Αμερικανός γερουσιαστής προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να μετατρέψει την Αρκτική σε ζώνη σύγκρουσης

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη όχι μόνο θα ανοίξει νέους δρόμους στην Αρκτική, αλλά θα μετατρέψει επίσης την περιοχή σε πιθανό κέντρο σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Αντί να ενθαρρύνει την ειρήνη για να διασφαλίσει πως η Αρκτική παραμένει σταθερή, αντ' αυτού προέτρεψε τους Αμερικανούς να δουν την περιοχή ως σημείο ανάφλεξης των συγκρούσεων.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο γερουσιαστής σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε ανταγωνισμό γύρω από την Αρκτική λόγω του ενδιαφέροντος των παγκόσμιων δυνάμεων για τα αναξιοποίητα αποθέματα ενέργειας και ορυκτών, καθώς και για τις ναυτιλιακές διαδρομές. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, το 75% των πάγων της Αρκτικής έχει εξαφανιστεί και ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πως τα επόμενα 12 χρόνια μπορεί να υπάρξουν καλοκαιρινές περίοδοι όπου η Αρκτική δε θα καλυφθεί με πάγο. Όλος αυτός ο επιπλέον χώρος σημαίνει νέες ναυτιλιακές διαδρομές που αναπόφευκτα θα μειώσουν τους χρόνους μεταφοράς.

Σύμφωνα με τον King, θα μπορούσε να υπάρξει μείωση 15 ημερών σε ορισμένα δρομολόγια συγκοινωνίας, κάτι που είναι προφανώς μεγάλο οικονομικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, όπως είπε, «η Ρωσία έχει τεράστια σύνορα στον Αρκτικό Ωκεανό, που παρεμπιπτόντως, στρατιωτικοποιούν την κόλαση αυτή την στιγμή. Είναι ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας για όλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε βρίσκονται στο Τέξας είτε στη Μινεσότα».

Ο Κινγκ υποστήριξε πως μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην Αρκτική είναι πιθανή και επεσήμανε τη ζωτική σημασία της περιοχής για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία βλέπει την Αρκτική ως ευκαιρία για βιώσιμη συνεργασία και όχι πολιτικό ανταγωνισμό. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια αρκτική ή παναρκτική μορφή συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας ως της μεγαλύτερης χώρας στην περιοχή. Η Μόσχα παραμένει επίσης ανοιχτή σε συνεργασία, μεταξύ άλλων με χώρες εκτός Αρκτικής, όπως η Κίνα.

Ο αμερικανός γερουσιαστής θυμήθηκε πώς σε μια διάσκεψη για την Αρκτική στην Ισλανδία πριν από μερικά χρόνια, Κινέζοι αξιωματούχοι του είπαν ότι το Πεκίνο ενδιαφέρεται για την περιοχή ως ένα «έθνος κοντά στην Αρκτική», κάτι που περιέγραψε ως «γελοίο».

«Αυτό κάνει το Maine μια πολιτεία κοντά στην Καραϊβική. Δεν υπάρχει γεωγραφική σχέση. Είναι γελοίο», είπε ο Κινγκ. «Αλλά [η Κίνα] βλέπουν την στρατηγική αξία και τη δυνητική οικονομική αξία».

Μια τέτοια στάση είναι προφανώς υποκριτική, καθώς οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να εμπλέκονται σε ζητήματα σε κάθε μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας. Εάν η Κίνα ενεπλάκη σε ζητήματα της Αρκτικής, θα είναι προς όφελος της Ρωσίας, καθώς μπορεί να αντισταθμίσει την αναπόφευκτη συμμαχία μεταξύ του Καναδά, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος που η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σθεναρά στη συμμετοχή του Πεκίνου στις υποθέσεις της Αρκτικής.

Το CNN ανέφερε ότι ο Κινγκ ζήτησε ισχυρότερη ναυτική παρουσία στην Αρκτική και πιο ισχυρή στρατιωτική υποδομή. Ωστόσο, ένα σημαντικό ζήτημα είναι οι δυνατότητες των ΗΠΑ, κάτι που τόνισε ο γερουσιαστής.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε πρόσφατα την «Εθνική Στρατηγική για την Αρκτική Περιοχή», αλλά πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να δεσμεύσουν περισσότερα κονδύλια εάν θέλουν να ανταγωνιστούν τη Ρωσία.

«Εννοώ ότι η Ρωσία έχει περίπου 40 παγοθραυστικά. Εμείς έχουμε ένα», είπε ο Κινγκ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν είναι μόνη, καθώς έθνη που δε βρίσκονται γεωγραφικά κοντά στον Βόρειο Πόλο, όπως η Κίνα και η Ινδία, εκθέτουν επίσης τις αρκτικές φιλοδοξίες τους.

Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας θέσης πρέσβη στην Αρκτική για να ενισχύσει τη διπλωματική της παρουσία. Επιπλέον, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν ενισχύσει την κοινή στρατιωτική συνεργασία και ασκήσεις γύρω από την Αρκτική. Καθώς οι ορυκτοί πόροι και οι νέες ναυτιλιακές διαδρομές ανοίγουν στην Αρκτική, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εντείνουν την πίεση εναντίον της Ρωσίας.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Αρκτική θα είναι εντελώς απαλλαγμένη από τον καλοκαιρινό θαλάσσιο πάγο ήδη από το 2035, πράγμα που σημαίνει ότι τα πλοία θα ταξιδεύουν πιο εύκολα από και προς την Ευρώπη και τη βόρεια Ασία. Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά εμπορικά δρομολόγια, αυτά τα νέα δρομολόγια θα μειώσουν σημαντικά τον χρόνο ταξιδιού. Αυτό συνδυάζεται με τους πόρους αξίας περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αρκτική.

Δεδομένων αυτών των λεπτομερειών, η Αρκτική είναι μια περιοχή που οι ΗΠΑ θέλουν να κυριαρχήσουν πλήρως. Αυτό έχει μετατρέψει την περιοχή σε χώρο ανταγωνισμού και φαίνεται πως υπάρχει μικρή προοπτική η Ουάσιγκτον να θέλει να συνεργαστεί με τη Μόσχα. Ουσιαστικά, μπορούμε να περιμένουμε ότι η Αρκτική θα αποσταθεροποιείται όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail