Αφορολόγητες και οι γονικές παροχές με μετρητά

Στην τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τις γονικές παροχές και δωρεές προχωρά το οικονομικό επιτελείο με στόχο να αρθούν στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν με τη θέσπιση του νόμου τον περασμένο Οκτώβριο. Πλέον θα είναι αφορολόγητες οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό.

Από: capital.gr / Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Συγκεκριμένα στην περίπτωση που για παράδειγμα παππούς προχωρήσει σε ανάληψη ποσού 250.000 ευρώ από τον λογαριασμό και εν συνεχεία τα καταθέσει στον λογαριασμό του εγγονού του, δεν θα υπάρχει φόρος 10% και θα είναι αφορολόγητες. Βέβαια για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο (που φθάνει τις 800.000 ορίζεται ως προϋπόθεση η κατάθεση των μετρητών στο λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.

Η νέα διάταξη που έρχεται με πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ουσιαστικά επιχειρεί να διορθώσει χιλιάδες περιπτώσεις αναλήψεων μετρητών από φορολογουμένους τα οποία κατατέθηκαν στους λογαριασμών των παιδιών ή γενικότερα των συγγενών της πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ΔΕΔ δικαίωσε φορολογούμενο ο οποίος προχώρησε στην ίδια τράπεζα ανάληψη και κατάθεση στον λογαριασμό του παιδιού του. Αν και οι ελεγκτικές αρχές επέβαλαν φόρο 10% στη δωρεά, η ΔΕΔ προχώρησε στην ακύρωση του φόρου καθώς επί της ουσίας πραγματοποιήθηκε τραπεζική συναλλαγή.

Η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ, που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του ν. 4839/2021, ισχύει και για τις δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που πραγματοποιήθηκαν, από την 1η Οκτωβρίου 2021 μεταξύ των δικαιούχων της Α΄ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 εργάσιμων ημερών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail