Οι κίνδυνοι κοινωνικής αναταραχής αυξάνονται καθώς οι τιμές της γερμανικής ισχύος συμπιέζουν τα νοικοκυριά

Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου στη Γερμανία αφού οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου βυθίζονται καθώς ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1. Η Ρωσία περιορίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης από τα τέλη του 2021 ενώ καταγράφονται νέες ανησυχίες πως οι προμήθειες θα μπορούσαν να σταματήσουν μετά το προγραμματισμένο τέλος των εργασιών συντήρησης αργότερα αυτόν το μήνα. Ένας αξιωματούχος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι εάν οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν να αυξάνονται, οι κίνδυνοι κοινωνικής αναταραχής θα ανθίσουν.

Το Reuters μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του δημοτικού προμηθευτή ενέργειας "eins" στο Chemnitz, Roland Warner, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο μέσος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών πρόκειται να τριπλασιαστεί πριν από το χειμώνα.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τα μέσα νοικοκυριά και να θέσουμε ένα ανώτατο όριο [ανώτατα όρια τιμών] για το ενεργειακό κόστος», είπε ο Warner, σημειώνοντας πως οι ετήσιοι λογαριασμοί των 1.500 ευρώ ενδέχεται να αυξηθούν στα 4.700 ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο.

Προειδοποίησε ότι τα νοικοκυριά που συντρίβονται από τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών και την αδιάκοπη άνοδο των λογαριασμών ρεύματος θα μπορούσαν να υποκινήσουν κοινωνική αναταραχή: «Αν έχουμε κοινωνική αναταραχή, το κράτος δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει».

Ο Klaus Mueller, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας, πιστεύει ότι η Ρωσία περιορίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Είπε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να μην ξαναρχίσει η μεταφορά φυσικού αερίου στη συνέχεια για πολιτικούς λόγους».

Η Γερμανία είναι ένα hotspot για ενεργειακές συζητήσεις επειδή έχει τη μεγαλύτερη οικονομία και πληθυσμό της Ευρώπης και είναι ο μεγαλύτερος πελάτης ρωσικού φυσικού αερίου της ηπείρου. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία διαχέεται τελικά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατήγγειλε εκκλήσεις για ανώτατα όρια τιμών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας γιατί αυτό θα στείλει μήνυμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να καταναλώνουν αντί να εξοικονομούν.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να γεμίσουν τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης με προμήθειες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα. Οι προμήθειες είναι ήδη κάτω από το μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου και το κλείσιμο του Nord Stream 1 έχει αυξήσει τις τιμές. Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την ικανότητα της περιοχής να ξαναγεμίζει εγκαταστάσεις αποθήκευσης, μια κρίση που θα σήμαινε συνεχή αύξηση των λογαριασμών ενέργειας για τα νοικοκυριά και μέτρα έκτακτης ανάγκης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Η αγγλόφωνη Deutsche Welle ανέφερε επίσης την ανησυχητική κατάσταση πολλών γερμανικών νοικοκυριών που έχουν ήδη δελτίο ζεστού νερού και ηλεκτρισμού. Άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι η πίεση στον πληθυσμό της εργατικής τάξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αστάθεια.

 * πληροφορίες zerohedge.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail