Γάλλοι και Ιταλοί ψάχνουν την κίνηση knock out για τις κορβέτες: H μάχη των ναυπηγείων και η αγωνία για τις ΜΕΚΟ

Η “ναυμαχία” των μνηστήρων για τις κορβέτες φέρνει διαρκώς νέα καλύτερα δεδομένα στην διαδικασία και στις προτάσεις γεγονός που δημιουργούνται ολοένα και καλύτερες συνθήκες για το νέο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
Με τον φάκελο της επιχειρησιακής αξιολόγησης για τις κορβέτες και τις φρεγάτες ΜΕΚΟ να βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στα χέρια του πρωθυπουργού, η άτυπη «ναυμαχία» κυρίως ανάμεσα σε Γάλλους και Ιταλούς καλά κρατεί.

Από: hellasjournal.com - Ρεπορτάζ Γ.Σ.

Και οι δυο «μνηστήρες» έχουν τονίσει επανειλημμένως προς το Ναυτικό Επιτελείο ότι οι προτάσεις τους θα τροποποιηθούν δραματικά και πως δεν καταθέτουν τα όπλα…

  •     Ο Γαλλικός ιστότοπος Latribune, αναφέρει πως την ημέρα που πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μετέβη στο Μ. Μαξίμου, υπήρξε αναθεωρημένη πρόταση των Γάλλων οι οποίοι ανεβάζουν τον αριθμό των κορβετών και μάλιστα στην τιμή των τεσσάρων. Πάντως στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται με έμφαση ότι η Ιταλική Fincantieri φέρεται πως έχει υποσχεθεί πολλά στην Ελληνική πλευρά για τις νέες κορβέτες Doha.
https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/corvettes-comment-fincantieri-a-pris-de-l-avance-sur-naval-group-en-grece-924256.html

Οι Γάλλοι που είχαν αντιληφθεί την αντεπίθεση των Ιταλών, μετά τη ναυμαχία των φρεγατών, ζήτησαν να τεθούν όλα ξανά στο τραπέζι, σε μια διαδικασία ελάχιστων ημερών για να καταφέρουν να πείσουν πως το οικομονοτεχνικό σκέλος της ομοιοτυπίας είναι αυτό που θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

Πάντως υπάρχουν οι φωνές τις τελευταίες ώρες οι οποίες από την μια πλευρά σημειώνουν πως η τελική απόφαση για το φαβορί αυτής της κούρσας θ’ ανακοινωθεί άμεσα, ακόμη και εντός του πρώτου 15θημέρου του Ιουλίου κι από την άλλη τονίζουν πως πολλά πρέπει να ξεκαθαρίσουν εδώ και τώρα με το θέμα των ναυπηγείων.

Και στα ναυπηγεία μπορεί η κατάσταση να δείχνει πιο ξεκάθαρη με τους δυο «παίκτες» που προηγούνται της κούρσας των κορβετών αλλά υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η όποια κατασκευή στην Ελλάδα.

Το σίγουρο που ικανοποιεί ιδιαίτερα το ναυτικό Επιτελείο είναι πως αυτή η «κόντρα» ανάμεσα στους μνηστήρες γίνεται με γνώμονα το καλύτερο για το Πολεμικό Ναυτικό, αφού η προσφορές που φτάνουν ακόμη τώρα, φέρνουν όλο και κάτι παραπάνω που θα ενισχύσει τον Ελληνικό στόλο.

  •     Αλλά εκτός των κορβετών, το πρόγραμμα των φρεγατών ΜΕΚΟ είναι αυτό που απασχολεί έντονα και καθημερινά τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού. Ως χρήστες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα που θέλει εμβόλιμα να εμπλακεί, τι μπορεί να γίνει στα πλοία των 30+ ετών. Παρεμβάσεις που διαφαίνονται, σημειώνουν αξιόπιστες πηγές, το μόνο που θα προκαλέσουν είναι αργοπορία, προβλήματα και αύξηση στο ήδη υπάρχων ρίσκο.

Η Γερμανική- Ολλανδική κοινοπραξία φαίνεται ότι προηγείται σημαντικά κι αυτό λόγο του γεγονότος πως πρόκειται για την κατασκευάστρια εταιρεία, με την Αμερικανική πρόταση να έρχεται δεύτερη και όχι τόσο οικονομική αν αναλυθούν οι προτάσεις της αναβάθμισης μια προς μια.

Για τις ΜΕΚΟ το μεγάλο στοίχημα είναι ο χρόνος απόδοσης του κάθε πλοίου διότι αυτά τα πλοία θα συνεχίσουν μαζί με τις αναβαθμισμένες S να πλέουν για πολλά χρόνια ακόμα, μέχρι να μπουν επιχειρησιακά στον στόλο οι νέες FDI.

Οι πληροφορίες πάντως από το Λοριάν της Βρετάνης, επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο πως αυτό που υποσχέθηκαν εξ αρχής οι Γάλλοι θα τηρηθεί στο έπακρο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι εργασίες στην FDI No2, την Ελληνική Belh@rra δηλαδή, προχωρούν με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς σε σημείο τέτοιο που επιτρέπει στους εργαζόμενους στο Γαλλικό ναυπηγείο να ξεκινήσουν να στήσουν τα πρώτα block της τρίτης φρεγάτας.

Και από την στιγμή που η πρώτη Ελληνική Belh@rra σε επίπεδο εργασιών βρίσκεται ήδη δυο μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, αυτό σημαίνει πως η υπό κατασκευή φρεγάτα θα περάσει στην πλωτή δεξαμενή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail