Η Ρωσία εκτοπίζει το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας στην Ινδία

hpgruesen / pixabay
Freepen.gr - Το μερίδιο της Ρωσίας στην ινδική αγορά πετρελαίου αυξάνεται σε βάρος των εισαγωγών από τη Σαουδική Αραβία, ανέφερε το Bloomberg, σημειώνοντας ότι το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται με σημαντική έκπτωση στο αργό της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Ινδία τον Ιούνιο, μετά το Ιράκ, το οποίο παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην υποήπειρο.

Η Ινδία και η Κίνα κατέστησαν βασικές αγορές για το ρωσικό πετρέλαιο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη άρχισε να περιορίζει τις αγορές της. Η ΕΕ σχεδιάζει να αναστείλει σχεδόν όλες τις εισαγωγές ρωσικού αργού και καυσίμων μέχρι το τέλος του έτους, όταν θα τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο.

Η Κίνα και η Ινδία, ωστόσο, ήταν πολύ χαρούμενες να απορροφήσουν μέρος του αργού που αποφεύγει η Ευρώπη, με τους δύο ασιατικούς γίγαντες να εξαρτώνται από τις εισαγωγές για την ενεργειακή τους κατανάλωση. Από τον Ιούλιο, οι δύο αντιπροσώπευαν το 55 τοις εκατό των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου δια θαλάσσης.

Η αλλαγή στην προμήθεια πετρελαίου έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην Ινδία, η οποία βασίζεται σε εισαγόμενο αργό για το 85% περίπου της κατανάλωσής της. Πέρυσι, η Ρωσία απείχε πολύ από τη λίστα με τους κορυφαίους προμηθευτές της χώρας ευρισκόμενη στην ένατη θέση. Τώρα, χάρη στο φθηνότερο ρωσικό αργό, τα πράγματα φαίνονται πολύ διαφορετικά.

«Τα ινδικά διυλιστήρια θα προσπαθήσουν να πάρουν στα χέρια τους το φθηνότερο δυνατό αργό που λειτουργεί με τις διαμορφώσεις του διυλιστηρίου και των προϊόντων τους», δήλωσε η αναλύτρια της αγοράς πετρελαίου Vandana Hari, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Μάιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, το ρωσικό πετρέλαιο πωλήθηκε 19 δολάρια λιγότερο το βαρέλι από το αργό της Σαουδικής Αραβίας.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail