Οι ΗΠΑ αγοράζουν τεράστιες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών που προορίζονται για χώρες που κινδυνεύουν από λιμό

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, αποκάλυψε στο Associated Press ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τις προσπάθειές τους να αγοράσουν περίπου 150.000 τόνους σιτηρών από την Ουκρανία, τις επόμενες εβδομάδες, για να τους προσφέρουν σε χώρες που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από: echedoros-a.gr


Ο Κίνδυνος της Πείνας

Η αναμενόμενη αποστολή είναι περισσότερο από εξαπλάσια της ποσότητας σιτηρών που μεταφέρεται επί του παρόντος από το πρώτο πλοίο που οργανώθηκε από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού από την Ουκρανία στο Κέρας της Αφρικής, όπου ο πληθυσμός κινδυνεύει από την πείνα.

Μιλώντας με ανθρώπους στη βόρεια Κένυα που πλήττεται από την ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής, ο Μπίσλεϊ είπε ότι μια ομάδα γυναικών είπε στο Associated Press ότι η τελευταία φορά που είδαν βροχή ήταν το 2019.

Περιοχές της Αφρικής αντιμετωπίζουν χρόνια ξηρασία, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τμήματα της καφέ ηπείρου, ειδικά τη γειτονική Σομαλία, σε λιμό.

Μέχρι στιγμής, χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει, λέει ο οργανισμός, ενώ το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού αποκάλυψε ότι 22 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα στην Αφρική.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κηρύξουμε λιμό τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Μπίσλεϊ.



«Θύελλα μετά την καταιγίδα»

Ο Μπίσλεϊ περιέγραψε την κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής ως «θύελλα μετά από καταιγίδα», καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει την ξηρασία και την απειλή του λιμού, με σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων που οφείλονται εν μέρει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «πλοίο πρώτων βοηθειών», αναφερόμενο στην πολυαναμενόμενη αποστολή σιτηρών από την Ουκρανία, μεταφέρει 23.000 τόνους σιτηρών, αρκετή ποσότητα για να ταΐσει 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους με πλήρη σίτιση για ένα μήνα.

Το πλοίο αναμένεται να δέσει στο Τζιμπουτί μεταξύ 26 και 27 Αυγούστου και το σιτάρι πρόκειται να αποσταλεί στη βόρεια Αιθιοπία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι στις περιοχές Tigray, Afar και Amhara αντιμετωπίζουν όχι μόνο ξηρασία, αλλά και θανατηφόρες συγκρούσεις.

Η Ουκρανία ήταν η πηγή του μισού των σιτηρών που αγόρασε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού πέρυσι για να θρέψει 130 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνίες με τον ΟΗΕ και την τουρκική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα που θα επιτρέψουν την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, ο Μπίσλεϊ είπε ότι το αργό άνοιγμα των λιμανιών της Ουκρανίας και η προσεκτική κίνηση των φορτηγών πλοίων μέσω του Εύξεινου Πόντου δεν θα λύσουν αμέσως την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.



«Η Κίνα πρέπει να βοηθήσει κι αυτή»

Ο Μπίσλεϊ κάλεσε τις πλούσιες χώρες να κάνουν περισσότερα για να διατηρήσουν τη ροή σιτηρών και άλλης βοήθειας στις πιο πεινασμένες περιοχές του κόσμου.

Απηύθυνε έκκληση στις χώρες του Κόλπου να βοηθήσουν την περιοχή και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους στο θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι η Κίνα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, «πρέπει να βοηθήσει και αυτή».

Ο πολίτης Χασάν Μαχμούντ, από την πλευρά του, είπε στον Μπίσλεϊ: «Μην μας ξεχνάς», και στη συνέχεια συνέχισε: «Ακόμα και οι καμήλες έχουν εξαφανιστεί... ακόμα και τα γαϊδούρια παραδόθηκαν». 

Nziv.net

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail