Πίεση επί τρία στο Μαξίμου

Βαραίνει το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ακρίβεια, ενέργεια και σκάνδαλα πιέζουν καθημερινά πλέον το κυβερνητικό επιτελείο.

Από: topontiki.gr / Της Πηνελόπης Νάσσου

Όπως παραδέχονται μάλιστα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, είναι η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 που για ένα εικοσαήμερο η δύσκολη επικαιρότητα επισκιάζει κάθε κυβερνητική κίνηση και πρωτοβουλία.

Η υπόθεση Πάτση, οι καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις στις εταιρείες της Ρεβέκκας Πιτσίκα, η οποία είναι επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ., αλλά και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» για την υπόθεση των υποκλοπών έχουν πιέσει το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αναζητά λύσεις.

Στις συσκέψεις των συνεργατών του πρωθυπουργού οι καθημερινές επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μονοπωλούν πλέον το ενδιαφέρον, καθώς όλοι ομονοούν ότι μέσα από τις καταγγελίες για τις απευθείας αναθέσεις, τα «κόκκινα» δάνεια και τη σχέση «διαπλοκής» μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και του Δημοσίου χτίζεται ένα αφήγημα διόλου κολακευτικό για την κυβέρνηση.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες εξ αιτίας της ακρίβειας, όλα δείχνουν ότι οι επιπτώσεις δεν θα αργήσουν να φανούν. Άλλωστε αυτό που φοβάται περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου είναι η οργή των πολιτών, η οποία έχει αρχίσει να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και υπάρχει φόβος ότι θα εκφραστεί στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής με αποχή από την κάλπη.

Η μπάλα στην εξέδρα

Για όλους αυτούς τους λόγους το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση επιχειρώντας να βάλει φρένο στη συζήτηση περί σκανδάλων και να αλλάξει το προβληματικό για την κυβέρνηση κλίμα που επικρατεί όλο το τελευταίο διάστημα.

Έτσι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θύμισε τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην εξουσία, δηλαδή τα capital controls, τις κλειστές τράπεζες και το δημοψήφισμα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ενεργοποιήσει το θυμικό των πολιτών. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η τακτική αυτή είναι σε έναν βαθμό φοβική, καθώς στην πραγματικότητα επιχειρούν να πιέσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναβιώνοντας το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει τις υποθέσεις (Πάτση και Πιτσίκα) που σχετίζονται με τα «κόκκινα» δάνεια και τις απευθείας αναθέσεις από το Δημόσιο, καθώς και τις αποκαλύψεις για το θέμα των υποκλοπών, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πρόκειται για υπερβολές καθώς από πίσω κρύβεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει επενδύσει στη σκανδαλολογία.

Ο Οικονόμου υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει οικεία στο σκοτάδι γιατί φοβάται το φως. Προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση από την πολιτική σε υποκριτική ηθικολογία και σκανδαλολογία». Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση για τακτική «λάσπης, κατασυκοφάντησης και ξεδιάντροπου ψέματος» και υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποπειράται να εφεύρει σκάνδαλα εκεί που δεν υπάρχουν, παρουσιάζοντας καθόλα νόμιμες πράξεις ως παράνομες, να πλήξει ηθικά τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση με υποθέσεις που αντιμετώπισαν γρήγορα και δραστικά, όχι διαγράφοντας και ξεδιαγράφοντας, ώστε να μην μείνει στίγμα και υποψία συγκάλυψης».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η Ν.Δ. είναι κόμμα αρχών και αξιών. Η Ν.Δ. κινείται στο φως γιατί δεν το φοβάται».

Παράλληλα τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τη χαρά τους για το γεγονός ότι μέσα στη λίστα των προσώπων που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με την παιδεραστία στην υπόθεση του Κολωνού βρέθηκε πρόσωπο από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ – το οποίο διεγράφη με συνοπτικές διαδικασίες.

Προκειμένου μάλιστα η όλη υπόθεση να πάρει διαστάσεις (καθώς εξελίχθηκε μέσα στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου) υπήρξε αντίδραση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το επιχείρημα ότι δεν ενημερώθηκε ο αρμόδιος υπουργός από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποιο άλλο στέλεχος του υπουργείου.

Φίλια πυρά…

Ως σημαντικότερο και φυσικά σοβαρότερο αξιολογείται πάντως το θέμα της επίθεσης των δύο φιλοκυβερνητικών εφημερίδων προς την κυβέρνηση, καθώς ανήκουν και στο ίδιο εκδοτικό συγκρότημα. Η επαναφορά του θέματος των υποκλοπών την εβδομάδα που βρίσκεται στην Αθήνα η Εξεταστική Επιτροπή της Ευρωβουλής (PEGA) προφανώς ξάφνιασε τους πάντες, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό.

Φυσικά, πέρα από την ουσία της υπόθεσης, το ερώτημα που υπάρχει είναι γιατί το συγκεκριμένο συγκρότημα επέλεξε να ανοίξει το θέμα τώρα, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση Πάτση μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν έκρυβαν την αγωνία τους για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η κίνηση και για το εάν θα έχει συνέχεια.

Το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου και στις δύο εφημερίδες του συγκροτήματος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Στα «Νέα» ανέφερε ότι είχαν τεθεί σε παρακολούθηση υπουργοί («φωτογραφίζεται» ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης), οι οποίοι δεν είχαν καλή σχέση με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού που βρέθηκε εκτός Μαξίμου όταν ξέσπασε η υπόθεση των υποκλοπών («φωτογραφίζεται» ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης).

Την Κυριακή στο «Βήμα» ο ίδιος δημοσιογράφος αναφερόταν αναλυτικά στον Δημητριάδη και τον ενέπλεκε στη μεταφορά του Predator από την Κύπρο στην Ελλάδα, δίνοντας έτσι τροφή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορήσει ευθέως πλέον τον πρωθυπουργό για εμπλοκή του στην υπόθεση.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να μεταθέσει αλλού την ατζέντα της επικαιρότητας (στις επαφές και τα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό), τα θέματα της οικονομίας και της σκανδαλολογίας συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των πολιτών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail