«Ναυμαχία» ισχυρών για τις κορβέτες: Το αβαντάζ των Ιταλών - Το τελικό «χτύπημα» των Γάλλων

Ένα ακόμη στοιχείο που ισχυροποιεί την Ιταλική πρόταση για τις κορβέτες είναι και το χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης.

Από: newpost.gr / Γράφει ο Κώστας Σαρικάς

Η απόφαση της κυβέρνησης για ενεργοποίηση του προγράμματος των κορβετών και η σχετική απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου μεταφέρουν την πίεση στους δύο βασικούς «μνηστήρες» με την Αθήνα να ζητά τελικές προτάσεις προκειμένου να λάβει αποφάσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας με το σχέδιο εξυγίανσης να περνά πλέον στη Δικαιοσύνη προς επικύρωση αποτελεί σημαντική εξέλιξη και δίνει επιπλέον πόντους στην Ιταλική πρόταση της Fincantieri.

Η εταιρεία εάν το σχέδιο πάρει το τελικό «πράσινο φως» από την αρμόδια δικαστική αρχή θα συμμετέχει επενδυτικά στο νέο σχήμα και συγκεκριμένα στο αμυντικό τμήμα των ναυπηγείων δίπλα στην ONEX.

Εκεί οι Ιταλοί σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τις τέσσερις κορβέτες Doha για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού σύμφωνα με την πρόταση την οποία ήδη έχουν καταθέσει. Πρόταση η οποία φαίνεται ότι σε όλα της τα σκέλη ικανοποιεί απόλυτα το Ναυτικό Επιτελείο αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αρχικά επιχειρησιακά αφού η προτεινόμενη κορβέτα Doha καλύπτει στο έπακρο τις απαιτήσεις του Στόλου σε όλες τις τεχνικές προδιαγραφές της, τον οπλισμό της και την συντήρηση-υποστήριξη.

Επιπλέον το μέγεθος της που πλησιάζει αυτό φρεγάτας αφού η Doha έχει  εκτόπισμα 3.250 τόνους αποτελεί πλεονέκτημα τόσο για την συμπεριφορά της στη δύσκολη θάλασσα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου όσο κυρίως για το γεγονός ότι μπορεί στο μέλλον να δεχτεί αναβαθμίσεις με τοποθέτηση επιπλέον οπλικών συστημάτων και ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Ένα ακόμη στοιχείο που ισχυροποιεί την Ιταλική πρόταση είναι και το χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης που προσφέρει στην Ελλάδα η Fincantieri το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό αφού αφορά βάθος χρόνου που αγγίζει την δεκαπενταετία.

Την ώρα μάλιστα που η Αθήνα πιέζεται οικονομικά με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να κατεβάσει το συνολικό ποσό που αφορά τις κορβέτες αλλά και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKOπερίπου στα 2 δις.

Η Ιταλική πρόταση για τέσσερις κορβέτες DOHAκατασκευασμένες στην Ελλάδα και με παράδοση της πρώτης σε 36 μήνες από τη συμφωνία κυμαίνεται περίπου στα 2,1 δις.

Την ίδια ώρα οι Γάλλοι φαίνεται ότι μελετούν την επόμενη κίνηση τους και προετοιμάζουν τη δική τους αντιπρόταση προκειμένου στο «φώτο φίνις» να κυριαρχήσουν αφού τα έως τώρα δεδομένα τους φέρνουν πίσω από την πολύ ισχυρή Ιταλική πρόταση.

Όπως έχει αναφέρει ήδη το Newpost εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν το «comeback» με πρόταση «πακέτο» στο οποίο εντάσσουν την option για την τέταρτη φρεγάτα FDI αλλά και μια σειρά από συνδυασμούς προτάσεων όπως 3+1 κορβέτες με optionναυπήγησης επιπλέον πλοίων σε Ελληνικά ναυπηγεία και πιο συγκεκριμένα σε αυτά του Σκαραμαγκά με τα οποία ήδη βρίσκονται σε επαφές. Ακόμη φαίνεται ότι εξετάζεται και η πρόταση ναυπήγησης των blocksτων πλοίων στη Γαλλία και μεταφορά τους στην Ελλάδα για την τελική συναρμολόγηση και την ενσωμάτωση οπλισμού και ηλεκτρονικών.

Η τελευταία Γαλλική πρόταση της Naval Group που έχει στα χέρια του το Ναυτικό Επιτελείο αφορά ναυπήγηση τεσσάρων κορβετών Gowind σε Ελληνικά ναυπηγεία με το τελικό κόστος να αγγίζει τα 2,2 δις. Αυτή η πρόταση φαίνεται ότι πλέον δεν μπορεί να «νικήσει» την Ιταλική έτσι οι Γάλλοι είναι δεδομένο ότι θα επανέλθουν εάν θέλουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις το πρόγραμμα.

Με πιο δελεαστική προσφορά τόσο στο οικονομικό σκέλος όσο και στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής προκειμένου να «χτυπήσουν» αυτή της Fincantieri και να «κόψουν πρώτοι το νήμα». Η Αθήνα πάντως δια στόματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου έχει διαμηνύσει στους «μνηστήρες» ότι πλέον ο χρόνος τρέχει αντίστροφα και έως τα τέλη του 2022 θα έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail