Ενέργεια: Τα τελευταία σύνορα του πολέμου της Ουκρανίας

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει εντείνει την παλιά ενεργειακή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι αβέβαιο, αλλά οι κύριοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, δηλαδή η Ευρώπη, δεν αναμένεται να έχουν καλή απόδοση.

Oscar Silva-Valladares - ronpaulinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο) είναι οι κύριες πηγές παγκόσμιας ενέργειας που παρέχουν το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Στην Ευρώπη, και παρά τις μακροχρόνιες πρωτοβουλίες πολιτικών, κοινωνικών και μέσων ενημέρωσης υπέρ της πράσινης ενέργειας, το 2021 τα ορυκτά καύσιμα προμήθευαν το 70,6 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μόνο το 12,3 τοις εκατό. Ιστορικά η Ευρώπη βασιζόταν στα ρωσικά καύσιμα και από το Μάιο του 2022 οι ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου αντιπροσώπευαν το 23,7 τοις εκατό και το 16,1 τοις εκατό της ζήτησης πετρελαίου της Ευρώπης και των συνολικών εισαγωγών του ΟΟΣΑ, αντίστοιχα, ενώ το 2021 το ρωσικό αέριο ισοδυναμούσε με 71,7 τοις εκατό των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της Ευρώπης και 49 τοις εκατό του συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου, αντίστοιχα.

Αντικατοπτρίζοντας ένα βαθύ δομικό μετασχηματισμό στην οικονομική επιρροή, η ισορροπία δυνάμεων στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες εις βάρος της Δύσης. Το 2021, η παραγωγή ενέργειας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ήταν 37,9 τοις εκατό της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής έναντι 21,6 τοις εκατό από την G7 και 4 τοις εκατό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), και η κατανάλωση ενέργειας των BRICS ήταν 40,1% του παγκόσμιου συνόλου έναντι 25% από την G7 και 9,4% από την ΕΕ. Εν τω μεταξύ, το ενεργειακό βάρος των ΗΠΑ και της Ρωσίας υποστηρίζεται από τα υψηλότερα επίπεδα αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων στον κόσμο –το καθένα περίπου 14% του συνόλου του κόσμου το 2020– και που παράγουν 15,9% και 11,8% της συνολικής παγκόσμιας ενέργειας, αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ υπάρχει μια παλιά συμβιωτική σχέση μεταξύ της κυβερνητικής πολιτικής και των πετρελαϊκών πολυεθνικών της, με γεωπολιτικά και εταιρικά κέρδη να συμβαδίζουν. Το 1946 εκτυλίχθηκε μια πρώιμη κρίση του Ψυχρού Πολέμου όταν οι ΗΠΑ πίεσαν την ΕΣΣΔ να εκκενώσει το Βόρειο Ιράν για να προστατεύσει τα πετρελαϊκά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Το 1953 η πτώση του Ιρανού πρωθυπουργού Μοσαντέκ ξεκίνησε με τον αποκλεισμό μιας αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας που ακολουθήθηκε από ένα πραξικόπημα υπό την αιγίδα της CIA. Ο ανταγωνισμός τιμών από τη Ρωσία οδήγησε την Exxon το 1959 να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου χωρίς να συμβουλευτεί τα κράτη υποδοχής, ωθώντας τους παραγωγούς να δημιουργήσουν τον ΟΠΕΚ τον επόμενο χρόνο.

Από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1950 οι ΗΠΑ καθιέρωσαν την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή του πετρελαίου σε βάρος της Γαλλίας και της Ρωσίας και μέχρι το 1955 οι πέντε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου παρήγαγαν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πετρελαίου. Αν και ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου, η ΕΣΣΔ είχε περιορισμένο αντίκτυπο στην αγορά καθώς το ένα τέταρτο της παραγωγής της διοχετεύθηκε στους συμμάχους της στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά παρόλα αυτά έπαιξε έναν αυξανόμενο γεωπολιτικό ρόλο, για παράδειγμα μέσω της στρατιωτικής υποστήριξης του συνταγματάρχη Καντάφι στη Λιβύη, ο οποίος οργάνωσε το 1970 εναντίον Occidental Petroleum την πρώτη αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε μια χώρα παραγωγής. Στη δεκαετία του 1970 οι ΗΠΑ θεωρούσαν τον Αραβικό/Περσικό Κόλπο ως δεύτερο πρόβλημα ασφάλειας μόνο μετά τη Σοβιετική Ένωση.

Μετά το 2ο πετρελαϊκό σοκ του 1979, η κυβέρνηση Κάρτερ χάραξε μια ενεργειακή πολιτική που υποτίθεται ότι έθεσε το στάδιο των σύγχρονων γεωπολιτικών πρωτοβουλιών των ΗΠΑ. Οι επεμβάσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τη Λιβύη και τη Συρία στόχευαν τελικά στη διασφάλιση του ευρασιατικού ενεργειακού χώρου για τους «στρατηγικά συμβατούς εταίρους» των ΗΠΑ, όπως επισήμανε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μπρεζίνσκι το 1997. Ο Παγκόσμιος Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας, το «Assad Must Go» και το «Rules-based International Order», μεταξύ άλλων, έχουν αμφισβητηθεί ως ευφημισμοί για τις πολιτικές των ΗΠΑ που στοχεύουν στη γεωπολιτική ηγεμονία μέσω του ελέγχου των πηγών ενέργειας και των οδών μεταφοράς.

Το φυσικό αέριο των ΗΠΑ είναι καθυστερημένο σε αυτή τη σύγκρουση. Το 2000 οι εξαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ ήταν μόνο το 1,2 τοις εκατό του παγκόσμιου συνόλου, αλλά μέχρι το 2021 έφτασαν το 17,5 τοις εκατό και έχουν γίνει η κύρια πηγή εισαγωγών LNG της Ευρώπης που αντιπροσωπεύουν το 28,5 τοις εκατό του συνόλου. Οι αυξανόμενες καταγγελίες των ΗΠΑ ενάντια στον αντίκτυπο του ρωσικού φυσικού αερίου στην ασφάλεια της Ευρώπης, όπως αναφέρθηκε για παράδειγμα από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ράις το 2014 και από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του, συνέπεσαν με την αυξανόμενη δυνατότητα του φυσικού αερίου των ΗΠΑ να ανταγωνιστεί και να εκτοπίσει τη Ρωσία.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ανατρέψει το τραπέζι για τους γεωπολιτικούς και ενεργειακούς αγώνες. Για τις ΗΠΑ, ο πόλεμος είναι μια ευκαιρία να τερματιστεί μια για πάντα η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, να καταστρέψουν την παλιά ρωσο-γερμανική οικονομική εταιρική σχέση που βασίζεται στη φθηνή ρωσική ενέργεια και να επιτρέψουν την περαιτέρω εξάρτηση της Ευρώπης από την «ενεργειακή πλατφόρμα των ΗΠΑ», όπως επισημαίνεται από τον πρώην υπουργό εσωτερικών, Rice. Ο πόλεμος σταμάτησε επίσης τις ρωσο-νορβηγικές προσπάθειες να αντιμετωπίσει το LNG των ΗΠΑ μέσω χαμηλότερων τιμών. Οι κυρώσεις που υποτίθεται ότι προορίζονταν να ακρωτηριάσουν τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της πολεμικής της μηχανής επιδίωξαν επίσης να αποσταθεροποιήσουν και να προκαλέσουν αλλαγή καθεστώτος στο Κρεμλίνο, το τελευταίο είναι το απόλυτο γεωπολιτικό έπαθλο που αξίζει την πρόσφατη αποχώρηση των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών από τη Ρωσία.

Η Ευρώπη, που στερείται αποθέματα ορυκτών καυσίμων εκτός από άνθρακα, έχει ακολουθήσει τυφλά τις πολιτικές των ΗΠΑ και υφίσταται έναν φαύλο κύκλο διαταραχών του ενεργειακού εφοδιασμού, σοβαρών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας με άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία του πληθυσμού, μείωσης της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας που οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας, και επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Διαφορετικές ενέργειες εμποδίζουν μια ευρωπαϊκή ενοποιημένη ενεργειακή απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της μονομερούς βοήθειας για το ενεργειακό κόστος των καταναλωτών (Γερμανία) και απόπειρες χάραξης ρωσικών κυρώσεων από προτιμώμενους τομείς όπως οι θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου (Ελλάδα) και τα πυρηνικά καύσιμα (Γαλλία). Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συνειδητοποιούν πως το αέριο των ΗΠΑ πωλείται στην Ευρώπη σε τιμές τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι στο εσωτερικό.

Η προτίμηση της Ευρώπης για αγορές φυσικού αερίου μέσω τιμών ανταλλαγής και όχι με μακροπρόθεσμα συμβόλαια επιδεινώνει την αβεβαιότητα εφοδιασμού καθώς μεγάλοι πάροχοι όπως το Κατάρ και η Νιγηρία -που αντιπροσωπεύουν το 32,8% των συνδυασμένων εισαγωγών LNG του 2021- επιμένουν σε συμβατικές ρυθμίσεις και ωθούν τους προμηθευτές LNG να πωλούν στους πλειοδότες. Η Ευρώπη εμφανίζεται παράλυτη στις δικές της αμφιθυμίες και αντιφάσεις σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι της πράσινης ατζέντας και του μελλοντικού ρόλου της πυρηνικής ενέργειας και του άνθρακα.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, δεν φαίνεται να χάνει τον ενεργειακό πόλεμο όπως μόλις έδειξε, λόγω των υψηλότερων κερδών από εξαγωγές ενέργειας, ένα πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 ύψους 198,4 δισ. $, το οποίο είναι 2,6 φορές μεγαλύτερο από το 2021. Η Ιαπωνία, με τα ρωσικά απολιθώματα που προμηθεύονται το 7,1 τοις εκατό των ενεργειακών αναγκών της, έχουν εξαιρεθεί βολικά από το προγραμματισμένο ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού πετρελαίου. Η Ρωσία επιδιώκει γρήγορα εναλλακτικές αγορές για τα ενεργειακά της αποθέματα, με την Κίνα και την Ινδία να αναπτύσσονται ως αγοραστές για δική τους χρήση και μεσάζοντες σε τρίτες χώρες. Από την αγορά σχεδόν καθόλου ρωσικού πετρελαίου, τον Ιούλιο του 2022 η Ινδία εισήγαγε από τη Ρωσία περίπου το 1 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου στον κόσμο.

Η αδύναμη θέση της Ευρώπης στην αγορά θα μπορούσε να εξουδετερώσει τον αντίκτυπο των ενεργειακών κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς η τελευταία πιθανότατα θα παρακάμψει το προγραμματισμένο ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου από τη Δύση μέσω εναλλακτικών συμφωνιών ναυτιλίας και ασφάλισης. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την «υπερεκτίμηση του ελέγχου του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου» από τη Δύση καθώς βλέπουν πως ρωσικές, αμερικανικές και νορβηγικές εταιρείες αυξάνουν τα ενεργειακά τους κέρδη. Επιπλέον, η Ρωσία έχει εξαπολύσει αρκετές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην επέκταση και ενίσχυση των ενεργειακών πολιτικοοικονομικών συνεργασιών, όπως ένας προγραμματισμένος κόμβος φυσικού αερίου της Τουρκίας που θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αποκτήσει ξανά ρωσικό αέριο αναμεμειγμένο με πηγές της Κεντρικής Ασίας.

Η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου δικαιολογήθηκε από την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας της αγοράς, αλλά είναι επίσης μια απάντηση στο επιχειρούμενο ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου στη Ρωσία, το οποίο θεωρείται επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε εξίσου να χρησιμοποιηθεί εναντίον άλλων παραγωγών ή ακόμη και άλλων εμπορευμάτων. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει εξ ολοκλήρου για τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ τη Σαουδική Αραβία, δεδομένου του μεριδίου 25% της τελευταίας στην παραγωγή του καρτέλ, και εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν την παλιά αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για να άρουν την ασυλία των κρατών και να επιτρέψουν τη μήνυση των χωρών παραγωγής πετρελαίου στα αμερικανικά δικαστήρια για λόγους χειραγώγησης της αγοράς. Αυτή δε θα ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν αυτή τη νομοθεσία για να επιδιώξουν γεωπολιτικούς στόχους, αλλά η στόχευση κρατών του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να καταστρέψει περαιτέρω την αξιοπιστία των ΗΠΑ και να οδηγήσει τις επηρεαζόμενες κυβερνήσεις να προστατευτούν.

Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να χρησιμοποιεί το πετρέλαιο όχι μόνο για να επιδιώξει μακροπρόθεσμους γεωπολιτικούς στόχους αλλά και για να υποστηρίξει τη βραχυπρόθεσμη ατζέντα της. Το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ, ένα απόθεμα έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε το 1973 για την αντιμετώπιση σοβαρών διακοπών εφοδιασμού, μειώθηκε στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 1980 σε μια αντιληπτή προσπάθεια να ελεγχθούν οι εγχώριες τιμές του φυσικού αερίου και να υπάρξει ένα χαρούμενο εκλογικό σώμα ενόψει της ερχόμενης ενδιάμεσης ψηφοφορίας.

Οι εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream αύξησαν τον ενεργειακό πόλεμο σε αόρατο επίπεδο καθώς αφαίρεσαν από τη Γερμανία μια εναλλακτική παροχή ενέργειας (φθηνότερη από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας), αποδυνάμωσαν σοβαρά μια διπλωματική επιλογή για τον πόλεμο της Ουκρανίας και επέτρεψαν την περαιτέρω ευρωπαϊκή εξάρτηση από το αέριο των ΗΠΑ όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken. Οι υποψίες ότι οι ΗΠΑ είναι ο κύριος ωφελούμενος από αυτά τα γεγονότα θα αυξήσουν την ανησυχία και τελικά θα βλάψουν την όποια εμπιστοσύνη εξακολουθεί να υπάρχει στις καλές προθέσεις των ΗΠΑ προς την Ευρώπη. Δυστυχώς, αυτό το επεισόδιο δεν θα είναι το τελευταίο βήμα κλιμάκωσης στο ενεργειακό θέατρο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.


* Ο Oscar Silva-Valladares είναι πρώην επενδυτικός τραπεζίτης που έζησε και εργάστηκε στη Βόρεια και Λατινική Αμερική, τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, τη Σαουδική Αραβία, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και τη Δυτική Αφρική. Επί του παρόντος παρέχει στρατηγικές συμβουλευτικές συμβουλές για χρηματοοικονομικά θέματα σε όλες τις αναδυόμενες αγορές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail