Σε Βατερλώ Πλεύρη εξελίσσεται ο Προσωπικός Γιατρός!

Αδιαφορούν οι γιατροί

–Παγώνουν τα πρόστιμα μέχρι νεωτέρας!

Σε Βατερλώ του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη τείνει να εξελιχθεί ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού, αφού, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, οι ιδιώτες γιατροί δείχνουν παγερή αδιαφορία. Βρισκόμαστε περίπου τρεις μήνες από την έναρξη των διαδικασιών και μόνο 3.321 γιατροί έχουν μπει στο σύστημα, από τους οποίους οι 2.226 είναι γιατροί των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι 1.095 ιδιώτες γιατροί.

Από: Το Παρόν

Οι αριθμοί αυτοί είχαν ανακοινωθεί και στις αρχές Οκτωβρίου, όπου στην πρώτη φάση των διαδικασιών είχαν ενταχθεί –σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας– γενικοί γιατροί και παθολόγοι.

Στη συνέχεια, στη δεύτερη φάση, η πλατφόρμα άνοιξε για την εγγραφή γιατρών άλλων δέκα ειδικοτήτων με βάση την Παθολογία (Αιματολογίας, Γαστρεντερολογίας, Ενδοκρινολογίας–Διαβητολογίας, Καρδιολογίας, Νευρολογίας, Νεφρολογίας, Ρευματολογίας, Παθολογικής Ογκολογίας, Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας και Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης).

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανταπόκριση, αφού μόνο 58 εγράφησαν. Η αμοιβή που θα παίρνουν για την κάλυψη 2.000 ατόμων είναι 70.000 ευρώ τον χρόνο, για εργασία επτά ώρες την ημέρα. Ωστόσο οι ιδιώτες γιατροί θεωρούν ότι η αμοιβή δεν είναι ικανοποιητική σε σχέση με την εργασιακή εξουθένωση την οποία θα υποστούν.

Από την πλευρά των πολιτών έχουν γίνει περίπου 4.600.000 εγγραφές –και αυτές με… το πιστόλι στον κρόταφο, λόγω των απειλών περί προστίμων–, ενώ οι υπόλοιποι δεν βρίσκουν γιατρό σε κοντινή περιοχή προκειμένου να εγγραφούν. Η λίστα για την εγγραφή σε γιατρούς της Αθήνας και των γύρω δήμων έχει συμπληρωθεί και υπάρχει διαθεσιμότητα μόνο σε γιατρούς απομακρυσμένων περιοχών (π.χ. Μαρκόπουλο).

Οι ηλικίες που έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό είναι οι άνω των 60 σε ποσοστό σχεδόν 70%, δηλαδή οι άνθρωποι που τον επισκέπτονται και πιο συχνά. Αναλυτικότερα, από την ηλικιακή ομάδα 17 – 49 ετών έχει εγγραφεί το 38,3%, από τους 50 – 69 ετών το 35,8% και από τους 70 και άνω το 25,9%. Από το σύνολο των δικαιούχων έχει κάνει εγγραφή το 48,1% μέχρι τώρα. Από την έναρξη της λειτουργίας του έχουν πραγματοποιηθεί 1.100.000 δωρεάν ραντεβού, στην πλειοψηφία τους για τη σύνταξη του ιατρικού φακέλου.

Γιατί επιμένει ο κ. Πλεύρης
Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Θ. Πλεύρης θεωρεί ότι η πορεία είναι καλή. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Αττική και σε κάποια αστικά κέντρα, αναγνωρίζοντας ότι «οι γιατροί είναι διστακτικοί ως έναν βαθμό, γιατί η επαφή με το κράτος, όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, δημιουργεί και μια δυσπιστία», επεσήμανε δε ότι «ο θεσμός λειτουργεί τρεις μήνες μόνο».

Η επιμονή του υπουργού Υγείας για την εφαρμογή του θεσμού βασίζεται στο γεγονός τις υποχρεωτικής δημιουργίας ιατρικού φακέλου για κάθε πολίτη, τον οποίο θα ενημερώνουν όλοι οι γιατροί, είτε είναι ενταγμένοι στο σύστημα, είτε όχι. Έτσι θα είναι γνωστές οι νοσηλείες, οι θεραπείες και οι εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει, καθώς και η λεπτομερής κατάσταση τις υγείας τους. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση πλασματικών εξετάσεων και συνταγογραφήσεων –που αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να ελεγχθούν- και κατά συνέπεια στη μείωση τις ιατρικής δαπάνης του κράτους.

Ο υπουργός Υγείας επεξεργάζεται διάφορα σχέδια και έχει συνεχείς συναντήσεις με τις εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων, ώστε να βρεθούν δελεαστικές λύσεις για την ένταξη περισσότερων ιδιωτών γιατρών και να καλυφθούν οι ελλείψεις στην επικράτεια της χώρας. Τώρα εξετάζεται η δημιουργία ενός μεικτού συστήματος, με βάση το οποίο ο ιδιώτης γιατρός θα παρακολουθεί μικρότερο αριθμό ασθενών (μίνιμουμ 857) σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη (2.000 ασθενείς), ενώ θα μπορεί να κάνει εγγραφή απεριόριστα και άλλων ασθενών, με τον ίδιο να καθορίζει το πλαίσιο των αμοιβών. Η πρωταρχική υποχρέωση του γιατρού θα είναι η σύνταξη του ατομικού ιατρικού φακέλου, με αμοιβή από το κράτος γύρω στα 5 – 10 ευρώ ανά φάκελο.

Για τους ασθενείς σημαίνει ότι ναι μεν θα είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό και δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμα σε εξετάσεις και φάρμακα, θα πληρώνουν όμως επίσκεψη στον γιατρό στο ποσό που θα έχει καθορίσει ο γιατρός. Εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, τότε θα οδηγηθούμε σε ασθενείς δύο ταχυτήτων, δηλαδή σε αυτούς που θα πληρώνουν την ιατρική επίσκεψη (για να γλιτώσουν τα πρόστιμα) και σε αυτούς που θα την έχουν δωρεάν. Οι ιδιώτες αυτοί γιατροί δεν θα έχουν clawback και rebate τις αμοιβές τους και δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.

Για το υπό διαμόρφωση παραπάνω σχέδιο, το οποίο αποτελεί και πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρός του Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Η διαμόρφωση του νέου συστήματος είναι μια δυναμική διαδικασία, στην οποία συμβάλλει σημαντικά ο ΙΣΑ, προς όφελος του ασθενή και του ιατρικού κόσμου».

Προς το παρόν, παγώνουν και τα πρόστιμα, τα οποία θα ξεκινούσαν από την 1η Δεκεμβρίου, για όσους δεν θα είχαν εγγραφεί.

Η πλατφόρμα prosopikos.gov.gr
Η πλατφόρμα του Προσωπικού Γιατρού (prosopikos.gov.gr) τέθηκε πριν από λίγες μέρες σε λειτουργία από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι πολίτες και οι γιατροί θα μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τον Προσωπικό Γιατρό και ειδικότερα για:

– τις δωρεάν παροχές που προσφέρει ο προσωπικός γιατρός,
– τη διαδικασία εγγραφής στον νέο θεσμό,
– τη διαδικασία για να προγραμματίσουν και να κλείσουν το ηλεκτρονικό ραντεβού τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail