Η θέση της Γερμανίας ως οικονομικού δορυφόρου στη Νέα Παγκόσμια Τάξη της Αμερικής

xxolaxx / pixabay
Η Γερμανία έχει γίνει ένας οικονομικός δορυφόρος του Νέου Ψυχρού Πολέμου της Αμερικής με τη Ρωσία, την Κίνα και την υπόλοιπη Ευρασία. Η Γερμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν κληθεί να επιβάλουν εμπορικές και επενδυτικές κυρώσεις εναντίον τους που θα αυξήσουν τη διάρκεια του σημερινού πολέμου αντιπροσώπων στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν και οι εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησαν ότι η Ουκρανία είναι απλώς η εναρκτήρια αρένα σε μια πολύ ευρύτερη δυναμική που χωρίζει τον κόσμο σε δύο αντίθετα σύνολα οικονομικών συμμαχιών. 

Michael Hudson για το ιστολόγιο The Saker / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό η παγκόσμια διαίρεση υπόσχεται να είναι ένας αγώνας δέκα ή είκοσι ετών για να καθοριστεί εάν η παγκόσμια οικονομία θα είναι μια μονοπολική δολαριοποιημένη οικονομία με επίκεντρο τις ΗΠΑ ή ένας πολυπολικός, πολυνομισματικός κόσμος με επίκεντρο την ευρασιατική καρδιά με μικτές οικονομίες δημόσιου / ιδιωτικού.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε αυτή τη διαίρεση ως μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών. Η ορολογία είναι τυπική Orwellian double-speak. Με τον όρο «δημοκρατίες» εννοεί τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυτικές οικονομικές ολιγαρχίες. Στόχος τους είναι να μεταφέρουν τον οικονομικό σχεδιασμό από τα χέρια των εκλεγμένων κυβερνήσεων στη Wall Street και σε άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Αμερικανοί διπλωμάτες χρησιμοποιούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα για να απαιτήσουν ιδιωτικοποίηση της παγκόσμιας υποδομής και εξάρτηση από την τεχνολογία, το πετρέλαιο και τις εξαγωγές τροφίμων των ΗΠΑ.

Με τον όρο «αυτοκρατία», ο Μπάιντεν εννοεί τις χώρες που αντιστέκονται σε αυτήν την εξαγορά της χρηματιστικοποίησης και της ιδιωτικοποίησης. Στην πράξη, η ρητορική των ΗΠΑ σημαίνει την προώθηση της δικής τους οικονομικής ανάπτυξης και του βιοτικού επιπέδου, διατηρώντας τη χρηματοδότηση και τον τραπεζικό τομέα ως επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Αυτό που ουσιαστικά είναι το ζητούμενο είναι εάν οι οικονομίες θα σχεδιαστούν από τα τραπεζικά κέντρα για να δημιουργήσουν οικονομικό πλούτο – ιδιωτικοποιώντας βασικές υποδομές, δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφελείας και κοινωνικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη σε μονοπώλια – ή θα αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο και την ευημερία διατηρώντας τις τράπεζες και τη δημιουργία χρήματος, τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες σε δημόσια χέρια.

Η χώρα που υφίσταται τη μεγαλύτερη «παράπλευρη ζημιά» σε αυτό το παγκόσμιο κάταγμα είναι η Γερμανία. Ως η πιο προηγμένη βιομηχανική οικονομία της Ευρώπης, ο γερμανικός χάλυβας, τα χημικά, τα μηχανήματα, τα αυτοκίνητα και άλλα καταναλωτικά αγαθά εξαρτώνται περισσότερο από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και μετάλλων από αλουμίνιο έως τιτάνιο και παλλάδιο. Ωστόσο, παρά τους δύο αγωγούς Nord Stream που κατασκευάστηκαν για να παρέχουν στη Γερμανία ενέργεια σε χαμηλές τιμές, η Γερμανία κλήθηκε να αποκοπεί από το ρωσικό αέριο και να αποβιομηχανοποιηθεί. Αυτό σημαίνει το τέλος της οικονομικής της υπεροχής. Το κλειδί για την αύξηση του ΑΕΠ στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες, είναι η κατανάλωση ενέργειας ανά εργαζόμενο.

Αυτές οι αντιρωσικές κυρώσεις καθιστούν το σημερινό Νέο Ψυχρό Πόλεμο εγγενώς αντιγερμανικό. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να αντικαταστήσει το φθηνό ρωσικό αέριο αγωγών με ακριβό αέριο LNG των ΗΠΑ. Για την εισαγωγή αυτού του φυσικού αερίου, η Γερμανία θα πρέπει να δαπανήσει γρήγορα πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή λιμενικής χωρητικότητας για τη διαχείριση δεξαμενόπλοιων LNG. Το αποτέλεσμα θα είναι να καταστεί η γερμανική βιομηχανία μη ανταγωνιστική. Οι χρεοκοπίες θα εξαπλωθούν, η απασχόληση θα μειωθεί και οι ηγέτες της Γερμανίας που είναι φιλικοί απέναντι στο ΝΑΤΟ θα επιβάλουν χρόνια ύφεση και πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Οι περισσότερες πολιτικές θεωρίες υποθέτουν πως τα έθνη θα ενεργήσουν για το δικό τους συμφέρον. Διαφορετικά είναι χώρες δορυφόροι, που δεν ελέγχουν τη μοίρα τους. Η Γερμανία υποτάσσει τη βιομηχανία και το βιοτικό της επίπεδο στις επιταγές της αμερικανικής διπλωματίας και στο συμφέρον του αμερικανικού τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το κάνει αυτό οικειοθελώς – όχι λόγω στρατιωτικής δύναμης αλλά από μια ιδεολογική πεποίθηση πως η παγκόσμια οικονομία πρέπει να διοικείται από τους σχεδιαστές του Ψυχρού Πολέμου των ΗΠΑ.

Μερικές φορές είναι ευκολότερο να κατανοήσει κανείς τη σημερινή δυναμική απομακρύνοντας τη δική του άμεση κατάσταση για να εξετάσει ιστορικά παραδείγματα του είδους της πολιτικής διπλωματίας που βλέπει κανείς να διχάζει το σημερινό κόσμο. Το πιο κοντινό παράλληλο που μπορώ να βρω είναι ο αγώνας της μεσαιωνικής Ευρώπης από τον Ρωμαϊκό παπισμό εναντίον των Γερμανών βασιλιάδων – των Αγίων Ρωμαίων Αυτοκρατόρων – τον ​​13ο αιώνα. Αυτή η σύγκρουση χώρισε την Ευρώπη σε γραμμές όπως αυτές του σήμερα. Μια σειρά από πάπες αφόρισαν τον Φρειδερίκο Β' και άλλους Γερμανούς βασιλιάδες και κινητοποίησαν συμμάχους για να πολεμήσουν ενάντια στη Γερμανία και τον έλεγχο της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας.

Ο δυτικός ανταγωνισμός κατά της Ανατολής υποκινήθηκε από τις Σταυροφορίες (1095-1291), όπως ο σημερινός Ψυχρός Πόλεμος είναι μια σταυροφορία ενάντια σε οικονομίες που απειλούν την κυριαρχία των ΗΠΑ στον κόσμο. Ο μεσαιωνικός πόλεμος εναντίον της Γερμανίας ήταν για το ποιος θα έπρεπε να ελέγχει τη χριστιανική Ευρώπη: ο παπισμός, με τους πάπες να γίνονται κοσμικοί αυτοκράτορες ή κοσμικοί άρχοντες μεμονωμένων βασιλείων διεκδικώντας την εξουσία ηθικής νομιμοποίησης και αποδοχής τους.

Το ανάλογο της μεσαιωνικής Ευρώπης στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο της Αμερικής κατά της Κίνας και της Ρωσίας ήταν το Μεγάλο Σχίσμα το 1054. Απαιτώντας μονοπολικό έλεγχο του Χριστιανικού κόσμου, ο Λέων Θ' αφόρισε την Ορθόδοξη Εκκλησία με κέντρο την Κωνσταντινούπολη και ολόκληρο τον χριστιανικό πληθυσμό που ανήκε σε αυτήν. Μια ενιαία επισκοπή, η Ρώμη, αποκόπηκε από ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Κωνσταντινούπολης και Ιεροσολύμων.

Αυτή η απόσχιση δημιούργησε ένα πολιτικό πρόβλημα για τη ρωμαϊκή διπλωματία: Πώς να κρατήσει όλα τα δυτικοευρωπαϊκά βασίλεια υπό τον έλεγχό της και να διεκδικήσει το δικαίωμα για οικονομική επιδότηση από αυτά. Αυτός ο στόχος απαιτούσε την υποταγή των κοσμικών βασιλιάδων στην παπική θρησκευτική εξουσία. Το 1074, ο Γρηγόριος Ζ΄, ο Χίλντεμπραντ, ανακοίνωσε 27 Παπικές Επιταγές που περιγράφουν τη διοικητική στρατηγική της Ρώμης για να κλειδώσει την εξουσία της στην Ευρώπη.

Αυτές οι παπικές απαιτήσεις είναι εντυπωσιακά παράλληλες με τη σημερινή διπλωματία των ΗΠΑ. Και στις δύο περιπτώσεις τα στρατιωτικά και εγκόσμια συμφέροντα απαιτούν μια εξάχνωση με τη μορφή ενός ιδεολογικού σταυροφορικού πνεύματος για να εδραιωθεί το αίσθημα αλληλεγγύης που απαιτεί κάθε σύστημα αυτοκρατορικής κυριαρχίας. Η λογική είναι διαχρονική και καθολική.

Οι παπικές επιταγές ήταν ριζοσπαστικές με δύο βασικούς τρόπους. Πρώτα απ 'όλα, ανύψωσαν τον επίσκοπο της Ρώμης πάνω από όλες τις άλλες επισκοπές, δημιουργώντας το σύγχρονο παπισμό. Η ρήτρα 3 έκρινε ότι μόνο ο πάπας είχε την εξουσία να διορίζει επισκόπους ή να τους καθαιρεί ή να τους αποκαθιστά. Ενισχύοντας αυτό, η ρήτρα 25 έδωσε το δικαίωμα διορισμού (ή καθαίρεσης) επισκόπων στον πάπα και όχι στους τοπικούς ηγεμόνες. Και η ρήτρα 12 έδωσε στον πάπα το δικαίωμα να καθαιρεί τους αυτοκράτορες, ακολουθώντας τη ρήτρα 9, υποχρεώνοντας «όλους τους πρίγκιπες να φιλούν μόνο τα πόδια του Πάπα» για να θεωρούνται νόμιμοι ηγεμόνες.

Ομοίως σήμερα, οι Αμερικανοί διπλωμάτες διεκδικούν το δικαίωμα να κατονομάσουν ποιος θα πρέπει να αναγνωριστεί ως αρχηγός κράτους ενός έθνους. Το 1953 ανέτρεψαν τον εκλεγμένο ηγέτη του Ιράν και τον αντικατέστησαν με την στρατιωτική δικτατορία του Σάχη. Αυτή η αρχή δίνει στους διπλωμάτες των ΗΠΑ το δικαίωμα να χορηγούν «έγχρωμες επαναστάσεις» για την αλλαγή καθεστώτος, όπως η χορηγία τους σε στρατιωτικές δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής που δημιουργούν ολιγαρχίες πελατών για να εξυπηρετήσουν εταιρικά και οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία είναι απλώς η τελευταία άσκηση αυτού του δικαιώματος των ΗΠΑ να διορίζουν και να καθαιρούν ηγέτες.

Πιο πρόσφατα, Αμερικανοί διπλωμάτες διόρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως αρχηγό του κράτους της Βενεζουέλας αντί του εκλεγμένου προέδρου της, και του παρέδωσαν τα αποθέματα χρυσού αυτής της χώρας. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επέμεινε ότι η Ρωσία πρέπει να απομακρύνει τον Πούτιν και να βάλει στη θέση του έναν πιο φιλοαμερικανικό ηγέτη. Αυτό το «δικαίωμα» επιλογής αρχηγών κρατών είναι σταθερό στην πολιτική των ΗΠΑ που καλύπτει τη μακρά ιστορία της πολιτικής ανάμειξης στις ευρωπαϊκές πολιτικές υποθέσεις από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το δεύτερο ριζοσπαστικό χαρακτηριστικό των Παπικών Επιταγών ήταν ο αποκλεισμός κάθε ιδεολογίας και πολιτικής που αποκλίνουν από την παπική εξουσία. Η ρήτρα 2 ανέφερε πως μόνο ο Πάπας θα μπορούσε να ονομαστεί «Παγκόσμιος». Οποιαδήποτε διαφωνία ήταν εξ ορισμού αιρετική. Η ρήτρα 17 όριζε ότι κανένα κεφάλαιο ή βιβλίο δεν μπορούσε να θεωρηθεί κανονικό χωρίς παπική εξουσία.

Μια παρόμοια απαίτηση που τίθεται από τη σημερινή ιδεολογία των χρηματιστικοποιημένων και ιδιωτικοποιημένων «ελεύθερων αγορών» που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, που σημαίνει απορρύθμιση της κυβερνητικής εξουσίας για τη διαμόρφωση οικονομιών σε συμφέροντα άλλα από εκείνα των οικονομικών και εταιρικών ελίτ με επίκεντρο τις ΗΠΑ.

Το αίτημα για καθολικότητα στο σημερινό Νέο Ψυχρό Πόλεμο είναι καλυμμένο με τη γλώσσα της «δημοκρατίας». Αλλά ο ορισμός της δημοκρατίας στο σημερινό Νέο Ψυχρό Πόλεμο είναι απλώς «υπέρ των ΗΠΑ», και συγκεκριμένα η νεοφιλελεύθερη ιδιωτικοποίηση ως η νέα οικονομική θρησκεία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Αυτή η ηθική θεωρείται ότι είναι «επιστήμη», όπως στο σχεδόν βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες. Αυτός είναι ο σύγχρονος ευφημισμός για τα νεοφιλελεύθερα οικονομικά σκουπίδια του Σικάγο-Σχολείο, τα προγράμματα λιτότητας του ΔΝΤ και τη φορολογική ευνοιοκρατία για τους πλούσιους.

Οι παπικές επιταγές διατύπωσαν μια στρατηγική για το κλείδωμα του μονοπολικού ελέγχου στα κοσμικά βασίλεια. Υποστήριξαν την παπική υπεροχή έναντι των εγκόσμιων βασιλιάδων, κυρίως έναντι των Αγίων Ρωμαίων Αυτοκρατόρων της Γερμανίας. Η ρήτρα 26 έδινε στους πάπες την εξουσία να αφορίζουν όποιον «δεν ήταν σε ειρήνη με τη Ρωμαϊκή Εκκλησία». Αυτή η αρχή υπονοούσε την τελική ρήτρα 27, που επέτρεπε στον πάπα να «απαλλάξει τους υπηκόους από την πίστη τους προς τους πονηρούς ανθρώπους». Αυτό ενθάρρυνε τη μεσαιωνική εκδοχή των «έγχρωμων επαναστάσεων» να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος.

Αυτό που ένωσε τις χώρες σε αυτήν την αλληλεγγύη ήταν ένας ανταγωνισμός με κοινωνίες που δεν υπόκεινται σε συγκεντρωτικό παπικό έλεγχο – τους Μουσουλμάνους άπιστους που κατείχαν την Ιερουσαλήμ, καθώς και τους Γάλλους Καθαρούς και οποιονδήποτε άλλο θεωρείται αιρετικός. Πάνω από όλα υπήρχε εχθρότητα προς περιοχές αρκετά ισχυρές ώστε να αντισταθούν στις παπικές απαιτήσεις για οικονομικό φόρο.

Το σημερινό αντίστοιχο σε μια τέτοια ιδεολογική δύναμη να αφορίζουν αιρετικούς που αντιστέκονται στις απαιτήσεις για υπακοή και φόρο τιμής θα ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ που υπαγορεύουν οικονομικές πρακτικές και θέτουν «προϋποθέσεις» για όλες τις κυβερνήσεις-μέλη που πρέπει να ακολουθήσουν, με τον πόνο των αμερικανικών κυρώσεων – η σύγχρονη εκδοχή του αφορισμού χωρών που δεν αποδέχονται την επικυριαρχία των ΗΠΑ. Η ρήτρα 19 των Επιταγών έκρινε ότι ο Πάπας δεν μπορούσε να κριθεί από κανέναν – όπως και σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να υποβάλουν τις ενέργειές τους σε αποφάσεις του Παγκόσμιου Δικαστηρίου. Ομοίως σήμερα, οι υπαγορεύσεις των ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ και άλλων όπλων (όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα) αναμένεται να ακολουθηθούν από δορυφόρους των ΗΠΑ χωρίς αμφιβολία. Όπως είπε η Μάργκαρετ Θάτσερ για τη νεοφιλελεύθερη ιδιωτικοποίησή της που κατέστρεψε τον δημόσιο τομέα της Βρετανίας, το There Is No Alternative (TINA).

Θέλω να τονίσω την αναλογία με τις σημερινές κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον όλων των χωρών που δεν ακολουθούν τις δικές τους διπλωματικές απαιτήσεις. Οι εμπορικές κυρώσεις είναι μια μορφή αφορισμού. Αντιστρέφουν την αρχή της Συνθήκης της Βεστφαλίας του 1648 που έκανε κάθε χώρα και τους ηγεμόνες της ανεξάρτητες από ξένες παρεμβάσεις. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτηρίζει την παρέμβαση των ΗΠΑ ως διασφάλιση της νέας αντίθεσής του μεταξύ «δημοκρατίας» και «αυτοκρατίας». Με τον όρο δημοκρατία εννοεί μια πελατειακή ολιγαρχία υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, που δημιουργεί οικονομικό πλούτο μειώνοντας το βιοτικό επίπεδο για την εργασία, σε αντίθεση με τις μικτές οικονομίες δημόσιος / ιδιωτικός τομέας που στοχεύουν στην προώθηση του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όπως ανέφερα, αφορίζοντας την Ορθόδοξη Εκκλησία με κέντρο την Κωνσταντινούπολη και τον χριστιανικό πληθυσμό της, το Μεγάλο Σχίσμα δημιούργησε τη μοιραία θρησκευτική διαχωριστική γραμμή που χώρισε τη «Δύση» από την Ανατολή την περασμένη χιλιετία. Αυτή η διάσπαση ήταν τόσο σημαντική που ο Βλαντιμίρ Πούτιν την ανέφερε ως μέρος της ομιλίας του στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 που περιγράφει τη σημερινή απομάκρυνση από τις δυτικές οικονομίες με επίκεντρο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο 12ος και 13ος αιώνας είδαν Νορμανδούς κατακτητές της Αγγλίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών, μαζί με Γερμανούς βασιλιάδες, να διαμαρτύρονται επανειλημμένα, να αφορίζονται επανειλημμένα, αλλά τελικά να υποκύπτουν στις παπικές απαιτήσεις. Χρειάστηκε να φτάσουν μέχρι τον 16ο αιώνα για τον Μάρτιν Λούθηρο, τον Ζβίνγκλι και τον Ερρίκο Η' ώστε να δημιουργήσουν τελικά μια προτεσταντική εναλλακτική στη Ρώμη, καθιστώντας τον Δυτικό Χριστιανισμό πολυπολικό.

Γιατί πήρε τόσο πολύ; Η απάντηση είναι ότι οι Σταυροφορίες παρείχαν μια οργανωτική ιδεολογική βαρύτητα. Αυτή ήταν η μεσαιωνική αναλογία με το σημερινό Νέο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι Σταυροφορίες δημιούργησαν ένα πνευματικό επίκεντρο «ηθικής μεταρρύθμισης» κινητοποιώντας το μίσος εναντίον του «άλλου» – της μουσουλμανικής Ανατολής, και ολοένα και περισσότερο στους Εβραίους και τους Ευρωπαίους Χριστιανούς διαφωνούντες από τον ρωμαϊκό έλεγχο. Αυτή ήταν η μεσαιωνική αναλογία με τα σημερινά νεοφιλελεύθερα δόγματα της «ελεύθερης αγοράς» της χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας της Αμερικής και της εχθρότητάς της προς την Κίνα, τη Ρωσία και άλλα έθνη που δεν ακολουθούν αυτήν την ιδεολογία. Στο σημερινό Νέο Ψυχρό Πόλεμο, η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της Δύσης κινητοποιεί τον φόβο και το μίσος για τον «άλλο», δαιμονοποιώντας τα έθνη που ακολουθούν μια ανεξάρτητη πορεία ως «αυτοκρατικά καθεστώτα». Ο καθαρός ρατσισμός καλλιεργείται προς ολόκληρους λαούς, όπως είναι εμφανές στη Ρωσοφοβία και την Ακύρωση Πολιτισμού που σαρώνει αυτή την στιγμή τη Δύση.

Ακριβώς όπως η πολυπολική μετάβαση του Δυτικού Χριστιανισμού απαιτούσε την προτεσταντική εναλλακτική του 16ου αιώνα, η ρήξη της ευρασιατικής καρδιάς από την τραπεζοκεντρική Δύση του ΝΑΤΟ πρέπει να εδραιωθεί από μια εναλλακτική ιδεολογία σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης των μικτών οικονομιών δημόσιας/ιδιωτικής και οικονομικής υποδομής τους.

Οι μεσαιωνικές εκκλησίες στη Δύση αποστραγγίστηκαν από τις ελεημοσύνες και τις δωρεές τους για να συνεισφέρουν το Πένς του Πέτρου και άλλες επιδοτήσεις στον παπισμό για τους πολέμους που έδινε ενάντια σε ηγεμόνες που αντιστέκονταν στις παπικές απαιτήσεις. Η Αγγλία έπαιξε το ρόλο του μεγάλου θύματος που παίζει σήμερα η Γερμανία. Τεράστιοι αγγλικοί φόροι επιβλήθηκαν φαινομενικά για τη χρηματοδότηση των Σταυροφοριών και εκτράπηκαν για να πολεμήσουν τον Φρειδερίκο Β', τον Κόνραντ και τον Μάνφρεντ στη Σικελία. Αυτή η εκτροπή χρηματοδοτήθηκε από παπικούς τραπεζίτες από τη βόρεια Ιταλία (Λομβαρδοί και Καχόρσιν) και έγιναν βασιλικά χρέη που μεταβιβάστηκαν σε όλη την οικονομία. Οι βαρόνοι της Αγγλίας διεξήγαγαν έναν εμφύλιο πόλεμο ενάντια στον Ερρίκο Β' στη δεκαετία του 1260, τερματίζοντας τη συνενοχή του στη θυσία της οικονομίας στις παπικές απαιτήσεις.

Αυτό που έβαλε τέλος στην εξουσία του παπισμού σε άλλες χώρες ήταν το τέλος του πολέμου του εναντίον της Ανατολής. Όταν οι Σταυροφόροι έχασαν την Άκρα, την πρωτεύουσα της Ιερουσαλήμ το 1291, ο παπισμός έχασε τον έλεγχο του Χριστιανικού κόσμου. Δεν υπήρχε πια «κακό» να πολεμήσει, και το «καλό» είχε χάσει το κέντρο βάρους και τη συνοχή του. Το 1307, ο Γάλλος Φίλιππος Δ' («ο Πανηγυρικός») άρπαξε τον πλούτο της μεγάλης στρατιωτικής τραπεζικής τάξης της Εκκλησίας, αυτόν των Ναϊτών στον Ναό του Παρισιού. Άλλοι ηγεμόνες εθνικοποίησαν επίσης τους Ναΐτες και τα νομισματικά συστήματα απομακρύνθηκαν από τα χέρια της Εκκλησίας. Χωρίς έναν κοινό εχθρό που ορίστηκε και κινητοποιήθηκε από τη Ρώμη, ο παπισμός έχασε τη μονοπολική ιδεολογική του εξουσία στη Δυτική Ευρώπη.

Το σύγχρονο ισοδύναμο με την απόρριψη των Ναϊτών και των παπικών οικονομικών θα ήταν να αποχωρήσουν οι χώρες από το Νέο Ψυχρό Πόλεμο της Αμερικής. Θα απέρριπταν το πρότυπο του δολαρίου και το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει καθώς όλο και περισσότερες χώρες βλέπουν τη Ρωσία και την Κίνα όχι ως αντιπάλους αλλά ως μεγάλες ευκαιρίες για αμοιβαίο οικονομικό πλεονέκτημα.

Η αθετημένη υπόσχεση αμοιβαίου κέρδους μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 υποσχέθηκε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε, η Γερμανία επανενώθηκε και Αμερικανοί διπλωμάτες υποσχέθηκαν τον τερματισμό του ΝΑΤΟ, επειδή η σοβιετική στρατιωτική απειλή δεν υπήρχε πλέον. Οι Ρώσοι ηγέτες επιδόθηκαν στην ελπίδα ότι, όπως το εξέφρασε ο Πρόεδρος Πούτιν, θα δημιουργηθεί μια νέα πανευρωπαϊκή οικονομία από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ. Ειδικότερα, η Γερμανία αναμενόταν να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις επενδύσεις στη Ρωσία και στην αναδιάρθρωση της βιομηχανίας της σε πιο αποτελεσματικές κατευθύνσεις. Η Ρωσία θα πλήρωνε για αυτή τη μεταφορά τεχνολογίας προμηθεύοντας φυσικό αέριο και πετρέλαιο, μαζί με νικέλιο, αλουμίνιο, τιτάνιο και παλλάδιο.

Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη πως το ΝΑΤΟ θα επεκταθεί για να απειλήσει με ένα Νέο Ψυχρό Πόλεμο, πολύ λιγότερο ότι θα υποστήριζε την Ουκρανία, που αναγνωρίζεται ως η πιο διεφθαρμένη κλεπτοκρατία στην Ευρώπη, ώστε να καθοδηγείται από εξτρεμιστικά κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται με τα γερμανικά ναζιστικά διακριτικά.

Πώς εξηγούμε γιατί η φαινομενικά λογική δυνατότητα αμοιβαίου κέρδους μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και των πρώην σοβιετικών οικονομιών μετατράπηκε σε χορηγία ολιγαρχικών κλεπτοκρατιών. Η καταστροφή του αγωγού Nord Stream φούντωσε τη δυναμική με λίγα λόγια. Για σχεδόν μια δεκαετία, μια σταθερή απαίτηση των ΗΠΑ ήταν η Γερμανία να απορρίψει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. Σε αυτά τα αιτήματα αντιτάχθηκαν από ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, η Άνγκελα Μέρκελ και οι Γερμανοί επιχειρηματίες. Επισήμαναν την προφανή οικονομική λογική του αμοιβαίου εμπορίου γερμανικών κατασκευών για ρωσικές πρώτες ύλες.

Το πρόβλημα των ΗΠΑ ήταν πώς να εμποδίσουν τη Γερμανία να εγκρίνει τον αγωγό Nord Stream 2. Η Βικτόρια Νούλαντ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι διπλωμάτες των ΗΠΑ απέδειξαν ότι ο τρόπος για να γίνει αυτό ήταν να υποδαυλίσουν το μίσος προς τη Ρωσία. Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος πλαισιώθηκε ως μια νέα Σταυροφορία. Έτσι είχε περιγράψει ο Τζορτζ Μπους την επίθεση της Αμερικής στο Ιράκ για να καταλάβει τις πετρελαιοπηγές του. Το πραξικόπημα του 2014 υπό την αιγίδα των ΗΠΑ δημιούργησε ένα ουκρανικό καθεστώς-μαριονέτα που έχει περάσει οκτώ χρόνια βομβαρδίζοντας τις ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες. Το ΝΑΤΟ προκάλεσε έτσι μια ρωσική στρατιωτική απάντηση. Η υποκίνηση ήταν επιτυχής και η επιθυμητή ρωσική απάντηση χαρακτηρίστηκε δεόντως απρόκλητη θηριωδία. Η προστασία των αμάχων απεικονίστηκε στα μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το ΝΑΤΟ ως τόσο προσβλητική που άξιζε τις εμπορικές και επενδυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει Σταυροφορία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κόσμος χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: το ΝΑΤΟ με επίκεντρο τις ΗΠΑ και τον αναδυόμενο ευρασιατικό συνασπισμό. Ένα υποπροϊόν αυτής της δυναμικής ήταν να αφήσει τη Γερμανία ανίκανη να ακολουθήσει την οικονομική πολιτική των αμοιβαία επωφελών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με τη Ρωσία (και ίσως και την Κίνα). Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα μεταβεί στην Κίνα αυτή την εβδομάδα για να απαιτήσει να διαλυθεί ο δημόσιος τομέας και να σταματήσει να επιδοτεί την οικονομία του, διαφορετικά η Γερμανία και η Ευρώπη θα επιβάλουν κυρώσεις στο εμπόριο με την Κίνα. Δεν υπάρχει περίπτωση η Κίνα να ανταποκριθεί σε αυτή τη γελοία απαίτηση, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική οικονομία θα σταματήσει να επιδοτεί το δικό της τσιπ υπολογιστή και άλλους βασικούς τομείς. [1]Το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων είναι ένας νεοφιλελεύθερος «ελευθεριακός» βραχίονας του ΝΑΤΟ που απαιτεί γερμανική αποβιομηχάνιση και εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το εμπόριο, εξαιρουμένης της Κίνας, της Ρωσίας και των συμμάχων τους. Αυτό υπόσχεται να είναι το τελευταίο καρφί στο οικονομικό φέρετρο της Γερμανίας.

Ένα άλλο υποπροϊόν του Νέου Ψυχρού Πολέμου της Αμερικής ήταν ο τερματισμός οποιουδήποτε διεθνούς σχεδίου για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Βασικός λίθος της οικονομικής διπλωματίας των ΗΠΑ είναι οι εταιρείες πετρελαίου τους και εκείνες των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ να ελέγχουν την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου – δηλαδή, να μειώσουν την εξάρτηση από καύσιμα με βάση τον άνθρακα. Αυτός ήταν ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Ουκρανία. Δεν είναι τόσο αφηρημένο όσο το «Δημοκρατίες εναντίον Αυτοκρατοριών». Πρόκειται για την ικανότητα των ΗΠΑ να βλάψουν άλλες χώρες διαταράσσοντας την πρόσβασή τους στην ενέργεια και άλλες βασικές ανάγκες.

Χωρίς την αφήγηση «καλού εναντίον κακού» του Νέου Ψυχρού Πολέμου, οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα χάσουν το λόγο ύπαρξης τους σε αυτήν την επίθεση των ΗΠΑ στην προστασία του περιβάλλοντος και στο αμοιβαίο εμπόριο μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και της Ρωσίας και της Κίνας. Αυτό είναι το πλαίσιο για τον σημερινό αγώνα στην Ουκρανία, που θα είναι απλώς το πρώτο βήμα στον αναμενόμενο 20ετή αγώνα των ΗΠΑ για να αποτρέψουν τον κόσμο από το να γίνει πολυπολικός. Αυτή η διαδικασία θα κλειδώσει τη Γερμανία και την Ευρώπη σε εξάρτηση από τις προμήθειες LNG των ΗΠΑ.

Το κόλπο είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τη Γερμανία ότι εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την στρατιωτική της ασφάλεια. Αυτό από το οποίο πραγματικά χρειάζεται προστασία η Γερμανία είναι ο πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας που περιθωριοποιεί και «ουκρανοποιεί» την Ευρώπη.

Δεν υπήρξαν εκκλήσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις για τερματισμό αυτού του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, επειδή δεν έχει κηρυχτεί πόλεμος στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κηρύσσουν πόλεμο πουθενά, γιατί αυτό θα απαιτούσε μια δήλωση του Κογκρέσου σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Έτσι, οι στρατοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν, οργανώνουν έγχρωμες επαναστάσεις, ανακατεύονται στην εσωτερική πολιτική (καθιστώντας τις συμφωνίες της Βεστφαλίας του 1648 ξεπερασμένες) και επιβάλλουν τις κυρώσεις που διαλύουν τη Γερμανία και τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Πώς μπορούν οι διαπραγματεύσεις να «τερματίσουν» έναν πόλεμο που είτε δεν έχει κήρυξη πολέμου, και είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συνολικής μονοπολικής παγκόσμιας κυριαρχίας;

Η απάντηση είναι ότι κανένα τέλος δεν μπορεί να έρθει έως ότου αντικατασταθεί μια εναλλακτική λύση στο σημερινό σύνολο διεθνών θεσμών με επίκεντρο τις ΗΠΑ. Αυτό απαιτεί τη δημιουργία νέων θεσμών που αντικατοπτρίζουν μια εναλλακτική λύση στη νεοφιλελεύθερη τραπεζοκεντρική άποψη πως οι οικονομίες πρέπει να ιδιωτικοποιούνται με κεντρικό σχεδιασμό από τα χρηματοπιστωτικά κέντρα. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ χαρακτήρισε την επιλογή μεταξύ σοσιαλισμού και βαρβαρότητας. Έχω σκιαγραφήσει την πολιτική δυναμική μιας εναλλακτικής στο πρόσφατο βιβλίο μου, The Destiny of Civilization .

* Αυτή η εργασία παρουσιάστηκε την 1η Νοεμβρίου 2022. στο γερμανικό ηλεκτρονικό ιστότοπο
https://braveneweurope.com/michael-hudson-germanys-position-in-americas-new-world-order
. Ένα βίντεο της ομιλίας μου θα είναι διαθέσιμο στο YouTube σε περίπου δέκα ημέρες.

Βλέπε Guntram Wolff, «Ο Σολτς πρέπει να στείλει ένα ρητό μήνυμα κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο», Financial Times , 31 Οκτωβρίου 2022. Ο Wolff είναι διευθυντής και CE του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail