Εφιάλτης τα πρόστιμα και τα λουκέτα για τα MyData

Μια επιχείρηση που θα εκδώσει μια νόμιμη απόδειξη, αλλά δεν την διαβιβάσει στο myDATA, θα της επιβληθούν οι ποινές, σαν αν μην εξέδωσε απόδειξη

Από: sofokleousin.gr

Τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα καραδοκούν σε ένα δεκαήμερο, για χιλιάδες επιχειρήσεις που θα παραλείψουν να αποστείλουν έστω και μία απόδειξη στο MyData.

Η υποχρεωτικότητα διαβίβασης των αποδείξεων στο MyData ξεκινά την 31η Οκτωβρίου και από την ίδια μέρα ξεκινούν να επιβάλλονται και οι αυστηρές κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία και οι οποίες εξειδικεύτηκαν με τη σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Ήδη, οι μικρομεσαίοι ζητούν αναστολή των προστίμων, μέχρι να προσαρμοστεί η αγορά στο νέο καθεστώς. Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι δεν έχουν επιλυθεί ακόμα ψηφιακά και τεχνικά προβλήματα τα οποία εγκυμονούν τον κίνδυνο άδικων προστίμων για τις επιχειρήσεις.

Τα προβλήματα που κωδικοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ κατά τη λειτουργία του e-send, είναι:

  •     Σοβαρές δυσλειτουργίες κατά την υποδοχή των δεδομένων των φορολογικών ταμειακών μηχανών.
  •     Δεν διαλειτουργεί πλήρως με το MyData, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της ενημέρωσης των επιχειρήσεων.
  •     Δεν έχουν καθοριστεί καθόλου εναλλακτικές διαδικασίες συμμόρφωσης των επιχειρήσεων για περιπτώσεις όπως η απώλεια σύνδεσης στο διαδίκτυο ή ενδεχόμενης βλάβης ή δυσλειτουργία των Φ.Η.Μ.
Βαριά πρόστιμα και λουκέτα

Σημειώνεται, πως οι κυρώσεις, για τη μη διαβίβαση των στοιχείων στην εφαρμογή myDATA, οι ποινές για τους παραβάτες εξομοιώνονται με εκείνες που ισχύουν για τη μη έκδοση αποδείξεων.

Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση, θα εκδίδει κανονικά μια νόμιμη απόδειξη για πώληση αγαθών, αλλά δεν την διαβιβάσει στο myDATA, θα της επιβληθούν οι ποινές, σαν αν μην εκδόθηκε η απόδειξη.

Αναλυτικότερα η νομοθετική διάταξη προβλέπει ότι εφόσον, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε:
  •     Η μη έκδοση ή η κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ.
  •     Η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.
Επίσης προβλέπεται, ότι εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται αμελλητί για ενενήντα έξι (96) ώρες.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων, εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα (10) ημέρες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail