Ο ηλεκτρικός τρόμος του χειμώνα

Κάθε εβδομάδα, οι άνθρωποι οι οποίοι εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις προς τους διαχειριστές του εθνικού δικτύου για μια ώρα. Η τηλεδιάσκεψη, την οποία μπορεί να παρακολουθεί ο καθένας, προσφέρει μια εικόνα για το τι ανησυχεί τους άνδρες και τις γυναίκες οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το να τους ακούει κανείς γίνεται όλο και πιο τρομακτικό κάθε εβδομάδα - και υποδηλώνει ότι το να κρατηθούν τα φώτα αναμμένα αυτόν τον χειμώνα θα είναι πολύ πιο δύσκολο απ' ό,τι παραδέχονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Από: capital.gr / Του Javier Blas - Bloomberg Opinion

Οι τιμές είναι αρκετά ανησυχητικές. Τα βρετανικά νοικοκυριά ενημερώθηκαν την Παρασκευή ότι οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου θα αυξηθούν από την 1η Οκτωβρίου κατά 80%. Το λεγόμενο ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας ορίστηκε στις 3.549 βρετανικές λίρες-στερλίνες (4.189 δολ.) ετησίως, από £1.971 τους τελευταίους έξι μήνες και £1.277 τον περασμένο χειμώνα.

Η αύξηση κόστους είναι μόνον ένα μέρος του προβλήματος

Η τηλεδιάσκεψη του κλάδου, ωστόσο, υποδηλώνει ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο από την απλή αύξηση του κόστους. Όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται, οι λέξεις "έκτακτη ανάγκη" και "ελλείψεις", με τους συμμετέχοντες να εστιάζουν πλέον στο πότε - και όχι στο εάν - θα εκδηλωθεί μια κρίση. Φανταστείτε να μπορούσατε να ακούτε συνομιλίες μεταξύ στελεχών της Wall Street και της Federal Reserve ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεδιπλωνόταν το 2008.

Να μια ερώτηση από τη συνεδρία της περασμένης εβδομάδας: "Πραγματοποιείτε ασκήσεις ετοιμότητας για την περίπτωση που οι διασυνοριακές ροές ενέργειας καταρρεύσουν λόγω πιέσεων εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα;". Και μια δεύτερη: "Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια συνεδρία όπου θα συζητήσουμε για τις ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης;".

Ένας άλλος συμμετέχων ανέφερε ότι η πρόβλεψη για το ισοζύγιο ζήτησης και προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έδειξε "πόσο κακός θα μπορούσε να αποδειχθεί ο χειμώνας για όποιον μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς". Ο ίδιος συμμετέχων στη συζήτηση ήταν ειλικρινής σχετικά με τις προβλέψεις του ίδιου του διαχειριστή του εθνικού δικτύου: "Δεν νομίζω να πιστεύετε αυτά που έχετε γράψει και κανείς άλλος δεν τα πιστεύει".

Μία παρέμβαση ήταν εξόχως αποκαλυπτική. "Με βάση το σε ποιο επίπεδο διαπραγματεύονται τα προϊόντα του χειμώνα του 2022-2023, πού τοποθετείστε σε σχέση με την εξασφάλιση ισχύος κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών;", ρώτησε ένας συμμετέχων. Τι εννοούσε; Στην προθεσμιακή αγορά, η ηλεκτρική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον Δεκέμβριο του 2022 πλησιάζει γρήγορα τις 1.000£ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 50% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές. Το υπονοούμενο της τοποθέτησης; Ελλείψεις ρεύματος.

Συγκρίνετε τον τόνο της τοποθέτησης με την επιμονή της βρετανικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει τίποτε το ανησυχητικό. "Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα λάβουν την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που χρειάζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα", δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

"Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε ένα από τα πιο αξιόπιστα και διαφοροποιημένα ενεργειακά συστήματα στον κόσμο".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail