ΗΠΑ, G7 συζητούν για πλαφόν 40-60 δολάριο στο ρωσικό πετρέλαιο, που μπορεί να στείλει το βαρέλι έως και στα 380 δολάρια!

Matryx / pixabay
Την περασμένη εβδομάδα παραδεχτήκαμε ότι δεν είχαμε αφιερώσει πολύ χρόνο για να συζητήσουμε το χάσιμο χρόνου της ιδέας του Μπάιντεν/G7 για «ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου», γιατί είναι ανόητο όπως εξήγησε ο Michael Every της Rabobank...

Tyler Durden - zerohedge.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το «πλαφόν πετρελαίου» είναι απλό στη θεωρία: η G7 θα αρνηθεί να παράσχει ασφάλιση σε οποιοδήποτε πλοίο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο εκτός εάν το φορτίο πωληθεί με συμφωνημένο ανώτατο όριο τιμής. Ωστόσο, δε θα λειτουργήσει και απλώς θα ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα. Η Ρωσία δε θα συμφωνήσει ποτέ. Ούτε η Κίνα και η Ινδία θα συμφωνήσουν ποτέ. Η Ρωσία και η Κίνα ενδέχεται να προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες αναδοχής, κάτι που θα ανάγκαζε τη Δύση να εμποδίσει φυσικά τα φορτία και να αντιμετωπίσει την Κίνα - καθώς ένα πλοίο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου θα σταματήσει στις ΗΠΑ, αναφέρει η Wall Street Journal. Επιπλέον, οι G7 δεν παίρνουν ήδη ρωσικό πετρέλαιο: παίρνουν ρωσικό πετρέλαιο από την Ινδία και την Κίνα που πωλείται.

... και φαίνεται ότι τελικά ακόμη και οι πιο χαζοί άνθρωποι στη γη, δηλαδή οι πολιτικοί καριέρας και οι οικονομολόγοι, το κατάλαβαν. Την περασμένη Πέμπτη, το Reuters ανέφερε ότι σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, οι υποστηρικτές του μεγαλύτερου ανώτατου ορίου τιμών - οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - εστίασαν την «προσοχή» σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, μια μέρα μετά την Ομάδα των Επτά οικονομικές δυνάμεις συμφώνησαν να ξεκινήσουν επειγόντως τις εργασίες για το θέμα.

Εδώ είναι το περικομμένο χρονοδιάγραμμα για όσους το έχασαν: την Τρίτη οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να διερευνήσουν «την σκοπιμότητα εισαγωγής προσωρινών ανωτάτων ορίων τιμών εισαγωγών» στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, και ανέθεσαν στους υπουργούς να αξιολογήσουν την πρόταση επειγόντως.

Αλλά μόλις μια μέρα αργότερα, ο απεσταλμένος της Γερμανίας στην ΕΕ είπε στους ομολόγους του σε μια κλειστή συνάντηση ότι ο κόσμος πρέπει να είναι «ρεαλιστής» σχετικά με την πρόταση, η οποία είπε πως προστέθηκε στη δήλωση της G7 μετά από «έντονη πίεση» από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετείχε στη συνάντηση.
Και στη συνέχεια, ο απεσταλμένος είπε επίσης πως μια συμφωνία για το αν θα εφαρμοστούν ανώτατα όρια δεν αναμένεται να έρθει σύντομα... ή οποιαδήποτε στιγμή για αυτό το θέμα, καθώς είναι αδύνατο.
Έπειτα, υπάρχουν οι επιφυλάξεις: Η Ουγγαρία και το Βέλγιο εξέφρασαν επίσης ανησυχίες στη συνάντηση σχετικά με τη δήλωση της G7 σχετικά με τις κυρώσεις, είπε ο αξιωματούχος, με την Ουγγαρία να υποστηρίζει ρητά την προσοχή του Βερολίνου σχετικά με τα ανώτατα όρια των τιμών του πετρελαίου. Ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει τις συνομιλίες επιβεβαίωσε πως η Γερμανία και άλλοι είχαν εκφράσει επιφυλακτικότητα σχετικά με τα ανώτατα όρια των τιμών του πετρελαίου.
Και ενώ θα ήταν φρόνιμο να αφήσουμε σιωπηλά αυτή την ιδέα να πεθάνει σε αυτό το σημείο, η Ευρώπη είναι Ευρώπη και οι πολιτικοί είναι πολιτικοί, αυτή η ηλίθια πρόταση αρνείται να πεθάνει και σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται «άτομα εξοικειωμένα με το θέμα», ο Λευκός Οίκος και Οι σύμμαχοι της G7 έχουν συζητήσει την προσπάθεια περιορισμού της τιμής του ρωσικού πετρελαίου μεταξύ 40 και περίπου 60 δολαρίων το βαρέλι.

Ένα πιο συγκεκριμένο όριο θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς όταν συμφωνηθεί ένα ανώτατο όριο και αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά. Πριν από τη μικρή πτώση της Δευτέρας στις τιμές του πετρελαίου, το ρωσικό αργό πιθανότατα διαπραγματευόταν γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι. Οι πληροφορίες για τις συναλλαγές στα ρωσικά βαρέλια έγιναν λιγότερο ορατές μετά την εισβολή.

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιβάλουν αυτή τη γελοία ιδέα (γελοία για τους λόγους που δεν εξήγησε η JPMorgan), θα ήταν με την απαγόρευση των ασφαλιστικών και μεταφορικών υπηρεσιών που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού αργού και πετρελαιοειδών, εκτός εάν το πετρέλαιο αγοράζεται κάτω από μια συμφωνημένη τιμή. Φυσικά, το μόνο που θα έκανε, είναι να ωθήσει την Ινδία και την Κίνα να προσφέρουν τις δικές τους ασφαλιστικές και μεταφορικές υπηρεσίες, εξαλείφοντας λίγο ακόμα το καθεστώς υπερδύναμης των ΗΠΑ.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι πως το προτεινόμενο εύρος των 40-60 δολαρίων είναι πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο που διαπραγματευόταν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, σκοτώνοντας ουσιαστικά την ιδέα πριν καν κυκλοφορήσει...

... γιατί όχι μόνο η Ρωσία δε θα συμφωνήσει ποτέ να περιορίσει οικειοθελώς την παραγωγή της, αλλά και η Κίνα και η Ινδία θα εμπλακούν σε όλη την πρόταση. Αλλά ο απλούστερος λόγος για τον οποίο δε θα τεθεί ανώτατο όριο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι επειδή η ίδια η Ευρώπη δε θέλει πραγματικά να περάσει αυτή η πρόταση, κυρίως επειδή θα δώσει κίνητρο στη Ρωσία να μειώσει απλώς έως και 5 εκατομμύρια βαρέλια παραγωγής, στέλνοντας τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερες τάξεις μεγέθους. Δηλαδή:

Ενώ το πλαφόν της τιμής του πετρελαίου αναφέρθηκε στο ανακοινωθέν της G-7, υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο εγγύς μέλλον, καθώς η ιδέα χρειάζεται ακόμα επεξεργασία και υπάρχουν πολλά εμπόδια. Ωστόσο, οι συζητήσεις συνεχίζονται για την προσπάθεια να καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη πρόταση.

Ο εν λόγω σκεπτικισμός είναι επίσης ο λόγος που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από την εφαρμογή εξωεδαφικών δευτερογενών κυρώσεων για την επιβολή περιορισμών που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τέτοιες κινήσεις συνήθως αντιμετωπίζονται με ανησυχία από ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους. Η χρήση τους μαζί με ένα ανώτατο όριο τιμής είναι πιθανότατα ένα μέτρο έσχατης ανάγκης, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους. 

Δυστυχώς, καθώς δεν υπάρχει μια τρομερή ιδέα που σχετίζεται με την ενέργεια που δεν αγαπούν οι οικονομικά ανίκανοι διαχειριστές του γέροντα προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν πολλές συναντήσεις την εβδομάδα για το ανώτατο όριο τιμών τώρα, προσπαθώντας να το ωθήσουν στην πραγματικότητα, είπε ένας αξιωματούχος. Η προσπάθεια θα ενταθεί μόνο τις επόμενες εβδομάδες.

Τα καλά νέα είναι ότι, όπως εξήγησε η JPMorgan, τουλάχιστον κάποιοι από τον άμεσο κύκλο του Μπάιντεν αντιλαμβάνονται πόσο καταστροφικά θα απέδιδε μια τέτοια πρόταση: σύμφωνα με το Bloomberg, «οι ΗΠΑ ανησυχούν για την ευρωπαϊκή απαγόρευση ως έχει, που στην περίπτωση της ΕΕ αρχίζει να έρχετα καθώς θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος του έτους, θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου -- στα 185 δολάρια το βαρέλι σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις -- και ενδεχομένως να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση, ανέφεραν οι άνθρωποι».

Μια άλλη περιπλοκή: για να λειτουργήσει, η ιδέα που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ για ένα όριο τιμών πετρελαίου θα πρέπει να δημιουργήσει αρκετό κίνητρο για τις χώρες να θέλουν να συμμετάσχουν. Οι αγοραστές πετρελαίου θα χρειάζονταν πρόσβαση σε χαμηλότερες τιμές και στις βασικές υπηρεσίες όπως η ασφάλιση που χρειάζονται για τη μεταφορά του εμπορεύματος. Το όριο πρέπει επίσης να καθοριστεί σε ένα επίπεδο στο οποίο η Ρωσία θα συνεχίσει να εξάγει.

Και εκεί βρίσκεται το σημείο τριβής: όπως εξήγησε η JPMorgan, ένα πολύ χαμηλό όριο τιμής θα είχε ως αποτέλεσμα απλώς να σταματήσει η παραγωγή της Ρωσίας: στην πραγματικότητα, όπως εξηγήσαμε το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την ομάδα εμπορευμάτων της JPM. Δεδομένων των υψηλών επιπέδων πίεσης στην αγορά πετρελαίου, μια μείωση κατά 3,0 mbd θα μπορούσε να προκαλέσει άλμα της παγκόσμιας τιμής του Brent στα 190 $/bbl, ενώ το πιο ακραίο σενάριο μείωσης της παραγωγής κατά 5 mbd θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου στα στρατοσφαιρικά $380/bbl. 

Με άλλα λόγια, ο πιο σίγουρος τρόπος για να διασφαλιστεί πως το πετρέλαιο θα εκτιναχθεί σε υψηλό ρεκόρ είναι η G7 και ο Μπάιντεν να ορίσουν ανώτατο όριο τιμής «μόνο» 40-60 $. Κρίνοντας από τη βλακεία των παγκόσμιων πολιτικών και το πόσο εκπληκτικά απέτυχαν οι ρωσικές κυρώσεις μέχρι στιγμής, δε θα ήταν περίεργο αν αυτή η πρόταση όντως περνούσε, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών του πετρελαίου στην ιστορία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail