Καθώς πυροδότησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Δύση υποτίμησε τους δεσμούς Ρωσίας-Κίνας — ειδικοί

ΑΡ Ρhοtο/Εmiliο Μοrenatti
Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου έχουν κάτι περισσότερο από συμμαχικό χαρακτήρα. Η Δύση υποτίμησε τη δύναμή της, καθώς μπήκε σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την Ουκρανία, όπως προκύπτει από την έκθεση με τίτλο "Στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στις συνθήκες της ευρωπαϊκής κρίσης", της Λέσχης Συζήτησης Valdai που παρουσιάστηκε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ την Τρίτη.

Πρακτορείο ΤΑΣΣ - Παρουσίαση Freepen.gr

Οι συντάκτες της έκθεσης επιχείρησαν να αναλύσουν τη δυναμική της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία και στο πλαίσιο της κρίσης που ξέσπασε στην Ευρώπη για τη χώρα αυτή.

«Καθώς μπήκαν σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία, οι δυτικές χώρες υποτίμησαν την κλίμακα και το βάθος της σινο-ρωσικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης στη νέα εποχή. Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών διέψευσαν τις προβλέψεις για την "ευθραυστότητα" των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και το Πεκίνο και έδειξαν ένα κοινό στρατηγικό όραμα των δύο μερών και την προθυμία τους να υποστηρίξουν το ένα το άλλο στην αντιμετώπιση περίπλοκων προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής», λένε οι ειδικοί.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι από το Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο, η πολιτική ρητορική της Κίνας σε σχέση με τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές.

«Στις επίσημες δηλώσεις τους οι κινεζικές αρχές απομακρύνονται σταδιακά από προσεκτικές διατυπώσεις και άρνηση να υποστηρίξουν άμεσα τη Ρωσία, όπως παρατηρήθηκε στις αρχές της άνοιξης, προς μια ολοένα και πιο φιλορωσική στάση», αναφέρει η έκθεση.

Μια τέτοια εξέλιξη δείχνει πως η Κίνα εξετάζει το ουκρανικό πρόβλημα σύμφωνα με το καθεστώς «μιας μεγάλης δύναμης που έχει επίγνωση του βαθμού ευθύνης της για την παγκόσμια ασφάλεια». Οι ειδικοί, ειδικότερα, επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι το Πεκίνο τονίζει τώρα τους σοβαρούς λόγους για τις ανησυχίες της Μόσχας για τα ευρωπαϊκά προβλήματα ασφάλειας. Η κινεζική ηγεσία καταδεικνύει πως η Ρωσία δε θα είχε χρησιμοποιήσει βία «αν οι δυτικές χώρες ήταν έτοιμες για ουσιαστικό διάλογο και για να αναγκάσουν τις αρχές του Κιέβου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

«Μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2022, η Ουάσιγκτον είχε συνειδητοποιήσει την απελπισία των προσπαθειών της να πείσει την Κίνα να λάβει μια λιγότερο φιλορωσική θέση στο ουκρανικό ζήτημα και ξεκίνησε μια αντεπίθεση κατά της Κίνας προς μια άλλη σημαντική κατεύθυνση», λένε οι αναλυτές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να προκαλούν την ηγεσία της Κίνας για την Ταϊβάν. Αυτή η πολιτική κορυφώθηκε με την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι.

Δοκιμασμένο από καταιγίδα κυρώσεων

Ακόμη και στο πλαίσιο του υψηλότερου επιπέδου αμοιβαίας κατανόησης και πολιτικού συντονισμού μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, οι οικονομικοί τους δεσμοί έχουν αντιμετωπίσει σοβαρή δοκιμασία υπό το πρίσμα των δυτικών κυρώσεων. Η ομάδα των συγγραφέων Valdai επισημαίνει ότι αυτές οι δυσκολίες ήταν επικείμενες, καθώς και οι δύο χώρες είναι ενσωματωμένες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε χτιστεί υπό την επιρροή δυτικών κρατών.

Οι κυρώσεις όντως προκάλεσαν αρνητικό αντίκτυπο στη ρωσο-κινεζική συνεργασία: οι αλυσίδες εφοδιασμού διακόπηκαν και ορισμένες μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες περιόρισαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία υπό τον φόβο δευτερευόντων περιορισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Ωστόσο, οι ειδικοί είναι ομόφωνοι πως οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου στο σύνολό τους έχουν αντέξει αυτό το πλήγμα. Το διμερές εμπόριο αυξάνεται ενάντια σε όλες τις πιθανότητες.

"Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η απόσυρση των μεγαλύτερων κινεζικών εταιρειών από τη ρωσική αγορά δεν είναι μη αναστρέψιμη. Ορισμένες από αυτές διατήρησαν την παρουσία τους στη Ρωσία, αν και σε μειωμένη κλίμακα", αναφέρει η έκθεση. "Η περαιτέρω πίεση κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα, ιδίως σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από την Ταϊβάν, μπορεί να καταστήσει άσχετο το φόβο της Κίνας για δευτερεύουσες κυρώσεις. Προς το παρόν, η Ρωσία θα συνεργαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό με την Κίνα με εταιρείες δεύτερης βαθμίδας, οι οποίες μέχρι τώρα δραστηριοποιούνταν κυρίως στην εγχώρια κινεζική αγορά και ως εκ τούτου είναι λιγότερο ευάλωτες σε κυρώσεις".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail