Τουρκική αμυντική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για συνομιλίες για τα F-16

Freepen.gr - Τουρκική αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για να δώσει συνέχεια στη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, ανέφερε την Τρίτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος SoL, επικαλούμενος το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Οι αξιωματούχοι πρόκειται να φτάσουν στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα μετά από πρόσκληση ανώνυμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για αγορά 40 Blok 70 Viper F-16 και έως και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της F-16 μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400. Η απόκτηση των ρωσικών όπλων το 2019 ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να της απαγορεύσουν τη συμμετοχή από το πρόγραμμα ανάπτυξης και αγοράς του μαχητικού αεροσκάφους F-35 stealth.

Τον Ιούνιο, η Ουάσιγκτον σηματοδότησε μια νέα προθυμία να πουλήσει αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη αφού η Τουρκία εγκατέλειψε την αντίθεσή της στις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην έγκριση του Κογκρέσου που απαιτείται για να επιτευχθεί η πώληση.

Όμως, τον Ιούλιο, 35 αμερικανοί νομοθέτες έστειλαν επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, επικαλούμενοι τις «τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της Άγκυρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Τον ίδιο μήνα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα μέτρο που απαγορεύει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να πουλήσει ή να μεταφέρει τα μαχητικά αεροσκάφη ή κιτ στην Τουρκία εκτός εάν ο Πρόεδρος μπορεί να δείξει στο Κογκρέσο ότι η Τουρκία «δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας» τις τελευταίες 120 ημέρες, σύμφωνα με το Greek Reporter.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς τους όρους. Επιθυμία μας είναι η Γερουσία να τους αφαιρέσει», είπε ο Ακάρ την Τρίτη.

* πληροφορίες Ahval

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail