Το Πεκίνο δε θέλει να συνομιλήσει με την Ουκρανία - Τι γνωρίζει καλά ο Σι Τζινπίνγκ

Φοβούμενη την εκδίκηση του Πεκίνου για την Ταϊβάν στο ουκρανικό γήπεδο, η Ουάσιγκτον ζήτησε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ.

Lyuba Lulko - english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ζελένσκι θέλει να μιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε στη South China Morning Post ότι αναζητά μια ευκαιρία να μιλήσει «απευθείας» με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping για να «βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε πως από τις 24 Φεβρουαρίου (έναρξη της ειδικής επιχείρησης), «ζητήσαμε επίσημα συνομιλία, αλλά δεν είχαμε καμία συνομιλία με την Κίνα, αν και πιστεύω ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο».

Τον Μάρτιο, το γραφείο του Ζελένσκι δήλωσε στο Newsweek πως το Κίεβο περίμενε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Ζελένσκι και του Σι θα πραγματοποιηθούν «πολύ σύντομα». Από τότε, όμως, δεν έχουν μιλήσει ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του τουλάχιστον δύο φορές από τις 24 Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο δήλωσε μετά τη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία ότι ο Κινέζος ηγέτης ενέκρινε «τη νομιμότητα των ενεργειών της Ρωσίας για την προστασία των θεμελιωδών εθνικών συμφερόντων».

Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν ενισχύσει τη γεωστρατηγική τους συνεργασία τον τελευταίο καιρό. Ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία και η Κίνα ενεργούν ως υπερασπιστές της διεθνούς τάξης που είναι απαλλαγμένη από τη δυτική επιρροή γενικά και από την αμερικανική ηγεσία ειδικότερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ζελένσκι μπορεί να το δει, αλλά εξακολουθεί να κάνει το εξευτελιστικό αίτημα.

Ο Ζελένσκι θέλει ο Σι να κόψει το εμπόριο με τη Ρωσία

Στη συνέντευξη, ο Ζελένσκι ζήτησε περισσότερη συμπάθεια για την κατάστασή του.

"Οι Ρώσοι είναι εισβολείς… αυτός είναι ένας πόλεμος στο έδαφός μας. Η Κίνα, ως μεγάλη και ισχυρή χώρα, μπορεί να έρθει και να βάλει τη Ρωσική Ομοσπονδία σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Φυσικά, θα ήθελα πολύ η Κίνα να αναθεωρήσει την στάση της απέναντι τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Ζελένσκι.

Τονίζει μάλιστα τι πρέπει να κάνει το Πεκίνο.

"Είμαι σίγουρος πως χωρίς την κινεζική αγορά, η Ρωσία θα ένιωθε σε πλήρη οικονομική απομόνωση. Αυτό μπορεί να κάνει η Κίνα - να περιορίσει το εμπόριο (με τη Ρωσία)", πρόσθεσε.

Η Κίνα ενισχύει το εμπόριο με τη Ρωσία

Αρκεί να δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία για να δει…

Η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά τον όγκο των μεταφορών φορτίων μέσω σημείων ελέγχου στον ποταμό Αμούρ. Σύμφωνα με το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στην πόλη Χαρμπίν, τρία έως τέσσερα πλοία ρυμούλκησης φορτηγίδων φτάνουν εβδομαδιαίως από το Khabarovsk στο Δυτικό Ποταμό λιμάνι της κινεζικής πόλης Tongjiang. Ο τζίρος φορτίου αυτού του λιμανιού στις αρχές Αυγούστου ξεπέρασε τους 70.000 τόνους.

Η Ρωσία έχει ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία όσον αφορά τις προμήθειες πετρελαίου στην Κίνα και έχει γίνει ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 55% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με συνολική μείωση της ζήτησης στην Κίνα λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2022, ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου στην Κίνα αυξήθηκε κατά 63,4%.

Ο Ζελένσκι εκπληρώνει το αίτημα των ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι κατανοεί τη ματαιότητα του εγχειρήματός του, αλλά πρέπει να εκπληρώσει τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον, όπου γνωρίζουν πως το Πεκίνο μπορεί να εκδικηθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο μπορεί να κάνει τα εξής:

- να σταματήσει να τηρεί ουδετερότητα στις προμήθειες drones κρούσης στη Ρωσία,
- να ξεκινήσει την παράδοση δεδομένων από κινεζικούς δορυφόρους (499 έναντι 185 της Ρωσίας),
- να στείλει εθελοντές στο μέτωπο στο Donbass.

Επιπλέον, η Κίνα θα μπορούσε να καταφύγει στους μηχανισμούς SCO και BRICS στην οικονομία και να δημιουργήσει ένα μέτωπο αλληλεγγύης με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Εάν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, η κατάσταση για την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη θα μετατραπεί από κακή σε καταστροφική.

Επιπλέον, η Κίνα μπορεί να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική. Η Κίνα μπορεί επίσης να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των επερχόμενων δημοψηφισμάτων στις ουκρανικές περιοχές που εξέφρασαν την επιθυμία τους να γίνουν μέρος της Ρωσίας. Εάν το κάνει ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα ενεργοποιηθεί το φαινόμενο του ντόμινο.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο Σι Τζινπίνγκ γνωρίζει καλά πως ο Ζελένσκι δε θα βρίσκεται πλέον στη μεταπολεμική Ουκρανία. Μπορεί να μην υπάρχει καθόλου χώρα όπως η μεταπολεμική Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail