Η αφήγηση ότι αυτός ο πόλεμος ήταν «απρόκλητος» εμποδίζει την ειρήνη

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την προσάρτηση τεσσάρων εδαφών στην ανατολική Ουκρανία, η προσθήκη των οποίων στη Ρωσική Ομοσπονδία αναμένει τώρα έγκριση από τα άλλα σκέλη της κυβέρνησης της Ρωσίας.

Caitlin Johnstone - caitlinjohnstone.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κυβέρνηση Ζελένσκι απάντησε στην κίνηση υποβάλλοντας αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, για να κλείσει ως θέμα αμέσως από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούν τελικά να έχουν πιόνια θυσίας που προσπαθούν να ανέβουν πάνω από το σταθμό τους στη μεγάλη σκακιέρα.

Ωστόσο, ο πόλεμος αντιπροσώπων της αυτοκρατορίας εναντίον της Ρωσίας συνεχίζεται και η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις προθέσεις της να εκδιώξει τη Ρωσία από όλα τα ουκρανικά εδάφη που ισχυρίστηκε ότι είναι δικά της.

«Για τα σχέδιά μας, [η προσάρτηση της Ρωσίας] δεν έχει σημασία», δήλωσε στο Politico ο σύμβουλος του Zelensky Mykhailo Podolyak , προσθέτοντας πως η Ουκρανία θα «προστατεύσει τη γη μας χρησιμοποιώντας όλες τις δυνάμεις μας» και «θα πρέπει να απελευθερώσει όλα τα εδάφη της».

Το σχέδιο για την ανάκτηση εδαφών που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, και την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014.

Όλη αυτή η συζήτηση για την προετοιμασία μιας τεράστιας αντεπίθεσης με την υποστήριξη της Δύσης για την ανακατάληψη προσαρτημένων εδαφών από τη Ρωσία - οι τάξεις των οποίων ενισχύονται με επιπλέον 300.000 έφεδρους - έρχονται καθώς ο Πούτιν υποστηρίζει πως τα πυρηνικά όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προστατέψουν αυτά που η Μόσχα θεωρεί τμήματα της Ρωσίας. Η Ρωσία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένα από τα έθνη με πυρηνικά όπλα χωρίς πολιτική Όχι Πρώτης Χρήσης.

Φαίνεται λοιπόν ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία σύγκρουσης προς μια μαζική κλιμάκωση μεταξύ δύο δυνάμεων με πυρηνικά όπλα. Όσο περισσότερο κλιμακώνονται τα πράγματα τόσο πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθεί ένα πυρηνικό όπλο, είτε σκόπιμα είτε ως αποτέλεσμα κακής επικοινωνίας ή δυσλειτουργίας, όπως σχεδόν συνέβη πολλές φορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου ψυχρού πολέμου. Μόλις χρησιμοποιηθεί ένα πυρηνικό, οι πιθανότητες αυξάνονται αστρονομικά πως θα ακολουθήσουν πάρα πολλές άλλες χρήσεις αμέσως, με μεταβλητές σε αυτό το αποτέλεσμα συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας όπου εκρήγνυται και πόσο ψύχραιμα είναι όλα τα σχετικά κεφάλια τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή.

Επομένως, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το ανθρώπινο είδος έχει έμμεσο συμφέρον για την αποκλιμάκωση και την εκτόνωση αμέσως. Η αποφυγή του πυρηνικού πολέμου είναι η πιο σημαντική ατζέντα σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς εξαίρεση. Είναι η πιο σημαντική ατζέντα που υπήρξε ποτέ σε όλη την ιστορία.

Αλλά κάθε φορά που υποστηρίζετε αυτήν την εξαιρετικά σημαντική ατζέντα σε οποιοδήποτε είδος δημόσιου φόρουμ, λαμβάνετε ένα σωρό αυτοματοποιών αυτοκρατορίας με πλύση εγκεφάλου που βουρκώνουν για «κατευνασμό» και σας κατηγορούν ότι υποστηρίζετε έναν τερατώδες τρελό. Και το κάνουν αυτό γιατί έτσι εκπαιδεύτηκαν.

https://twitter.com/zei_squirrel/status/1575968214324215808

Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο Νόαμ Τσόμσκι , η τάξη των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης κατήγγειλε συνεχώς το κοινό με την εντελώς ψευδή αφήγηση ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν «απρόκλητη». Κάθε φορά που έρχεται ο πόλεμος, οι αυτοκρατορικοί σπινμάιστερ προφέρουν αυτό το σύνθημα, με τον ίδιο περίπου τρόπο που ο Μάικλ Τζάκσον είχε μια ποσόστωση για το πόσο συχνά οι οικοδεσπότες του MTV ήταν υποχρεωμένοι να τον αναφέρουν ως «Ο Βασιλιάς της Ποπ Μάικλ Τζάκσον» όταν αναφερόταν το όνομά του.

Τι σημαίνει όμως αν ο πόλεμος είναι «απρόκλητος»; Σημαίνει ότι ο Πούτιν δεν εισέβαλε στην Ουκρανία για οτιδήποτε έκανε η δυτική αυτοκρατορία, επομένως δεν θα μπορούσε να είχε αποτραπεί από τη συμπεριφορά της δυτικής αυτοκρατορίας λιγότερο επιθετικά στα σύνορα της Ρωσίας. Σημαίνει ότι ο Πούτιν εισέβαλε αναγκαστικά επειδή είναι ένα είδος κακού τρελού που λατρεύει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή ένας μεγαλομανής τύραννος που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο επειδή μισεί την ελευθερία και τη δημοκρατία. Πράγμα που σημαίνει πως θα συνεχίσει να επιτίθεται και να εισβάλλει σε άλλες χώρες, εκτός αν μπορεί κάποιος να τον σταματήσει. Που σημαίνει ότι η μόνη απάντηση στο πρόβλημα Πούτιν είναι περισσότερος πόλεμος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι απολογητές της αυτοκρατορίας θυμώνουν με εκείνους που υποστηρίζουν τη μόνη λογική και λογική θέση απέναντι στο πυρηνικό χείλος, ζητώντας αποκλιμάκωση και εκτόνωση. Είναι επειδή έχουν επιθετικά μυηθεί στην πεποίθηση ότι ο πόλεμος είναι η μόνη απάντηση.

Η ανόητη αφήγηση πως η εισβολή στην Ουκρανία ήταν «απρόκλητη» θέτει ένα τεράστιο εμπόδιο στην ειρήνη, γιατί αν ο Πούτιν απλώς επιτίθεται και εισβάλλει σε χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι τρελός και κακός, σημαίνει ότι η ύφεση είναι αδύνατη και δε θα σταματήσει μέχρι να συντριβεί αποφασιστικά. Εάν γίνει αποδεκτό πως η αυτοκρατορία των ΗΠΑ δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην πρόκληση των ενεργειών του Πούτιν, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να κάνει η αυτοκρατορία για να καταστήσει λιγότερο πιθανή τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα, εκτός από την αλλαγή καθεστώτος ή τουλάχιστον να ακρωτηριάσει και να τιμωρήσει στρατιωτικά τη Ρωσία.



Όσο το γεγονός ότι αυτός ο πόλεμος προκλήθηκε παραμένει ανομολόγητο από την πλευρά που τον προκάλεσε, ο λογικός δρόμος της αποκλιμάκωσης και της εκτόνωσης θα μοιάζει με απερίσκεπτο κατευνασμό ενός παράλογου τρελού και οι επιθετικές κλιμακώσεις του πυρηνικού χείλους θα μοιάζουν με λογική. Η παράλογη θέση πως ο Πούτιν είναι ένας παράλογος ηθοποιός με κάποιου είδους περίεργο σeξουαλικό φετίχ για εγκλήματα πολέμου είναι ένα εισιτήριο μονόδρομου για την ατελείωτη κλιμάκωση του πολέμου και την ενδεχόμενη πυρηνική εξόντωση, γιατί δεν σου αφήνει άλλες επιλογές παρά τη διαρκή εντεινόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση.

Ο ισχυρισμός ότι η ειρήνη είναι αδύνατη και ο Πούτιν πρέπει να συντριβεί θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμη και η πλήρης νίκη στην Ουκρανία (σπρώχνοντας τη Ρωσία πίσω στα σύνορα πριν από το 2014) θα μπορούσε εύκολα να καταλήξει να κοστίσει εκατομμύρια ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια και να αυξήσει εκθετικά τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, χωρίς καμία απολύτως εγγύηση επιτυχίας. Αλλά ακόμα κι αν ωθούσατε τον Πούτιν μέχρι το τέλος της Ουκρανίας, τι θα γίνει τότε; Θα είναι ακόμα ένας τρελός τρελός που θέλει να εισβάλει σε χώρες επειδή είναι κακός και μισεί την ελευθερία. Η εσωτερική λογική της αφήγησής σας λέει ότι οι επιθέσεις στη Ρωσία πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να αλλάξετε καθεστώς. Δεν υπάρχει σημείο στάσης στη γραμμή σκέψης σας μέχρι να υπάρξει μια άμεση καυτή αντιπαράθεση μεταξύ των πυρηνικών υπερδυνάμεων.

Γίνε ενήλικας και ασχολήσου με την κριτική σου σκέψη. Ένας τρελός που τριγυρνάει εισβάλλοντας σε χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι κακός και μισεί την ελευθερία σας ακούγεται σαν πραγματικός άνθρωπος; Ή ακούγεται φτιαγμένο; Σας αρέσει κάτι που θα βλέπατε σε ταινία του Χόλιγουντ; Σαν κάτι που επινοήθηκε από ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των κυρίαρχων αφηγήσεων της κοινωνίας μας και διοχετεύτηκε στο μυαλό σας χρησιμοποιώντας μέσα;

Οι supervillains της Μarvel έχουν περισσότερο βάθος και πολυπλοκότητα από τους μονοδιάστατους χαρακτήρες που επινοεί η αυτοκρατορική μηχανή περιστροφής για να αντιπροσωπεύσει τους επίσημους εχθρούς της. Ο Θον ήταν ένας πιο πιστευτός χαρακτήρας με πιο κατανοητά και διακριτικά κίνητρα από τη φανταστική αναπαράσταση του Πούτιν από τη μηχανή της προπαγάνδας. Αυτή η εκπροσώπηση έχει επικαλυφθεί πάνω από τον πραγματικό κυβερνητικό αξιωματούχο με τον οποίο μπορεί να μην συμφωνείτε απαραίτητα, αλλά σίγουρα μπορείτε να κατανοήσετε και να συμμετάσχετε στη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν τις αφηγήσεις της αυτοκρατορίας για τους επίσημους εχθρούς της έχουν λιγότερες δεξιότητες κριτικής σκέψης από τον μέσο θεατή ταινιών της Μarvel. Νομίζω. Γίνε μεγάλος και σκέψου. Κάποιος επωφελείται από την επιθετικά διαδεδομένη αφήγηση ότι η ειρήνη είναι αδύνατη και ο πόλεμος είναι η μόνη λύση. Και αυτός ο κάποιος δεν είσαι εσύ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail