Γιατί η Μέρκελ θυμήθηκε να μιλήσει για την Ουκρανία μετά από πολλούς μήνες σιωπής

Η πρώην ηγέτης της Γερμανίας βρίσκεται σε εκστρατεία για τη διατήρηση της κληρονομιάς της, καθώς η οικονομία της Γερμανίας δυσκολεύεται.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Άνγκελα Μέρκελ αντικατέστησε την εμφανή πολύμηνη σιωπή της για τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση κάνοντας πολυάριθμες δηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ο Πούτιν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» και πωςδε μετανιώνει για την ενεργειακή της πολιτική απέναντι στη Ρωσία. Η πρώην επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης είναι απίθανο να μεσολαβήσει άμεσα στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας ή να επιχειρήσει να επιστρέψει ως καγκελάριος, θέση που άφησε μετά από 16 χρόνια το 2021. Ωστόσο, εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη δημόσια επιρροή.

Η Μέρκελ δέχεται σφοδρή κριτική στη Γερμανία γιατί είπε ότι πρέπει να γίνει μια εντελώς διαφορετική επαφή με τη Ρωσία. Για το λόγο αυτό, μίλησε για μια πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, η οποία συνεπάγεται μια σχέση που δεν αποκλείει τη Ρωσία αφού δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία.

Οι επικριτές της Μέρκελ υποστηρίζουν πως η ενεργειακή της πολιτική ήταν λανθασμένη παρά το γεγονός ότι παρείχε στη Γερμανία ευημερία. Επικρίνουν επίσης τις σχέσεις της με το Πεκίνο, παρόλο που η εκτεταμένη κινεζική αγορά παρέχει μεγάλα προνόμια στη γερμανική οικονομία.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της Μέρκελ θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της διατήρησης της κληρονομιάς της. Πολλοί πιστεύουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δε θα είχε συμβεί αν παρέμενε καγκελάριος, ωστόσο αυτό είναι απίθανο καθώς η Ουάσιγκτον, και όχι οι Βρυξέλλες, είναι ο κύριος διαμεσολαβητής στο Κίεβο.

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας είναι ουσιαστικά αδύναμη να κάνει οτιδήποτε για να προσπαθήσει να αμβλύνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αν και ήταν πίσω από τις συμφωνίες Μινσκ 1 και Μινσκ 2, αυτές οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες σαμποτάρονταν από τους Αμερικανούς.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Μέρκελ απέτρεψε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008, παρόλο που οι Αμερικανοί επέμεναν σθεναρά σε αυτό. Προειδοποίησε τότε πως η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν προοίμιο πολέμου, και εξακολουθεί να παραμένει σε αυτήν την απόφαση σήμερα, επειδή αποδείχθηκε ότι η προσέγγιση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν μια κόκκινη γραμμή που οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να αποδεχτούν.

Υπερασπίστηκε επίσης το Nord Stream 2 μέχρι το τέλος της καγκελαρίας της και η τελευταία της επίσκεψη στον Λευκό Οίκο απέτρεψε την επιβολή κυρώσεων. Στη συνέχεια, η πρώην καγκελάριος έσωσε το Nord Stream 2 αντιστεκόμενη σθεναρά στην πίεση της Ουάσιγκτον, αλλά ο Olaf Scholz το έκλεισε μετά την άνοδό του στην εξουσία.

Όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις, από τον Ομπάμα μέχρι τον Τραμπ και τον Μπάιντεν, έχουν ασκήσει ισχυρή πίεση στη Γερμανία, αλλά η Μέρκελ τα άντεξε όλα. Τώρα ο Scholz έχει συνθηκολογήσει στις περισσότερες πιέσεις και η Γερμανία είναι το μεγαλύτερο θύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στην τελευταία έκθεσή του για τις World Economic Outlook, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι οι βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες θα πέσουν σε «τεχνική ύφεση» το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Η έκθεση έρχεται καθώς η γερμανική κυβέρνηση μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για φέτος και προβλέπει πως η οικονομία θα συρρικνωθεί το 2023.

Η DW ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομίας αναμένει πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας θα αυξηθεί κατά 1,4% φέτος και στη συνέχεια θα μειωθεί κατά 0,4% το επόμενο έτος, πολύ μακριά από τις εκτιμήσεις του στα τέλη Απριλίου, όταν είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,2% το 2022 και 2,5% το επόμενο έτος.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι η «σημαντική οικονομική ύφεση» θα «επικεντρωθεί στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και στο πρώτο τρίμηνο του 2023».

Ένας συνδυασμός αυξανόμενων τιμών, ελλείψεων ενέργειας και συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα προβλέπεται να προκαλέσει συρρίκνωση του γερμανικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τα επόμενα τρία τρίμηνα. Ανάκαμψη δεν αναμένεται μέχρι το 2024, με την ανάπτυξη να εκτιμάται στο 2,4%.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τα συναφή ζητήματα προμήθειας φυσικού αερίου έχουν βυθίσει τη Γερμανία στη χειρότερη ενεργειακή κρίση της από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πολλές εταιρείες μείωσαν την παραγωγή τους ή ακόμα και έκλεισαν λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό είναι ακριβώς το σενάριο που ήθελε να αποφύγει η Μέρκελ, γι' αυτό και υποστήριξε την ειρήνη στο Ντονμπάς.

Ο οικονομικός αντίκτυπος που θα έχει η διαταραχή της ενέργειας στη Γερμανία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο όγκος της διακοπής, η διάρκεια και η σοβαρότητα του χειμώνα. Δεδομένων των όγκων που εισάγονται από τη Ρωσία, η Γερμανία θα είναι μια από τις πιο σκληρά πληγείσες οικονομίες στην ΕΕ εάν υπάρξει πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί εάν η ΕΕ επιμείνει σε ανώτατο όριο τιμών. Αυτό θα αποδυναμώσει σοβαρά τη Γερμανία που είχε γίνει οικονομικά κυρίαρχη υπό την ηγεσία της Μέρκελ, καθώς συνέβαλε στη διατήρηση μιας ασταθούς ειρήνης στην Ουκρανία και εκμεταλλεύτηκε το ρωσικό φυσικό αέριο σε ευνοϊκές τιμές.

Αυτός είναι ο λόγος που μιλάει τώρα για την κρίση στην Ουκρανία μετά από πολύμηνη σιωπή, ουσιαστικά ως υπεράσπιση της κληρονομιάς της.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail