Πολωνία, θησαυρός ο άνθρακας

Εν μέσω της ζέστης στα τέλη του Αυγούστου, δεκάδες αυτοκίνητα και φορτηγά πλημμύρισαν τους δρόμους προς ένα πολωνικό ανθρακωρυχείο (Bogdanka) – επειδή οι Πολίτες, φοβούμενοι τις χειμερινές ελλείψεις, επέλεξαν να περιμένουν πολλά ημερόνυχτα στο δρόμο και να κοιμούνται στα αυτοκίνητα τους για να προμηθευτούν άνθρακα, σχηματίζοντας τεράστιες ουρές, όπως συνέβαινε με το προηγούμενο σοβιετικό καθεστώς της χώρας.

Από: analyst.gr

Επικαιρότητα

Η κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι οχυρωμένη, όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, παρά το ότι οι τιμές του ηλεκτρικού καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο – σημειώνοντας πως σε αντίθεση με τις άλλες χώρες τις ΕΕ (α) το 100% των συναλλαγών διενεργούνται μέσω του χρηματιστηρίου Χατζηδάκη και (β) οι τιμές διαμορφώνονται με κριτήριο το μέσο όρο του προηγουμένου μήνα, όταν στα άλλα κράτη με το ολλανδικό TTF (ανάλυση).

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια Ευρώπης» στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο – έχει δηλαδή τη μεγαλύτερη εξάρτηση από όλα τα άλλα κράτη (γράφημα). Εκτός αυτού η αισχροκέρδεια στην ενέργεια, όπως για παράδειγμα στα καύσιμα, με κριτήριο την κατακόρυφη άνοδο τόσο του τζίρου, όσο και των κερδών των ΕΛΠΕ και Motor Oil, είναι εξωπραγματική – με την κυβέρνηση να προσπαθεί να «σώσει τα προσχήματα» με επιδόματα κάθε είδους.

Τα επιδόματα αυτά αφενός μεν στηρίζουν έμμεσα το καρτέλ της ενέργειας, αφετέρου αυξάνουν το έλλειμμα και το χρέος – οπότε θα πληρωθούν με νέους φόρους, με ξεπουλήματα κλπ., αφού η Ελλάδα δεν παράγει πλούτο, αλλά μόνο ελλείμματα και χρέη (ανάλυση).

Η βασική αιτία πάντως της ενεργειακής μας εξάρτησης και των υψηλών τιμών, είναι η εξαιρετικά λανθασμένη βίαιη απολιγνιτοποίηση – ενώ μπορεί μεν να δηλώνει η κυβέρνηση πως έθεσε σε λειτουργία τα λιγνιτικά μας εργοστάσια, αλλά δεν είναι αληθές.

Εύλογα, αφού τα περισσότερα έχουν κλείσει και για να επαναλειτουργήσουν πρέπει να διενεργηθούν επενδύσεις που απαιτούν χρήματα, εξειδικευμένο προσωπικό  και χρόνο – ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα ορυχεία, χωρίς την πρώτη ύλη των οποίων δεν μπορούν να παράγουν τα εργοστάσια.

Ως εκ τούτου, ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος για τους Έλληνες – ενώ κανένας δεν μπορεί να πιστέψει μία κυβέρνηση που κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, όσον αφορά τουλάχιστον την Οικονομία. Το μεγάλο πλεονέκτημα βέβαια της Ελλάδας είναι ο ζεστός χειμώνας, σε σύγκριση με τα κράτη της βόρειας Ευρώπης – στα οποία έχει ήδη σημάνει συναγερμός, όπως φαίνεται από την Πολωνία.

Η Πολωνία

Συνεχίζοντας, η Πολωνία ήταν υποδειγματική χώρα, ένα κράτος πρότυπο, όσον αφορά την ενεργειακή της απεξάρτηση από τη Ρωσία – ή, τουλάχιστον, έτσι φαινόταν, αφού σήμερα έχει τεκμηριωθεί πως η στρατηγική της απέτυχε.

Ειδικότερα, όταν η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα, η κυβέρνηση της δρομολόγησε αμέσως αντίμετρα – ενώ υπήρχε ένας σωτήριος αγωγός προς τη Σκανδιναβία που έπρεπε να ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια όμως επικράτησε χάος – με συμβόλαια εφοδιασμού της που καταγγέλθηκαν, με προβλήματα όσον αφορά τη Νορβηγία, με τεχνικές καθυστερήσεις κοκ.

Τελικά δε, φάνηκε πως η Πολωνία δεν είχε σχέδιο Β για την προμήθεια των νοικοκυριών και των εταιριών της με φυσικό αέριο – οπότε οι Πολίτες της έχουν τρομοκρατηθεί, όσον αφορά το πώς θα καλύψουν τις ανάγκες τους τον παγερό χειμώνα (πηγή).

Παρά το ότι τώρα η Πολωνία παράγει ετήσια πάνω από 50 εκ. τόνους άνθρακα από τα δικά της ορυχεία, ενώ αυτός είναι ο λόγος των χαμηλών τιμών στο ηλεκτρικό που έχει, ο εισαγόμενος άνθρακας, κυρίως από τη Ρωσία, αποτελεί βασικό προϊόν για τα νοικοκυριά της – αφενός μεν λόγω των ανταγωνιστικών του τιμών, αφετέρου εξαιτίας του ότι, ο ρωσικός άνθρακας πωλείται σε σβώλους, περισσότερο κατάλληλους για οικιακή χρήση.

Στα πλαίσια αυτά, περίπου 3,8 εκ. στη χώρα βασίζονται στον άνθρακα για τη θέρμανση τους – με αποτέλεσμα τώρα να αντιμετωπίζουν ελλείψεις και αυξήσεις τιμών, αφού η ΕΕ, προφανώς και η Πολωνία, επέβαλλαν εμπάργκο στο ρωσικό άνθρακα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η χώρα απαγόρευσε τις αγορές, με άμεση ισχύ τον περασμένο Απρίλιο – ενώ η ΕΕ έδωσε εντολή να σταματήσουν εντελώς έως τον Αύγουστο.

Σημειώνουμε εδώ πως η Πολωνία υπήρξε ο πιο ένθερμος επικριτής της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα – ενώ ο πλέον ένθερμος υπερασπιστής της χρήσης του άνθρακα, από τον οποίο παράγει έως και το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας. Εν τούτοις, η παραγωγή άνθρακα εκ μέρους της μειώνεται σταδιακά, επειδή αυξάνεται το κόστος της σε βαθύτερα επίπεδα – ενώ η κατανάλωση του παρέμεινε ως επί το πλείστον σταθερή, προκαλώντας την άνοδο των εισαγωγών.

Έτσι, το 2021 η Πολωνία εισήγαγε 12 εκ. τόνους άνθρακα, εκ των οποίων τα 8 εκ. από τη Ρωσία – έχοντας χρησιμοποιηθεί από τα νοικοκυριά της και από μικρές εγκαταστάσεις θέρμανσης. Τον Ιούλιο όμως η κυβέρνηση της έδωσε την εντολή, σε δύο ελεγχόμενες από το κράτος εταιρίες, να εισάγουν πολλά εκατομμύρια τόνους άνθρακα  από άλλες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, της Κολομβίας και της Αφρικής.

Εκτός αυτού, δρομολόγησε επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των τιμών του άνθρακα, από τον προηγούμενο χειμώνα – ενώ η αυξανόμενη ζήτηση ανάγκασε πολλά ορυχεία που ελέγχονται από το κράτος να προσφέρουν άνθρακα σε μεμονωμένους αγοραστές μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, αλλά σε περιορισμένες ποσότητες.

Εν μέσω της ζέστης του Αυγούστου τώρα, δεκάδες αυτοκίνητα και φορτηγά πλημμύρισαν τους δρόμους προς ένα ανθρακωρυχείο (Bogdanka) – επειδή οι Πολίτες, φοβούμενοι τις χειμερινές ελλείψεις, επέλεξαν να περιμένουν πολλά ημερόνυχτα στο δρόμο για να προμηθευτούν καύσιμα, σχηματίζοντας ουρές όπως συνέβαινε με το προηγούμενο σοβιετικό καθεστώς της χώρας.  Όπως είπε ένας από αυτούς,

«Δεν θα φανταζόμουν ποτέ πως οι άνθρωποι θα κοιμούνται στα αυτοκίνητα τους για να προμηθευτούν άνθρακα. Θυμάμαι την εποχή του κομμουνισμού, αλλά δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό πως θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε κάτι ακόμη χειρότερο».

Θεωρείται πάντως πως έως και το 60% των πολωνικών νοικοκυριών που χρησιμοποιούν άνθρακα για τη θέρμανση τους, μπορεί να επηρεαστούν από την ενεργειακή φτώχεια, αφού η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση – κάτι που ασφαλώς θα οδηγούσε σε επικίνδυνες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις.

Επίλογος  

Ολοκληρώνοντας, από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά πόσο μεγάλο έγκλημα ήταν η απολιγνιτοποίηση για την Ελλάδα – την οποία δρομολόγησαν τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της, χωρίς να ενδιαφερθούν καθόλου για τους Πολίτες.

Όσον αφορά την ΕΕ, η μία λανθασμένη στρατηγική της διαδέχεται την άλλη – ενώ δεν είναι δυνατόν να τιμολογείται ακόμη το ηλεκτρικό ρεύμα με την ακριβότερη τιμή του φυσικού αερίου, εκτός από την Ισπανία και την Πορτογαλία που πέτυχαν την εξαίρεση τους. Αλληλέγγυα Ευρώπη πάντως δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει, με τη Γερμανία εντός της – η οποία στο θέμα της ενέργειας εφαρμόζει το γνωστό «ο σώζων εαυτόν, σωθήτω».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail