Θα μπορούσε ο Στρατός των ΗΠΑ να πολεμήσει τη Ρωσία και την Κίνα ταυτόχρονα;

ATLANTIC OCEAN (June 30, 2018) The Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Bainbridge (DDG 96) fires its Mark 45 five-inch gun during a live-fire exercise. Bainbridge, homeported at Naval Station Norfolk, is conducting naval operations in the U.S. 6th Fleet area of operations in support of U.S. national security interests in Europe and Africa.
Πόλεμος κατά της Κίνας και της Ρωσίας; Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πλέον εμπλεκόμενες σε κρίσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στον Ειρηνικό. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει οδηγηθεί σε ένα ανήσυχο αδιέξοδο που ωστόσο κινδυνεύει να κλιμακωθεί. Η επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι έχει πυροδοτήσει μια κλιμάκωση των εντάσεων σχετικά με το μακροπρόθεσμο καθεστώς της Ταϊβάν. Δεν είναι πιθανό καμία από τις τρέχουσες κρίσεις να κλιμακωθεί, αλλά η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να βρεθεί να μάχεται (ή να μάχεται με αντιπρόσωπο) εναντίον δύο μεγάλων δυνάμεων σε δύο διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Robert Farley - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πόση πίεση θα μπορούσε να ασκήσει αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες; Πολλά εξαρτώνται από τη φύση της σύγκρουσης σε κάθε θέατρο, αλλά είναι πιθανό οι ΗΠΑ να μπορούσαν να διατηρήσουν τον πόλεμο και στα δύο θέατρα για αρκετό καιρό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει γίνει μια σύγκρουση μεσολάβησης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, με τις ΗΠΑ, ειδικότερα, να αφιερώνουν τεράστιες ποσότητες εξελιγμένων όπλων.

Επί του παρόντος, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις παράγουν αρκετή μαχητική ισχύ για να εμποδίσουν τη Ρωσία να κατακτήσει ένα ευρύτερο τμήμα της χώρας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ παρέχουν όπλα, οικονομική βοήθεια, υλικοτεχνική υποστήριξη και πληροφορίες για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να πολεμήσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προμηθεύσει το μεγαλύτερο μέρος του ξένου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις στον συνεχιζόμενο αγώνα τους εναντίον της Ρωσίας, αλλά το υπόλοιπο ΝΑΤΟ έχει επίσης συμμετάσχει με σημαντικό αποτέλεσμα. Αναμφισβήτητα, η Ουάσιγκτον παρέχει την πολιτική κόλλα που συγκρατεί το συνασπισμό, αλλά οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν δεσμευτεί στον πόλεμο με ή χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά το κόστος του πολέμου (από άποψη εξοπλισμού) και το κόστος που προκλήθηκε από τον πόλεμο (από την άποψη της οικονομικής εξάρθρωσης και τον ενεργειακό εφοδιασμό) οι Ευρωπαίοι προς το παρόν φαίνονται πρόθυμοι να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στην Ουκρανία.

Τι θα συμβεί αν η Ρωσία αποφασίσει να κλιμακώσει; Στην Ευρώπη, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ κατέχουν αυτό που είναι πιθανό να είναι αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι των Ρώσων σε όλες τις συμβατικές ικανότητες. Αυτό το πλεονέκτημα είναι πιο έντονο στη θάλασσα και στον αέρα , όπου τα ναυτικά και οι αεροπορικές δυνάμεις των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ ξεπερνούν εύκολα σε μέγεθος και ικανότητα τις δυνάμεις που έχει δεσμεύσει η Ρωσία στην Ουκρανία. Και αν η Ρωσία αποφασίσει να κλιμακώσει, πιθανότατα θα εξαλείψει κάθε εναπομένουσα επιφυλακτικότητα από την πλευρά της υπόλοιπης συμμαχίας να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα.

Μια στρατιωτική σύγκρουση για την Ταϊβάν θα μπορούσε ωστόσο να αλλάξει την ισορροπία του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Κίνα πιθανότατα θα έχανε κάθε εναπομείνασα απροθυμία να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, μέχρι και την αποστολή εξοπλισμού και προσωπικού. Η οικονομική κατάσταση της Ρωσίας θα χαλαρώσει κάπως, τουλάχιστον σχετικά, καθώς τα παγκόσμια εμπορικά δίκτυα θα αντιμετώπιζαν πλήρη διακοπή .

Πόλεμος της Κίνας

Για μια μάχη για την Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτούσαν ναυτικά και αεροπορικά μέσα υψηλού επιπέδου που δεν χρησιμοποιούνται επί του παρόντος κοντά στην Ουκρανία και που, σε κάθε περίπτωση, θα παρείχαν υπερβολή κατά των τεντωμένων και απαρχαιωμένων δυνάμεων της Ρωσίας. Αυτό περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων επιθετικών υποβρυχίων, υποβρυχίων πυραύλων κρουζ, ομάδων μάχης μεταφορέων και αμφίβιων ομάδων μάχης) αλλά και τα προηγμένα μαχητικά, βομβαρδιστικά, τάνκερ και αεροσκάφη επιτήρησης που λειτουργούν από το Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Ακόμα κι αν οι ΗΠΑ απαιτούνταν να αναπτύξουν χερσαία στρατεύματα (και μπορούσαν να το κάνουν με ασφάλεια), είναι απίθανο αυτό να φορολογήσει οποιαδήποτε ικανότητα που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για την υποστήριξη του αγώνα στην Ουκρανία. Επιπλέον, η Ταϊβάν θα έπαιρνε αμέσως το προβάδισμα σε οποιαδήποτε ανάγκη αντιμετωπίζει η Ουκρανία, κυρίως λόγω της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται λιγότερο σε συμμάχους στον Ειρηνικό από ό,τι στην Ευρώπη, αν και εδώ, πολλά εξαρτώνται από την πολιτική κατάσταση. Εάν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν τους εαυτούς τους πως αγωνίζονται ενάντια σε έναν αυταρχικό άξονα, το καθένα θα μπορούσε να στείλει έναν αποτελεσματικό ναυτικό στολίσκο στον Ειρηνικό. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ιαπωνία και η Αυστραλία έχουν κάνει κρίσιμα βήματα προς τη σταθεροποίηση των σχέσεών τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες με συγκεκριμένη αναφορά στην κρίση για την Ταϊβάν. Η Ουάσιγκτον δεν μπορούσε ίσως να υπολογίζει στη συμμαχική εμπλοκή, αλλά το Πεκίνο δύσκολα θα μπορούσε να υπολογίζει στο να κρατήσει τους συμμάχους έξω. Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα πιθανότατα δεν έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες αυτή τη στιγμή για να νικήσει γρήγορα μια Ταϊβάν που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Επικάλυψη

Η μεγαλύτερη αλληλεπικάλυψη μεταξύ των θεάτρων επιχειρήσεων της Ταϊβάν και της Ουκρανίας περιλαμβάνει απαιτήσεις για υλικοτεχνική υποστήριξη και πληροφορίες.  Βεβαίως, οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κινεζική δραστηριότητα από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ορισμένα από τα ηλεκτρονικά, διαδικτυακά και αναλυτικά μέσα που αφιερώνονται επί του παρόντος για να βοηθήσουν την Ουκρανία να πολεμήσει θα πρέπει αναμφίβολα να μεταφερθούν προς την Κίνα. Μέρος αυτής της προσπάθειας θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τους Ευρωπαίους, αλλά οι ΗΠΑ διαθέτουν αρκετά μοναδικά πλεονεκτήματα σε αυτόν τον τομέα, ώστε η Ουκρανία αναμφίβολα θα παρατηρούσε την στροφή.

Όσον αφορά τα logistics, ο αγώνας στην Ουκρανία έχει ήδη ασκήσει πίεση στην αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ. Οι μάχες έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών καθώς η πορεία των μαχών έχει στραφεί προς τη φθορά. Και πάλι, οι ΗΠΑ είναι τυχερές που δεν υπάρχει μεγάλη επικάλυψη μεταξύ των επιχειρησιακών απαιτήσεων στην Ουκρανία και την Ταϊβάν, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις πιθανότατα θα υποστούν κάποιες ελλείψεις σε περίπτωση εκτεταμένων μαχών και στις δύο πλευρές της Ευρασίας. Όπως σημειώθηκε, η Ταϊβάν είναι πιθανό να έχει προτεραιότητα εάν υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ των δύο θεάτρων.

Τι θα συμβεί μετά;

Οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει για την πολυτέλεια να χτίσουν έναν στρατό που είναι επαρκής για να πολεμήσει τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, και όχι γενικά με τα ίδια όπλα. Υπάρχει αναμφίβολα κάποια επικάλυψη όσον αφορά τις αεροπορικές δυνατότητες και τα υλικοτεχνικά μέσα, αλλά η τεράστια μαχητική ισχύς των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δε θα επιβαρυνόταν υπερβολικά από την ανάγκη να διεξαχθεί πόλεμος και στα δύο θέατρα, επειδή αυτά έχουν διαφορετικές απαιτήσεις. Ακόμα κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί σε άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, είναι πιθανό οι μάχες να εμπλέκουν τις δυνάμεις των ευρωπαϊκών χωρών, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο υποστήριξης. Εν ολίγοις, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πολεμήσουν τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα ταυτόχρονα… για λίγο, και με τη βοήθεια κάποιων φίλων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail