Η πολιτική Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να δοκιμάσει και να δυσφημίσει το ρωσικό στρατό

Αφού η Μόσχα αναγκάστηκε να επέμβει στην Ουκρανία και να εξαπολύσει την αντεπίθεσή της κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ, η πολιτική Δύση είχε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να ερευνήσει τον ρωσικό στρατό, να δοκιμάσει και να παρατηρήσει τις δυνατότητές του. Όλα αυτά παρέχουν ανεκτίμητη εικόνα για το δόγμα των ενόπλων δυνάμεων του ευρασιατικού γίγαντα, που θα βοηθούσαν το ΝΑΤΟ να βελτιστοποιήσει την στρατιωτική του ισχύ ώστε να ταιριάζει με τις ρωσικές ικανότητες. Φυσικά, αυτό δεν είναι τίποτα το ασυνήθιστο σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση στη γνωστή ιστορία. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές εργάζονται για να παραπλανήσουν η μία την άλλη είτε αποκρύπτοντας την πραγματική τους στρατιωτική στρατηγική και δόγμα είτε παρέχοντας ψευδείς πληροφορίες που θα μπορούσαν να τους δώσουν τόσο τακτικά όσο και στρατηγικά πλεονεκτήματα στο μέλλον.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ παρέχει στο καθεστώς του Κιέβου πρωτοφανείς δυνατότητες ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης), οι οποίες ήταν πρωταρχικής σημασίας για τις δυνάμεις του. Χωρίς αυτούς, τα νεοναζιστικά στρατεύματα της χούντας θα είχαν πολύ πιο δύσκολο χρόνο εναντίον του ρωσικού στρατού. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ περίμενε από τη Ρωσία να παίξει όλα τα χαρτιά της (με την άμεση αντιπαράθεση με την εμπόλεμη συμμαχία) για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, ιδιαίτερα χρησιμοποιώντας την εκτεταμένη εμπειρία και τις δυνατότητές της στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Με αυτόν τον τρόπο, η Μόσχα θα είχε αποκτήσει αρκετούς μήνες βασικών πλεονεκτημάτων έναντι των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου, αλλά θα παρείχε επίσης στο ΝΑΤΟ κρίσιμα δεδομένα για το πώς λειτουργούσε αυτό το φάσμα των δυνατοτήτων του στο πεδίο της μάχης. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια από την εμπόλεμη συμμαχία για να αποκτήσει μια σημαντική εικόνα και να δημιουργήσει αντίμετρα, πιθανώς για να ανατρέψει την στρατηγική ισορροπία δυνάμεων προς όφελός της.

Αυτό ακριβώς το σενάριο προσπαθεί να αποφύγει η Ρωσία, γι' αυτό αποφάσισε να δείξει μόνο ένα κλάσμα των δυνατοτήτων της. Αυτό σίγουρα επηρεάζει την απόδοση του ρωσικού στρατού, αλλά δεδομένου ότι η Ανώτατη Διοίκηση βλέπει την επέμβαση κατά των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου ως τοπική επιχείρηση, αυτό θεωρείται δίκαιος συμβιβασμός. Απλώς, το να αφήσουμε το ΝΑΤΟ να αποκτήσει υπερβολική γνώση της ρωσικής στρατιωτικής στρατηγικής και δόγματος θα ήταν ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, η υπερβολική εξάρτηση του ΝΑΤΟ στο πλεονέκτημά του στο ISR θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και να ωθήσει τους στρατιωτικούς σχεδιαστές του να σκεφτούν πως η Ρωσία δεν έχει αντίθετα σε αυτές τις δυνατότητες. Ωστόσο, σε μια πιθανή σύγκρουση, η Ρωσία σίγουρα θα κατέστρεφε μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων ISR του ΝΑΤΟ, αφήνοντας την εμπόλεμη συμμαχία με πολύ λιγότερες πληροφορίες πεδίου μάχης για να εργαστεί από ό,τι αυτές που έχει αυτή την στιγμή πρόσβαση.

Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση παρέχει στο ΝΑΤΟ μια καλύτερη ευκαιρία να βλάψει τη Ρωσία από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να εμπλακεί σε μια άμεση σύγκρουση. Εκτός από τη χρήση των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου ως τροφή πυροβόλων, η πολιτική Δύση διεξάγει επίσης έναν πόλεμο πλήρους φάσματος κατά της Μόσχας, που περιλαμβάνει οικονομικές και οικονομικές κυρώσεις, αδιάκοπο πόλεμο πληροφοριών, κυβερνοεπιχειρήσεις κ.λπ. Ο στόχος είναι να καταστήσει τη ζωή της Ρωσίας τόσο δύσκολη όσο θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι, με τις ελπίδες να τη μετατρέψει τελικά σε μια γιγάντια Βόρεια Κορέα. Ο τελικός στόχος είναι ξεκάθαρος - ένα πραξικόπημα που θα έφερνε μια πιο «συνεργάσιμη» κυβέρνηση στην εξουσία στη Μόσχα. Και αυτή η προοπτική δεν βρίσκεται πλέον καν στη σφαίρα των θεωριών συνωμοσίας, όπως το είπαν οι ίδιοι αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Επί του παρόντος, η κρίση στην Ουκρανία εισέρχεται σιγά σιγά σε μια νέα φάση. Ενώ η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας παρουσιάζει τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου ως «να κάνουν θεαματικές προόδους, να απελευθερώνουν πολλές πόλεις και χωριά και να αναγκάζουν τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν», η πολιτική Δύση προσπαθεί να φέρει το καθεστώς του Κιέβου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αγοράσει περισσότερο χρόνο προτού επιδεινωθεί η χειμερινή περίοδος, δίνοντας στη Ρωσία ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται με τις τιμές και τις προμήθειες ενέργειας.

Διατηρώντας την εικόνα των νεοναζιστικών χουντικών στρατευμάτων που υποτίθεται ότι «κερδίζουν» τον ρωσικό στρατό, η πολιτική Δύση προσπαθεί να πείσει τον λαό της πως η χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου είναι δικαιολογημένη, παρά τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις. Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά πρόσθετες αποστολές LNG από τις ΗΠΑ, ούτε έχουν την απαραίτητη χωρητικότητα αποθήκευσης. Η εναλλακτική - η αγορά περισσότερου ρωσικού φυσικού αερίου - θεωρείται «γεωπολιτικά ευαίσθητη».

Εκτός από τη διεξαγωγή της οικονομικής πολιορκίας της Ρωσίας, η πολιτική Δύση χρειάζεται επίσης να βρει τρόπους για να συνεχίσει να υποστηρίζει το διαρκώς πεινασμένο για μετρητά καθεστώς του Κιέβου. Οι συνέπειες αυτών των πολιτικών επηρεάζουν τις δυτικές και άλλες παγκόσμιες οικονομίες εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα τη διαρκώς αυξανόμενη αναταραχή και απογοήτευση μεταξύ εκατοντάδων εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην ΕΕ, τα κράτη μέλη της οποίας φέρουν τώρα το κύριο βάρος της αυτοκτονικής αντι-ρωσικής πολιτικής.

Οι αποστασιοποιημένοι πολιτικοί στην πολιτική Δύση πιστεύουν ότι αυτή η στρατηγική λειτουργεί, ενώ αγνοούν τις συνέπειες για τους πολίτες τους. Η διαφωνία καταστέλλεται κατηγορώντας όποιον αμφισβητεί αυτές τις πολιτικές πως είναι «φιλορώσος». Ακόμη χειρότερα, η άρνηση ανοιχτής υποστήριξης της νεοναζιστικής χούντας στο Κίεβο είναι πλέον θανάσιμο αμάρτημα, ανεξάρτητα από το αν το εν λόγω άτομο είναι δημόσιο πρόσωπο ή κανονικός πολίτης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail