«Κάθισε» η οικοδομή λόγω αύξησης του κόστους

Παρά τα φορολογικά κίνητρα που ισχύουν και παρατάθηκαν, η οικοδομική δραστηριότητα μειώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες

Από: sofokleousin.gr

Σε πτωτική τροχιά κινείται η οικοδομική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες, εξέλιξη που αντανακλά την εκτόξευση του κόστους κατασκευής, λόγω των ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών, αλλά και των καυσίμων, που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του κοστολογίου.

Παρά τα φορολογικά κίνητρα που ισχύουν –και παρατάθηκαν- για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, η εκτόξευση του κόστους κατασκευής φρενάρουν τα σχέδια των ιδιωτών.


Συγχρόνως, τα δημόσια κατασκευαστικά έργα παγώνουν επειδή, βγήκαν εκτός προϋπολογισμού λόγω του κόστους και υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ εργολάβων και δημοσίων υπηρεσιών για την αναπροσαρμογή του κόστους των κονδυλίων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Αύγουστο, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, που αποτελεί τον βασικό δείκτη μέτρησης της δραστηριότητας, παρουσίασε μείωση κατά 16,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, τον Αύγουστο 2022 ανήλθαν σε 1.667 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 425.514 m2 επιφάνειας και 1.772.711 m3 όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και μείωση κατά 2,4% στην επιφάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι εκδόθηκαν μεν περισσότερες άδειες, αλλά αφορούσαν μικρότερο όγκο κατασκευών.

Τον ίδιο μήνα, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα που περιλαμβάνει και τη δημόσια οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της Χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.685 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 439.626 m2 επιφάνειας και 1.835.466 m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 12,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 0,6% στην επιφάνεια και μείωση κατά 13,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 1,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 12,9% στην επιφάνεια και μείωση κατά 4,4% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2021.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, η συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 1,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 12,0% στην επιφάνεια και μείωση κατά 4,3% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του έτους 2021.

Παράταση φορολογικών κινήτρων

Λόγω του πλήγματος που δέχεται η οικοδομή (όπως και άλλοι κλάδοι) από τη διεθνή συγκυρία και τις ανατιμήσεις των ενεργειακών και άλλων αγαθών, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει χρονικά τα ισχύοντα φορολογικά κίνητρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα ακόλουθα:
  •     Παγώνει ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα για δύο ακόμα χρόνια. Με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2024, η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή. Αναστολές που χορηγήθηκαν με ισχύ έως τις 31.12.2022, παρατείνονται έως τις 31.12.2024.
  •     Αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Πρόκειται για ένα μέτρο  που αναστέλλεται από το 2015 καθώς διαπιστώθηκαν δυσκολίες και σωρεία προβλημάτων στην υλοποίησή του που θα προκαλούσαν σοβαρές παρενέργειες στην αγορά ακινήτων. Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της πώλησης και της κτήσης του ακινήτου.
  •     Επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του 2024  (αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2022) η έκπτωση φόρου κατά 40% για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους. Πρόκειται για την έκπτωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παρέχεται για τις δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα, σε περίοδο 4 φορολογικών ετών και για ανώτατο συνολικό ύψος δαπανών ως 16.000 ευρώ.
  •     Καταργείται ο έλεγχος από τη Φορολογική Διοίκηση σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή τροποποιητικής δήλωσης φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών από την οποία προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, καθώς και σε κάθε μεταγενέστερη αυτής τροποποιητική δήλωση, ανεξαρτήτως ποσού μείωσης του φόρου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail