Συρία: Καμία αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία αν δεν τα μαζέψει και φύγει από τα εδάφη μας

Freepen.gr - Ο υπουργός Εξωτερικών και Ομογενών της Συρίας, Δρ. Faisal Miqdad, τόνισε ότι η παύση των εχθρικών δραστηριοτήτων του τουρκικού καθεστώτος κατά της Συρίας, ιδίως όσον αφορά την παύση της κατοχής των συριακών εδαφών και την υποστήριξη που παρέχει στις τρομοκρατικές ομάδες, είναι ένα φυσικό προοίμιο για αποκατάσταση των συροτουρκικών σχέσεων.

Ο Μικντάντ δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today: «Ήμασταν πάντα έτοιμοι να οικοδομήσουμε καλές και κανονικές σχέσεις με τον τουρκικό λαό, αλλά όχι εις βάρος της συριακής γης ή αίματος, όχι εις βάρος της διακοπής του νερού από τη Συρία ή του φόνου και βομβαρδισμού Σύριων στις βόρειες συνοριακές περιοχές. Δεν επιβάλλουμε όρους εδώ, αλλά λέω ότι αυτές οι τουρκικές δραστηριότητες πρέπει να σταματήσουν πριν αποκατασταθούν οι αμοιβαίες σχέσεις».

Ο Mikdad συνέχισε λέγοντας: «Είναι λογικό οι όποιες συζητήσεις να βασίζονται σε θεμέλια, οπότε πώς μπορώ να συνεννοηθώ με έναν κατακτητή της γης μου όταν δεν έδειξε καμία επιθυμία ή βούληση να επιλύσει αυτό το ζήτημα, επομένως αυτά δεν είναι απαιτήσεις αλλά μάλλον φυσιολογικά πράγματα στην πολιτική».

Ο Μικντάντ επεσήμανε ότι «το μέλλον του Ιντλίμπ συνδέεται με τον αγώνα του συριακού λαού, ο οποίος θα απελευθερώσει ολόκληρη τη γη του και θα την αποκαταστήσει στην κυριαρχία του κράτους», τονίζοντας πως «η Τουρκία πρέπει να αποσυρθεί αμέσως και ολοκληρωτικά από τη Συρία και να τερματίσει την στήριξη στις τρομοκρατικές ομάδες σε αυτό», υποδεικνύοντας ότι «όσο και αν διαρκέσει η τουρκική κατοχή, θα έχει την ίδια μοίρα με την αμερικανική κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν».

Ο Μικντάντ τόνισε πως αυτό που κάνει η τουρκική κυβέρνηση δημιουργώντας οικισμούς για να φέρει ανθρώπους που θα αντικαταστήσουν τον αυτόχθονα πληθυσμό δεν είναι αποδεκτό στον Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο διεθνές δίκαιο, αλλά μάλλον είναι ένα τιμωρούμενο έγκλημα πολέμου.

Ο Μικντάντ είπε: «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αυτές οι σχέσεις ήταν άριστες μεταξύ 2009 και 2010 και για να τις ενισχύσουμε, λάβαμε κάποια μέτρα που μερικές φορές δεν ήταν σύμφωνα με τα συμφέροντά μας, αλλά θυσιασθήκαμε για να ενισχύσουμε τέτοιες σχέσεις με τους γείτονές μας και να οικοδομήσουμε σχέσεις βασισμένες στην καλή γειτονία, όπως ορίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και όπως θα έπρεπε να είναι αυτή η σχέση».

Ο Μικντάντ πρόσθεσε: «Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν το τουρκικό καθεστώς παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και υποστήριξε τους τρομοκράτες που συνέρρεαν σε αυτήν από όλο τον κόσμο μέσω τουρκικών εδαφών και σκότωσαν το λαό της και κατέστρεψαν τις υποδομές της, αλλά η Συρία άντεξε, πολέμησε και ποτέ δεν υποχώρησε ή υποχώρησε».

Ο Μικντάντ εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα του ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής θα αποσυρθούν αργά ή γρήγορα από τη Συρία, αλλά μπορούν να αποσυρθούν χωρίς μεγάλες απώλειες, υποδεικνύοντας ότι αυτός που πολέμησε την τρομοκρατία στη Συρία είναι μόνο ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του, όχι οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail