Η Συρία καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ έκλεψαν το 83% της παραγωγής του πετρελαίου της με κουρδική βοήθεια

Freepen.gr - Το συριακό υπουργείο Πετρελαίου κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τον πληρεξούσιό τους στη βορειοανατολική περιοχή της Συρίας, τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 9 Αυγούστου ότι έκλεψαν περίπου το 83% της παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

«Η ποσότητα παραγωγής πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε περίπου 14,5 εκατομμύρια βαρέλια, με μέση ημερήσια παραγωγή 80,3 χιλιάδες βαρέλια, εκ των οποίων τα 14,2 χιλιάδες παραδίδονται καθημερινά στα διυλιστήρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ και οι μισθοφόροι τους κλέβουν έως και 66.000 βαρέλια κάθε μέρα από τα χωράφια που καταλαμβάνονται στην ανατολική περιοχή».

Το υπουργείο υποστήριξε πως ο πετρελαϊκός τομέας στη Συρία έχει υποστεί απώλειες περίπου 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ξέσπασμα του πολέμου ως αποτέλεσμα αυτού που αποκάλεσε «εκστρατεία κλοπής πετρελαίου των ΗΠΑ». Μαζί με τις οικονομικές απώλειες που υπέστη ο πετρελαϊκός τομέας ήταν «απώλειες ζωής, συμπεριλαμβανομένων 235 μαρτύρων, 46 τραυματιών και 112 απαγωγών».

Στις 6/8 το πρακτορείο SANA επικαλούμενο τοπικές πηγές στο al-Yarubiaya έγραψε ότι μια συνοδεία 60 οχημάτων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν βυτία γεμάτα με το κλεμμένο πετρέλαιο, φορτηγά και καλυμμένα μεταφορικά οχήματα ξεκίνησε το βράδυ της 5ης Αυγούστου από την ύπαιθρο της Χασάκα μέσω της παράνομης διέλευσης al-Waleed προς τα εδάφη του Ιράκ.

Την περασμένη Τρίτη 2/8, οι δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ έβγαλαν μια συνοδεία οχημάτων αποτελούμενη από 31 αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων βυτίων φορτωμένων με κλεμμένο πετρέλαιο και φορτηγών μέσω της παράνομης διέλευσης Al-Waleed προς το έδαφος του Ιράκ, συνοδευόμενα από στρατιωτικό τεθωρακισμένο όχημα.

Στις 11/8 το συριακό πρακτορείο επικαλούμενο τοπικές πηγές από την ύπαιθρο al-Yarubiya μετέδωσε πως η αμερικανική κατοχή μετέφερε μια πομπή αποτελούμενη από 144 φορτωμένα βυτιοφόρα με κλεμμένο πετρέλαιο από συριακά κοιτάσματα πετρελαίου μέσω της παράνομης διέλευσης Mahmoudiya, βορειοανατολικά της Hasaka, στο ιρακινό έδαφος.

Το περασμένο Σάββατο, μια συνοδεία 60 οχημάτων που ανήκαν στην κατοχή των ΗΠΑ, ως επί το πλείστον δεξαμενόπλοια φορτωμένα με κλεμμένο πετρέλαιο, φορτηγά και καλυμμένα δεξαμενόπλοια άφησαν την επαρχία της Χασάκα με κατεύθυνση προς το ιρακινό έδαφος μέσω της παράνομης διέλευσης al-Waleed.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail