Πως και πότε θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά για τις εταιρείες πετρελαιοειδών

Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή έκτακτου φόρου στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου φυσικού αερίου και διύλισης, μετά και το πράσινο φως που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα. Και ενώ η Ε.Ε. δίνει το περιθώριο στα κράτη μέλη να αποφασίσουν την επιβολή του φόρου είτε για το 2022 είτε για το 2023, η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας θα επιβάλει το φόρο ήδη από τη φετινή χρήση με περίοδο αναφοράς τα κέρδη της περιόδου από το 2018 έως το 2021.

Από: capital.gr / Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η πρόταση της Ε.Ε. μιλά για έκτακτη φορολόγηση τουλάχιστον 33%, που σημαίνει ότι ο συντελεστής μπορεί να είναι και μεγαλύτερος. Επ᾽ αυτού ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ωστόσο με δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών Χ. Σταϊκούρας είχε τοποθετήσει τα προσδοκώμενα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση πέριξ των 400 εκατ. ευρώ.

Πως θα υπολογίζεται η εισφορά; Η βάση θα είναι τα κέρδη προ φόρων του έτους 2022, που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από το μέσο όρο της προηγούμενης τετραετίας ήτοι από το 2018 έως το 2021. Υπενθυμίζεται ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν 367 εκατ. ευρώ για τη Helleniq Energy και 503 εκατ. ευρώ για τη MOH.

Ποιους θα αφορά αυτή η έκτακτη εισφορά; Όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διύλιηση πετρελαίου καθώς και φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων οι δύο διυλιστηριακοί όμιλοι, αλλά και η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΔΕΠΑ, όπως διευκρίνισε ο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας.

Όσο για τα έσοδα από την έκτακτη αυτή εισφορά, αυτά προβλέπεται να κατευθυνθούν για τη στήριξη των επιδοτήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail