Πόσο επικίνδυνη είναι για την Ελλάδα η ΜΙΤ, η οποία ασκεί εξωτερική πολιτική και εκτελεί ένοπλες επιχειρήσεις;

Σημείο προβληματισμού αποτελεί η παρουσία του Χ. Φιντάν, αρχηγού της τουρκικής ΜΙΤ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών), σε όλες τις επίσημες επισκέψεις και επαφές του Ερντογάν σε χώρες του εξωτερικού.

Από: Το Παρόν - Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ
Αντιστράτηγου ε.α.* 

Επιπλέον, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η ΜΙΤ πλέον αναλαμβάνει ένοπλες επιχειρήσεις εκτός συνόρων, έργο που στο παρελθόν αναλάμβανε η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα δύο αυτά σημεία αποκαλύπτουν την προτεραιότητα που η τουρκική κυβέρνηση δίνει στην εκμετάλλευση των υπόγειων επαφών της ΜΙΤ με ακραίες ομάδες και οργανώσεις – ξένους μαχητές (proxies) στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής, ενώ η ένοπλη δράση στοιχείων της σε ξένες χώρες προκαλεί προβληματισμό για πιθανές αποστολές που δύναται αυτή να αναλάβει και στην ελληνική επικράτεια.

Με την έναρξη του συριακού εμφυλίου, η ΜΙΤ αποκατέστησε επαφή με όλες τις ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων της ISIS και της Al Nusra (σ.σ.: και τις διάδοχες αυτής οργανώσεις), με αποτέλεσμα να καταστεί η Άγκυρα απαραίτητη για τα ρωσικά συμφέροντα. Η ΜΙΤ επίσης διαχειρίστηκε τις επαφές με τις αντιπολιτευόμενες ομάδες στη Συρία, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (Ozgur Suriye Ordusu), ο οποίος εφαρμόζει στο πεδίο την πολιτική της Άγκυρας. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ΜΙΤ εκτελεί ένοπλες αποστολές δολοφονίας ηγετικών στελεχών της κουρδικής οργάνωσης YPG/ΡΚΚ στην περιοχή, αντισταθμίζοντας έτσι την αδυναμία της Άγκυρας να αναλάβει νέα ευρεία ένοπλη επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.

Ο ρόλος της ΜΙΤ στο Ιράκ κρίνεται σημαντικός για τα τουρκικά συμφέροντα, καθώς επηρεάζει τις εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ειδικότερα αναφέρονται οι πρωτοβουλίες του Χ. Φιντάν και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με διάφορες ιδεολογικές ομάδες και κόμματα του σουνιτικού Ισλάμ καθώς και με την περιφερειακή διοίκηση των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ. Αρνητικά σχόλια για παρέμβαση στα εσωτερικά του Ιράκ έχει προκαλέσει η επίσκεψη του αρχηγού της ΜΙΤ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βαγδάτη και οι συναντήσεις του με πολιτικούς αξιωματούχους του «σουνιτικού τόξου», ενώ σε επιχειρησιακό επίπεδο η ΜΙΤ έχει αναλάβει ένοπλες επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ για δολοφονίες ηγετικών στελεχών του ΡΚΚ.

Η αποκατάσταση των σχέσεων της Άγκυρας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και τη Σαουδική Αραβία αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις σχέσεις της ΜΙΤ με στελέχη της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» και τη θεωρητικά τουλάχιστον δέσμευση της Άγκυρας να αποπέμψει ηγετικά στελέχη της οργάνωσης από την Τουρκία, αφού ο κίνδυνος διείσδυσης αυτής στις πλούσιες χώρες του Κόλπου αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής ασφάλειας αυτών.

Ο εκβιασμός της Άγκυρας για εξασφάλιση ανταλλαγμάτων από την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι προϊόν των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΜΙΤ. Οι λίστες της με τους ανεπιθύμητους Γκιουλενιστές και Κούρδους, που η Άγκυρα απαιτεί από τις δύο χώρες προκειμένου να συναινέσει στην ένταξη αυτών στη Συμμαχία, προσέδωσε με εκβιαστικό τρόπο στην τουρκική πλευρά το πάνω χέρι για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Σημαντικό ρόλο στη διαφαινόμενη αποκατάσταση των σχέσεων Άγκυρας – Τελ Αβίβ έπαιξε η ΜΙΤ, αφού οι επιχειρήσεις της σε θέματα ασφάλειας ισραηλινών πολιτών έναντι ιρανικής απειλής στην Τουρκία και κυρίως οι επαφές της με ηγετικά στελέχη της Χαμάς έστρεψαν το ενδιαφέρον της ισραηλινής πλευράς στην τουρκική συνδρομή. Επίσης, η ισραηλινή πλευρά επενδύει και στην άριστη σχέση που διατηρεί ο αρχηγός της ΜΙΤ Χ. Φιντάν με την Τεχεράνη, καθώς το Ιράν αποτελεί για το Ισραήλ τη μεγαλύτερη απειλή. Εξάλλου, η επιρροή που ασκεί η Τεχεράνη στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και η πολυάριθμη στρατιωτική ιρανική εμπλοκή στον συριακό εμφύλιο καθιστά την ΜΙΤ σημαντικό φορέα προώθησης της συνεργασίας και αποκατάστασης των σχέσεων με την ισραηλινή πλευρά.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο νέος επιχειρησιακός ρόλος της ΜΙΤ;

Σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς, οι προωθημένες επιχειρήσεις προπαρασκευής της περιοχής των επιχειρήσεων αλλά και προβοκάτσιας αποτελούσαν στο παρελθόν έργο της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων. Πλέον, μετά την αναδόμηση και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ΜΙΤ, σε περίοδο κρίσεως θα πρέπει να αναμένονται από στελέχη της επιχειρήσεις βάθους προπαρασκευής του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στην ελληνική επικράτεια από την ειρηνική περίοδο, επικεντρώνοντας στην ελληνική Θράκη αλλά και σε περιοχές όπου διαβιούν μουσουλμανικοί πληθυσμοί και ιδιαίτερα σε μεγάλα αστικά κέντρα, δημιουργώντας κενά στο πλέγμα της εσωτερικής μας ασφάλειας.

Στις νησιωτικές περιοχές, πέραν των ανωτέρω, όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, θα πρέπει να αναμένονται ενέργειες προβοκάτσιας από πράκτορες της ΜΙΤ, οι οποίες θα προκαλούσαν κορύφωση της κρίσης σε περιοχές κυρίως ακατοίκητων βραχονησίδων, σε συνδυασμό και με τη χρήση μεταναστευτικών ροών.

Οι ένοπλες αποστολές προσβολής «Στόχων Σημείου Υψηλής Αξίας» σε Συρία και Ιράκ από στελέχη της ΜΙΤ, χρησιμοποιώντας εξοπλισμένα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ), δίνουν το στίγμα μιας πολύ επικίνδυνης επιχειρησιακής δυνατότητας να πληγούν αντίστοιχοι στόχοι στη μεθοριακή γραμμή άμυνας της χώρας μας αλλά και στα μετόπισθεν, δηλαδή στις περιοχές προώθησης των ενισχύσεων καθώς και των Περιοχών Διοικητικής Μέριμνας.

Οι συνεχείς πτήσεις των τουρκικών ΜΕΑ στη μεθόριο γραμμή και κυρίως στο Αιγαίο αποσκοπούν στη χαρτογράφηση και στοχοποίηση περιοχών-σημείων τα οποία δύναται να πληγούν από στελέχη της ΜΙΤ κατά την περίοδο των επιχειρήσεων, αποστολή η οποία δύναται να υποστηριχθεί και από τους δορυφόρους επιτήρησης που διαθέτει η Άγκυρα.

Επειδή οι προαναφερόμενες δυνατότητες της ΜΙΤ εντάσσονται σε ένα υβριδικό πλαίσιο άσκησης πίεσης – απειλής, που θα προκαλέσουν κορύφωση της κρίσης με μη συμβατικό τρόπο, καθιστούν επιβεβλημένη την από πλευράς μας ανάπτυξη ενός μηχανισμού συνεχούς πληροφόρησης και αποτροπής με σκοπό την εξουδετέρωση των εχθρικών μεθοδεύσεων και την προστασία των δυνάμεών μας.

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottingham Trend University, πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995 – 1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013 – 2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2022.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail