Η Ουκρανία ζητά από τις ΗΠΑ πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Υπουργείο Άμυνας Νότιας Κορέας
Freepen.gr - Η τελευταία λίστα επιθυμιών της Ουκρανίας για αμερικανικά όπλα φέρεται να περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενο αίτημα για τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς. Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε προηγουμένως να στείλει τέτοια όπλα, από φόβο κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού, ή ATACMS, μπορεί να εκτοξευθεί από συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης M142 HIMARS και M270 MLRS, τα οποία διαθέτει ήδη η Ουκρανία. Όμως, σε σύγκριση με τα άλλα βλήματα έχει σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια περίπου 300 km.

Οι πύραυλοι είναι μεταξύ των 29 τύπων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών που το Κίεβο επιδιώκει να πάρει από τις ΗΠΑ για να πολεμήσει τη Ρωσία τον επόμενο χρόνο, ανέφερε τη Δευτέρα η Wall Street Journal. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τανκς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα πυροβολικού, αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και 2.000 κανονικούς πυραύλους για συστήματα HIMARS/MLRS, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούν εδώ και καιρό από τις ΗΠΑ να τους δώσουν όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένου του Τακτικού Πυραυλικού Συστήματος Στρατού (ATACMS). Το συγκρότημα πυραύλων εδάφους-εδάφους ονομάστηκε συγκεκριμένα σε ένα βασικό έγγραφο στρατιωτικής στρατηγικής που δημοσιεύθηκε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, με συν-συγγραφέα τον αρχιστράτηγο των ουκρανικών δυνάμεων, Valeriy Zaluzhny. Ένα από τα βασικά σημεία του άρθρου ήταν πως η Ουκρανία χρειαζόταν όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας για να επηρεάσει τη ρωσική πολιτική, ασκώντας πίεση στον άμαχο πληθυσμό της.

Οι περισσότεροι Ρώσοι, έγραψαν οι Ουκρανοί στρατηγοί, αντιλαμβάνονται την στρατιωτική δράση στην Ουκρανία ως κάτι μακρινό και «εξαιτίας αυτού οι Ρώσοι πολίτες δε θεωρούν τις απώλειες, τις ήττες και το πιο σημαντικό κόστος αυτού του πολέμου με όλες τις έννοιες της λέξης ως οξείες», εκτιμά ο Zaluzhny. Το άρθρο ανέφερε ότι ο στόχος του ουκρανικού στρατού το επόμενο έτος ήταν «να κάνει αυτά τα συναισθήματα πιο επιδραστικά, ανεξάρτητα από την απόσταση από τους στόχους».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail