Στα 113 δις € τα υπερκέρδη της γερμανικής ενεργειακής βιομηχανίας το 2022!

Η ακριβής εύρεση και ο επί πλέον φόρος στα γιγαντιαία υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών, είναι υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης – προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των Πολιτών τόσο στο φορολογικό σύστημα, όσο και στο πολιτικό. Διαφορετικά θα υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις – όταν οι Πολίτες καταλάβουν το μέγεθος της απάτης εις βάρος τους. Αρκεί εδώ να δει κανείς πως τα κέρδη μόνο της Motor Oil ήταν τριπλάσια το πρώτο τρίμηνο του 2022, για να καταλάβει πως η Ελλάδα δεν διαφέρει από τη Γερμανία, όσον αφορά τα υπερκέρδη του ενεργειακού κλάδου – με τα οποία τροφοδοτείται ο πληθωρισμός που αποτελεί τον πιο άδικο φόρο και απομυζώνται όλοι οι Έλληνες.  

Από: analyst.gr - Βασίλης Βιλιάρδος

Επικαιρότητα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (Tax Justice Network, πηγή), τα υπερκέρδη του γερμανικού ενεργειακού τομέα, αυτά δηλαδή που είναι επί πλέον των κανονικών κερδών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, υπολογίζονται στα περίπου 113 δις € το 2022 – τα οποία αντιστοιχούν στο ¼ του προϋπολογισμού της χώρας. Εάν εδώ υποθέσει κανείς πως στην Ελλάδα θα είναι αντίστοιχα, τότε σε έναν προϋπολογισμό της τάξης των 55 δις € (πηγή), θα πλησίαζαν τα 14 δις € – σε ένα αδιανόητο προφανώς ποσόν.

Τα υπερκέρδη τώρα αυτά, για τα οποία ασφαλώς δεν μπορεί να κατηγορείται ο Putin, κατανέμονται μεταξύ των διαφόρων τομέων της ενέργειας ως εξής: 38 δις € για τις εταιρίες πετρελαίου, 25 δις € για τις εταιρίες φυσικού αερίου και 50 δις € για τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας (γράφημα) – όπου ειδικά οι τελευταίες αποτελούν μία μεγάλη έκπληξη. Η αιτία είναι το ότι, η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί με το αξίωμα, σύμφωνα με το οποίο ο ακριβότερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής καθορίζει την τιμή για όλους τους συμμετέχοντες – όπου σωστά έχουμε αναφερθεί σε ένα όργιο ενεργειακής αισχροκέρδειας στην Ελλάδα, με τη βοήθεια του χρηματιστηρίου Χατζηδάκη (ανάλυση).

Ειδικότερα, με δεδομένη την απότομη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών αιολικής ενέργειας, άνθρακα κλπ., μπορούν επίσης να απαιτήσουν αυτές τις υψηλότερες τιμές παρά το χαμηλότερο κόστος παραγωγής τους, κερδίζοντας τεράστια ποσά – ενώ το μειονέκτημα αυτών των γιγαντιαίων κερδών είναι οι κοινωνικές δυσκολίες, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση απορροφά με το να μοιράζει ψίχουλα στους καταναλωτές του είδους «fuel pass» ή  «power pass».

Στην ουσία πρόκειται για τα γνωστά ως «καθρεφτάκια για Ινδιάνους», αφού μέσω των συγκεκριμένων «επιδομάτων» στηρίζεται έμμεσα το καρτέλ της ενέργειας – ενώ για κάθε 10 € που εισπράττει ένα μικρό μόνο ποσοστό των Ελλήνων, χάνουμε παραστατικά όλοι πάνω από 100 €. Όσον αφορά τη φορολόγηση με συντελεστή 90% που ανήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, προσδιορίζοντας τα υπερκέρδη τελικά στα 300 εκ. € (πηγή), πρόκειται για το αποκορύφωμα της κοροϊδίας – ενώ είναι ντροπή να θεωρεί τους Έλληνες ηλιθίους.

Προφανώς πάντως δεν είναι το βασικότερο πρόβλημα των Πολιτών οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, όπως θέλουν να τους επιβάλλουν τα διατεταγμένα ΜΜΕ που υπηρετούν τα επιχειρηματικά καρτέλ – αλλά η ληστεία τους μέσω των ενεργειακών τιμών και του πληθωρισμού που προκαλούν. 

Επιστρέφοντας στη Γερμανία (η Uniper που τελικά διασώθηκε με χρήματα των φορολογουμένων κοινωνικοποιώντας τις ζημίες της  δεν είναι παραγωγός, αλλά έμπορος), δεν υποφέρουν μόνο τα νοικοκυριά από τα τεράστια υπερκέρδη των ενεργειακών κολοσσών – αλλά, επίσης, η βιομηχανία και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Έτσι μετακυλούν η μία μετά την άλλη το αυξημένο ενεργειακό κόστος στις τιμές – οπότε επηρεάζεται ολόκληρη η Οικονομία, αφού τροφοδοτείται ακόμη περισσότερο ο ήδη υψηλός πληθωρισμός (ανάλυση).

Όλα αυτά, επειδή για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς όλες οι κρίσεις αποτελούν ευκαιρία αύξησης των ολιγοπωλιακών κερδών τους – ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας δηλαδή (ανάλυση). Πόσο μάλλον όταν υπάρχει κάποιος που μπορούν να του φορτώσουν με τη βοήθεια των διατεταγμένων ΜΜΕ που διαθέτουν όλα τα δεινά του κόσμου, όπως σήμερα στον Putin – χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν είναι εγκληματική η εισβολή του στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, οι ενεργειακές εταιρίες έχουν αποκτήσει επί πλέον ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – λόγω των σημερινών εξαιρετικά πλεονασματικών κερδών τους. Ειδικότερα, επειδή συχνά δεν δραστηριοποιούνται μόνο σε έναν κλάδο, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το υπερβολικό πρόσθετο εισόδημα τους για να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους σε άλλους τομείς – οπότε τα σημερινά υπερκέρδη τους οδηγούν σε αύξηση των «κανονικών» τους κερδών στο μέλλον.

Έτσι κυριαρχείται η αγορά όλο και από λιγότερες εταιρείες – γεγονός που δεν έχει καμία σχέση με τη φιλελεύθερη οικονομική αντίληψη. Αντίθετα, ισχυροποιεί το δυτικό μονοπωλιακό καπιταλισμό (ανάλυση) που οδηγεί τη Δύση στην καταστροφή της – όπως επίσης την ελεύθερη αγορά και τη Δημοκρατία στο τέλος τους.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, οι ειδικοί του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης, δεν έχουν τεκμηριώσει μόνο την τεράστια συγκέντρωση κερδών στον ενεργειακό τομέα, αλλά σχεδίασαν επί πλέον τον ενδεικνυόμενο φόρο στα υπερκέρδη – ο οποίος ασφαλώς δεν είναι αντισυνταγματικός, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, εάν τηρηθούν οι σωστές προϋποθέσεις.

Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα πως ο υπερβάλλων φόρος στα κέρδη είναι απαραίτητος, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των Πολιτών τόσο στο φορολογικό σύστημα, όσο και στο πολιτικό – κάτι που θεωρούμε απόλυτα σωστό, αφού διαφορετικά θα υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail