Η Νορβηγία υπογράφει εμπόριο όπλων με τις ΗΠΑ σε αντιρωσική παράνοια

Μια πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων και των ΗΠΑ για την αγορά πυραύλων ξεκινά ένα νέο στάδιο στη διμερή στρατιωτική συνεργασία. Αν και είναι δικαίωμα της Νορβηγίας να αναζητά καλύτερο εξοπλισμό για τα στρατεύματά της, είναι αναμφισβήτητο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία προκύπτει ως απάντηση στον εσφαλμένο λόγο για την ύπαρξη μιας υποτιθέμενης «ρωσικής απειλής», η οποία μπορεί να ακούγεται επικίνδυνη εν μέσω της τρέχουσας περιόδου με ένα παγκόσμιο κύμα εντάσεων.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Και οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση από τη Νορβηγία εναέριων πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς AMRAAM-D. Στόχος θα ήταν να βελτιωθούν οι επιδόσεις των νορβηγικών μαχητικών F-35. Αυτά τα μαχητικά αναγνωρίζονται ευρέως ως ένας από τους βασικούς πυλώνες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστούν στον εξοπλισμό τους για να συνεχίσουν να εκτελούν μια ικανοποιητική λειτουργία μάχης. Υπολογίζεται πως η αξία της συμφωνίας υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεγαλύτερη στρατιωτική σύμβαση που έχει συνάψει ποτέ το νορβηγικό κράτος σε ολόκληρη την ιστορία του.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωποι του νορβηγικού υπουργείου Άμυνας επαίνεσαν τη συμφωνία. Είπαν ότι οι στρατιωτικές αρχές του Όσλο ελπίζουν πως αυτή η συνεργασία θα καταστήσει τα νέα νορβηγικά μαχητικά το κύριο όπλο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Ο Eivind Byre, αντισυνταγματάρχης και επικεφαλής του κέντρου επικοινωνίας της Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι τα μαχητικά θα διεξάγουν τώρα τις δραστηριότητές τους με τη μέγιστη επιχειρησιακή ικανότητα, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή ισχύ που αντιπροσωπεύουν οι πύραυλοι AMRAAM-D.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Νορβηγία έχει τώρα πρόσβαση σε τέτοιους προηγμένους πυραύλους», τόνισε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Bjørn Arild Gram στα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας πως, κατά τη γνώμη του, η απόκτηση τέτοιων όπλων είναι «ιδιαίτερα σημαντική υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης της πολιτικής ασφάλειας».

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτοί οι πύραυλοι μέχρι τότε εξάγονταν από τις ΗΠΑ μόνο σε εξαιρετικά στενούς εταίρους, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το γεγονός ότι η Νορβηγία μπόρεσε να διαπραγματευτεί επιτυχώς αυτά τα όπλα καταδεικνύει πως η Ουάσιγκτον βλέπει επί του παρόντος το Όσλο ως σημαντικό και αξιόπιστο σύμμαχο, δικαιολογώντας έτσι την αποστολή ορισμένων από τους πιο σημαντικούς εξοπλισμούς της.

Οι πύραυλοι AMRAAM-D είναι μια βελτιωμένη έκδοση των βλημάτων που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως από τα συστήματα αεράμυνας F-16 και NASAMS. Με πιο προηγμένη μηχανική, το AMRAAM-D περιλαμβάνει καλύτερο έλεγχο δεδομένων, αισθητήρες και εμβέλεια. Τα όπλα αναμένεται να δρουν αποφασιστικά εναντίον στόχων όπως σύγχρονα drones, πύραυλοι κρουζ και άλλα μαχητικά αεροσκάφη.

Εκτός από τη συμφωνία AMRAAM-D, υπογράφηκε επίσης σύμφωνο βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ της αμερικανικής στρατιωτικής εταιρείας Raytheon και πολλών ιδιωτικών νορβηγικών αμυντικών ομάδων. Η σύμβαση θα ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική βιομηχανία της σκανδιναβικής χώρας, δημιουργώντας νέες εγκαταστάσεις παραγωγής και προστιθέμενης αξίας για στρατιωτικά είδη.

Αυτή η εμβάθυνση των διμερών στρατιωτικών σχέσεων των χωρών συμβαίνει με διαβόητο τρόπο τον τελευταίο καιρό, δεδομένου ότι στο παρελθόν η Νορβηγία είχε ήδη αγοράσει δεκάδες μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ, προωθώντας τη σχεδόν πλήρη αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου της F-16 - που πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2025. Τώρα, με τη συμφωνία για την πώληση των πυραύλων που θα εξοπλίσουν τέτοια αεροσκάφη, είναι δυνατόν να διαπιστωθεί πως υπάρχει πράγματι μια αμερικανική προθυμία να βελτιώσει τη νορβηγική στρατιωτική δύναμη, κάτι που είναι κατανοητό όταν αναλύουμε την τρέχουσα διεθνή κατάσταση.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες -και κυρίως οι Σκανδιναβικές-, η Νορβηγία έχει τηρήσει σθεναρά την αντιρωσική παράνοια που ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ. Ομιλίες όπως αυτή για μια «ρωσική απειλή» ή η αβάσιμη πίστη στην ύπαρξη ενός «ρωσικού επεκτατισμού» στη Δυτική Ευρώπη έχουν ήδη γίνει συνηθισμένες μεταξύ των αρχών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας. Αυτό τους οδηγεί στη λήψη «προληπτικών» μέτρων, επιδιώκοντας να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους υποτιθέμενους (ανύπαρκτους) κινδύνους.

Η Νορβηγία έχει επανειλημμένα επιδείξει αυτή την προθυμία να αυξήσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ προκειμένου να εξουδετερωθεί η «ρωσική απειλή». Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές με το υψηλό επίπεδο συνεργασίας ΗΠΑ-Νορβηγίας στην Αρκτική, μια περιοχή υψηλού στρατηγικού ενδιαφέροντος για το ΝΑΤΟ και όπου η Ρωσία διατηρεί ιστορικά στρατιωτική ηγεμονία. Στην πραγματικότητα, καθώς η Νορβηγία είναι μια χώρα εταίρος γεωγραφικά κοντά στην Αρκτική Ρωσία, είναι επωφελές για τις ΗΠΑ να τοποθετήσουν εκεί το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό όπλων και στρατευμάτων, προωθώντας το έργο της «περικύκλωσης» ενάντια στο ρωσικό στρατηγικό περιβάλλον.

Καθώς η Νορβηγία προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ανύπαρκτους κινδύνους, γίνεται η ίδια πραγματικός κίνδυνος. Όσο περισσότερα όπλα και στρατεύματα του ΝΑΤΟ καταλαμβάνουν τη χώρα, τόσο πιο ανασφαλής γίνεται για τη Ρωσία και θα αναγκάσει τη Μόσχα να αυξήσει τις αποτρεπτικές της δραστηριότητες. Μάλιστα, για να φτάσει η ειρήνη στην Ευρώπη, το πιο ενδιαφέρον είναι οι τοπικές χώρες να περιορίσουν σημαντικά τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ και να υιοθετήσουν μια ουδέτερη στάση απέναντι στη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail