχύει (μάλλον ισχύει) ότι στην κυβέρνηση, ενδεχομένως και στο Μέγαρο Μαξίμου, γνώριζαν εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια για τις δραστηριότητες του βουλευτή. Και όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να τον σταματήσουν, αλλά αντίθετα δημόσιοι οργανισμοί διευκόλυναν ποικιλοτρόπως το έργο του. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση, αν στην πορεία αποδει­χθεί εμπλοκή κι άλλων προσώπων, πολιτικών και άλλων, που σε κάποιον βαθμό σχετίζονται με την κυβερνητική παράταξη.

Αναστάτωση
Ισχυρές αναταράξεις προκαλεί η αποκάλυψη του σκανδάλου στις τάξεις των βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης. Η ανησυχία για τις πολιτικές συνέπειες είναι διάχυτη, καθώς η υπόθεση αγγίζει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο κοινωνικά ζήτημα. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν την αγωνία τους για τον α­ντίκτυπο που θα έχει, με δεδομένο ότι σε λίγους μήνες θα στηθούν κάλπες. Και αυτό πάνω που είχαν ηρεμήσει από το σκάνδαλο των υποκλοπών, που για μήνες ταλαιπώρησε την κυβέρνηση και οι βουλευτές έπρεπε να εξηγούν και να… απολογούνται.

«Λεηλασία»
Σφοδρές, όπως αναμενόταν, ήταν οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε μια πολιτική υπέρβαση, δε, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε εμμέσως την παραίτηση του πρωθυπουργού. «Ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη γαλάζια λεηλασία του δημόσιου πλούτου», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν πέσει σαν τις ακρίδες», πρόσθεσε, ενώ κατήγγειλε ακόμη ότι «υπάρχουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που λειτουργούν σαν τρωκτικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ, που σημείωσε ότι «χιλιάδες δανειολήπτες αγωνιούν και εκείνοι κερδοσκοπούν στις πλάτες τους» και ότι «αποδεικνύονται καθημερινά οι καθεστωτικές και πελατειακές αντιλήψεις που υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία».

«Καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει τη Νέα Δημοκρατία από τις ευθύνες της», σχολίασε το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι η δραστηριότητα αυτή του βουλευτή είναι προϊόν μιας εγκληματικής πολιτικής «που έχει νομιμοποιήσει την κερδοσκοπία σε βάρος υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail