Πώς σχεδιάζει ν’ αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το «τσουνάμι» ακρίβειας στο σούπερ μάρκετ, την ενέργεια και τα καύσιμα

 

Με δεδομένο ότι πριν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή το «Καλάθι της Νοικοκυράς» έχουν ξεκινήσει οι γκρίνιες και οι ενστάσεις από τους πολίτες, αλλά και τους παράγοντες της αγοράς κι ενώ η κατάσταση στην ενέργεια συνεχίζει να είναι προβληματική, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή, αγωνιώδη αναζήτηση λύσεων για την αναχαίτιση της ακρίβειας, καθώς όπως είναι γνωστό το θέμα αυτό θα κρίνει και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Από: topontiki.gr / Γράφει η Πηνελόπη Νάσσου

Παρά τη μεγάλη πίεση που της ασκεί η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτα να προχωρήσει στην μείωση του ΦΠΑ στο σούπερ μάρκετ, ούτε να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην ενέργεια και τα καύσιμα, αφού όπως υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε πρόβλημα στον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι θα επρόκειτο για οριζόντιο μέτρο. Στάση που την οδηγεί στην αναζήτηση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για να συνεχίσει την επιδοματική της πολιτική.

Οι πληροφορίες λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν σχετικά σύντομα να υπάρξει ένα νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Φυσικά σημασία έχει ποιο θα είναι το μέγεθος του πακέτου, ποιους θ’ αφορά και με ποια κριτήρια θα δοθούν τα χρήματα.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο την κυβέρνηση, είναι τι θα γίνει με το πετρέλαιο κίνησης, αφού τα μηνύματα που φτάνουν από παντού λένε ότι τόσο οι επαγγελματίες, όσο και ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε ένταση, καθώς η τιμή του πετρελαίου, έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Γι’ αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός, την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παρέμβαση σ’ αυτό το κομμάτι.

Παράλληλα και κάτω από την ασφυκτική πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση εμφανίζεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου και συγκεκριμένα των δύο διυλιστηρίων Hellenic Energy και Motor Oil και της ΔΕΠΑ.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να υιοθετήσει το μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών, ακόμα κι αν η ΕΕ δεν το υιοθετήσει παρόλο που περιλαμβάνεται στο πακέτο των προς συζήτηση μέτρων.

Το εάν τελικά η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μέτρο αυτό ως εθνική πολιτική, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον, καθώς τα έσοδα θα είναι όντως σημαντικά -πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ- ενδέχεται ωστόσο να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Κι αυτό γιατί οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών στέλνουν διαρκώς μηνύματα για αυτοσυγκράτηση και παραμονή εντός των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί από την ίδια την κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται πάντως για την τακτική Σύνοδο Κορυφής, χωρίς ωστόσο να περιμένει ότι θα υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη. Κι αυτό γιατί στα Ευρωπαϊκά όργανα υπάρχει δυστοκία για το τι πρέπει να γίνει και την ίδια στιγμή η Γερμανία ανθίσταται στο να υπάρξει πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail