Το Πεκίνο ψάχνει να αγοράσει λιμάνι βαθέων υδάτων κι αεροδιάδρομο του Β'ΠΠ στα Νησιά του Σολομώντα

The Chinese naval corvette Enshi (Hull No. 627) sails through waves in the joint patrol staged by navies of China and Vietnam in the Beibu Gulf on June 22, 2022. (Photo by Zhang Bin)
Freepen.gr - Μια κινεζική κρατική εταιρεία ερευνά την αγορά ενός λιμανιού βαθέων υδάτων και ενός αεροδιαδρόμου και θαλάσσιας βάσης της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα Νησιά Σολομώντα, σύμφωνα με νέα έγγραφα που έλαβε η Australian Broadcasting Corporation.

Η China Forestry Group Corporation, υπό τον άμεσο έλεγχο του Πεκίνου, διερευνά στόχους εξαγοράς , συμπεριλαμβανομένης μιας δασικής φυτείας στο κυκλικό νησί Kolombangara - τον τόπο εκτεταμένων μαχών μεταξύ των Συμμάχων και της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Η φυτεία καλύπτει τα δύο τρίτα του νησιού και περιλαμβάνει 14.000 εκτάρια δάσους σκληρού ξύλου, 24.000 εκτάρια προστατευόμενο δάσος, λιμάνι βαθέων υδάτων, παλιά θαλάσσια βάση, αεροδιάδρομο και μεγάλες εκτάσεις επίπεδης γης.

Το Kolombangara είναι επίσης μέρος του ομίλου των Νήσων Νέας Γεωργίας, στη Δυτική Επαρχία των Νήσων Σολομώντα. Βρίσκεται κοντά σε έναν σημαντικό κόμβο αλιείας τόνου, το Noro, καθώς και την πόλη Μούντα, όπου υπάρχει ήδη εκτεταμένη κινεζική επένδυση στο αεροδρόμιο.

Οι συνομιλίες για την Kolombangara ξεκίνησαν το 2019 όταν μια αντιπροσωπεία από την China Forestry επισκέφθηκε το νησί. Ωστόσο, ενώ η αντιπροσωπεία έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον για τα δέντρα, αλλά φάνηκε να υπάρχει ενδιαφέρον για την προβλήτα και το βάθος της.

Η φυτεία ανήκει επί του παρόντος σε ιδιώτες μετόχους της Ταϊβάν και της Αυστραλίας, μαζί με την κυβέρνηση των Νήσων Σολομώντα — η οποία διατηρεί επί του παρόντος στενούς δεσμούς με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Από τον Μάιο του 2022, οι συνομιλίες ξεκίνησαν ξανά.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας φυτειών, Kolombangara Forests Products Ltd, έστειλαν επιστολή στην Αυστραλιανή Υπουργό Εξωτερικών Penny Wong εκφράζοντας ανησυχίες για το ενδιαφέρον του Πεκίνου, σύμφωνα με την εκπομπή Four Corners του ABC. Το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας απάντησε λέγοντας ότι δεν θα παρέμβει στη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει ήδη επενδύσεις σε όλες τις Νήσους του Σολομώντα στην προσπάθειά της να απωθήσει τη συνεχιζόμενη επιρροή του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών στον κόμβο ψαρέματος και εμπορευματοκιβωτίων Noro και χρηματοδότησης έξι πύργων κινητής τηλεφωνίας σε όλη τη χώρα.

* με πληροφορίες από theepochtimes.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail