Οι γειτονιές του εγκλήματος

Ο «κόκκινος χάρτης» της εγκληματικότητας - Κλοπές, διαρρήξεις οχημάτων, εμπόριο και χρήση ναρκωτικών, παρεμπόριο κάθε λογής, πορνεία, «σαρώνουν» στο κέντρο της Αθήνας - Κάτοικοι κι επαγγελματίες μιλούν στη «ΒτΚ» για τον εφιάλτη που ζουν

Από: vradini.gr

«Κάνουν εμπόριο ναρκωτικών σα να κάνουν εμπόριο ζαρζαβατικών» καταγγέλλουν στη «Βραδυνή της Κριακής» κάτοικοι και καταστηματάρχες του κέντρου της Αθήνας, που μαστίζεται από την εγκληματικότητα.

Οι κλοπές, όπως λένε, είναι στην ημερήσια διάταξη, όπως και οι διαρρήξεις, κυρίως οχημάτων από τα οποία παίρνουν ακόμη – ακόμη και τα καύσιμα. «Τρυπάνε τα ντεπόζιτα από κάτω και τα αδειάζουν. Παίρνουν τις μπαταρίες ή και ολόκληρες τις ρόδες, τόσο απλά». Υπάρχουν άνθρωποι που τους έχουν κλέψει 4 και 5 φορές, όσες είναι και οι φορές που συλλαμβάνονται οι δράστες, οι οποίοι ύστερα από λίγο αφήνονται ελεύθεροι.

Ο κ. Παναγιώτης ήταν επαγγελματίας στην πλατεία Βικτωρίας. Αναγκάστηκε να φύγει πριν από λίγες ημέρες. λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας: «Τι να σας πρωτοπώ; Δεν έχω λόγια πλέον. Η Αστυνομία έχει παραδώσει τα όπλα. Η περιοχή έχει γίνει ένα απόλυτο γκέτο. Δεν μπορείς να βγεις να περπατήσεις», μας λέει. «Οι ναρκομανείς είναι παντού στα στενά. Οι κλοπές είναι στην ημερήσια διάταξη. Συχνά τσακώνονται και μεταξύ τους. Τα πορνεία τούς ευνοούν. Συν τοις άλλοις, έχουν αφήσει ομάδες, κυρίως Ρομά, οι οποίοι ανενόχλητοι έχουν πιάσει κάθε σημείο της Χέυδεν και της Αχαρνών, πουλάνε ό,τι θέλουν, βρωμίζουν. Είναι ντροπή για την Αθήνα να έχει δημιουργηθεί αυτή η πραγματικότητα».

Ο κ. Γρηγόρης, κάτοικος Αγίου Παύλου, στο κέντρο της Αθήνας: «Αντί να πηγαίνουμε προς το καλύτερο, πάμε στο χειρότερο. Κλοπές, τσακωμοί, σπασίματα αυτοκίνητων πολλά, κλέβουν μπαταρίες, ακόμη και καύσιμα. Έχουμε και πολλά εξαρτημένα άτομα, που κατέβηκαν στην περιοχή μας από Εξάρχεια, Πεδίον του Άρεως κ.λπ. Αν περπατήσετε τη Μάγιερ κάτω από το δημαρχείο, τη Μάρνη πίσω από το μέγαρο του ΟΣΕ, τη Νικηφόρου, τη Μενάνδρου, πίσω από το Εθνικό Θέατρο και διάφορους άλλους δρόμους, θα μου πείτε ότι λίγα σας λέω. Μπροστά μου έχουν χτυπήσει γιαγιάδες και μικρά παιδιά, για να τους πάρουν χρήματα ή ό,τι άλλο έχουν πάνω τους, μία αλυσίδα, ένα κινητό, ίσα – ίσα για να πάρουν τη δόση τους».

Ο κ. Σπύρος μένει κοντά στο Σταθμό Λαρίσης: «Η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει “κόκκινο”, ενώ οι τοξικομανείς κάνουν, πλέον, χρήση παντού, ακόμη και σε εισόδους πολυκατοικιών μέρα-μεσημέρι. Ψάχνοντας, δε, να βρουν χρήματα για τη δόση τους κάνουν μικροκλοπές σπάζοντας καθημερινά αυτοκίνητα ή κλέβουν ό,τι βρουν από διάφορα καταστήματα της περιοχής. Πριν από λίγο καιρό, έπεσε θύμα η κόρη μου. Στην είσοδο του Μετρό τής πήραν το πορτοφόλι. Τα καταγγέλλουμε στην Αστυνομία, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχει μία υποτυπώδης αστυνόμευση, αλλά, φυσικά, δεν αρκεί».

Η κ. Παναγιώτα μένει στην πλατεία Κουμουνδούρου: «Στην περιοχή γίνονται διαρκώς διαρρήξεις οχημάτων, σπιτιών και καταστημάτων. Τα ναρκωτικά που είχαμε μέχρι πρότινος, έχουν μεταφερθεί προς την πλατεία Βάθη. Στην Ευρυπίδου υπάρχουν κάποιοι διακινητές, πάρα πολλά χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι. Κάνουν εμπόριο ναρκωτικών σα να κάνουν εμπόριο ζαρζαβατικών. Πολλές φορές συμβαίνουν κλοπές στην πλατεία Κουμουνδούρου και στην Αγησιλάου από την πλευρά του Μεταξουργείου, στην Πέτονος και στην Ιάσωνος. Πολύ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην κάτω πλευρά γίνεται χαμός, εκεί είναι το στέκι τους, και όλοι αυτοί έρχονται και προς τα κάτω, προς Κουμουνδούρου και Ψυρρή, είτε για να κλέψουν είτε για να ζητιανέψουν».

Η κ. Κωνσταντίνα, κάτοικος Εξαρχείων: «Τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έχει χειροτερέψει αρκετά. Επέστρεψαν τα πάρτι του Σαββατοκύριακου με καμένους κάδους, μολότοφ, καταστροφές – και κατ' επέκταση δακρυγόνα. Η πλατεία γέμισε πάλι ναρκωτικά, και ακόμη περιμένουμε ουσιαστική αστυνόμευση. Επίσης, συχνό φαινόμενο είναι οι κλοπές και οι διαρρήξεις, αν και ελαφρώς έχουν περιοριστεί».

Περιοχές στο «κόκκινο»

Κλοπές και ληστείες, διαρρήξεις οχημάτων, εμπόριο και χρήση ναρκωτικών, παρεμπόριο κάθε λογής αντικειμένου, πορνεία, είναι μία καθημερινότητα για τους κατοίκους πολλών περιοχών στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός το οποίο είχε ωθήσει τον ίδιο τον δήμαρχο να ζητήσει πολλάκις βοήθεια από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Πλέον, συναντήθηκαν και έχει βγει ένα πρόγραμμα κοινών δράσεων ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας. «Από το 2019, η Δημοτική Αστυνομία είναι συνδεδεμένη με την ΕΛ.ΑΣ. μέσω του ενιαίου συντονιστικού», δηλώνει στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Βασίλης Κορομάντζος. «Αυτό σημαίνει ότι με κοινές δράσεις προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα χαμηλής εγκληματικότητας (παρεμπόριο, κλοπές, τοξικομανείς κ.λπ.). Κυρίως με τη Διεύθυνση Περιπολιών της ΕΛ.ΑΣ., την Ασφάλεια ή και την Τροχαία. Οι δράσεις γίνονται με κοινές περιπολίες σε περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση αυτών των φαινομένων».

Πράγματι, η αστυνόμευση έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, όμως δεν φτάνει, καθώς οι κακοποιοί ξέρουν πώς να κινηθούν. Ακόμη κι αν συλληφθούν δεν τους πολυνοιάζει, γνωρίζοντας ότι τα αδικήματα είναι πλημμελήματα, και σε λίγα 24ωρα θα είναι πάλι πίσω.

Οι περιοχές που σχηματίζουν τον κόκκινο χάρτη της εγκληματικότητας είναι:

· Ψυρρή

· Μεταξουργείο

· Γκάζι – Βοτανικός

· Κολωνός

· Σεπόλια – Πλατεία Λαού

· Πατήσια

· Άγιος Νικόλαος – Αχαρνών

· Κυψέλη

· Πλατεία Αμερικής

· Πλατεία Βικτωρίας

· Άγιος Παντελεήμονας

· Μουσείο

· Εξάρχεια

· Πλατεία Βάθη – Άγιος Παύλος

· Ομόνοια – Άγιος Κωνσταντίνος

· Νέος Κόσμος.

Αρκετά σημεία αυτών των περιοχών, όπως καταγγέλλεται, είναι αδιάβατα, ενώ τα βράδια φοβούνται ακόμη και οι αστυνομικοί να προσεγγίσουν και πάνε πάντα υπό τη συνοδεία ειδικών δυνάμεων (ΟΠΚΕ). Μία σημαντική βελτίωση, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει μόνο στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως και σε ένα κομμάτι των Εξαρχείων, η παραβατικότητα όμως από εκεί, έχει μεταφερθεί σε άλλες περιοχές.

«Ξεπεράσαμε κάθε όριο»

Του Γιώργου Π. Αποστολόπουλου*


Η εγκληματικότητα και η ασυδοσία στο Δήμο Αθηναίων έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Αν και πρόκειται για ένα διαχρονικό φαινόμενο, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η έντασή του χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει. Ξεκάθαρη βελτίωση επικρατεί μόνο στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως. Τα Εξάρχεια αργά αλλά σταθερά ξανακυλούν στην ανομία, ενώ άλλες παραδοσιακά υποβαθμισμένες γειτονιές διάγουν τις χειρότερες ημέρες τους. Αναφέρομαι σε όλες τις περιοχές δυτικά της Πατησίων και της Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένων της Ομόνοιας, της Κυψέλης, του Ψυρρή και του Νέου Κόσμου.

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι η έξαρση του εγκληματικού φαινομένου εκτείνεται, πλέον, και σε άλλα σημεία, όπως στο Κολωνάκι, στο Κουκάκι, στα Πετράλωνα, στου Γκύζη, στους Αμπελόκηπους και στο «βαθύ κέντρο» γύρω από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι ευθύνες είναι πολλαπλές και κατά κύριο λόγο κυβερνητικές. Εντούτοις, ένα μεγάλο μερίδιο ανήκει στον εκάστοτε και στο σημερινό δήμαρχο, αλλά και στους περισσότερους βουλευτές της Α’ Αθήνας που δεν ασχολούνται με τα σοβαρά προβλήματα της Περιφέρειάς τους. Η περίπτωση του δημάρχου Αθηναίων είναι ιδιάζουσα, διότι όχι μόνο δεν έχει φροντίσει για τα αυτονόητα, όπως ο στοιχειώδης φωτισμός που αποτελεί και ανταποδοτική υποχρέωση ή η επαρκής αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, αλλά αρνείται να ασκήσει με σθένος την πολιτική βαρύτητα της ιδιότητάς του ως δήμαρχος της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Ας μη γελιόμαστε. Ο δήμαρχος Αθηναίων είναι ένας «υπερ-υπουργός» που μπορεί, αν θέλει, να επιβάλει την πολιτική του στην κυβέρνηση, ιδίως, μάλιστα, όταν προέρχεται από τον ίδιο κομματικό χώρο ή είναι συγγενής του πρωθυπουργού της χώρας.

Περαιτέρω, βεβαίως, υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Για ποιο λόγο όλες οι δομές που αφορούν τους χρήστες ναρκωτικών δημιουργούνται στην περιοχή της Ομόνοιας –πλατείας Βάθη – Αγίου Παύλου, δίπλα στις πιάτσες των ναρκω-εμπόρων, ενώ θα έπρεπε να είναι αποκεντρωμένες σε όλους τους δήμους του Λεκανοπεδίου; Γιατί ο Δήμος δεν διδάσκεται τίποτα από αυτό το αποτυχημένο στην ελληνική πραγματικότητα μοντέλο, που εφαρμόζεται τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990; Τι απέγινε εκείνο το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αθηναίων και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη; Πώς ανέχεται ένας δήμαρχος να είναι αποστεωμένα τα αστυνομικά τμήματα στο δήμο του; Πώς αποδέχεται την υπερ-συγκέντρωση ενός τεράστιου αριθμού μεταναστών σε υποβαθμισμένες συνοικίες, όπου η ώσμωση με τη γηγενή εγκληματικότητα είναι δεδομένη; Πώς είναι δυνατόν να γίνεται ανεκτή η λειτουργία παράνομων οίκων ανοχής και η ασύδοτη πορνεία δυστυχισμένων γυναικών, ακόμα και μέρα-μεσημέρι;

Ολοκληρώνοντας θα εκθέσω δύο προσωπικές εμπειρίες. Την εικόνα των ανθρώπων που κάθε βράδυ κουβαλούν την μπαταρία του αυτοκινήτου τους στο σπίτι επειδή τους την έχουν κλέψει πολλές φορές (για να την ανακυκλώσουν ή να κατασκευάσουν ναρκωτικά από τα υγρά), μην αντέχοντας, πλέον, τα έξοδα νέας αγοράς. Τη διάρρηξη του αυτοκινήτου μου την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, έξω από το κτίριο, μολονότι υπήρχε φρουρά σε κοντινή απόσταση. Επισημαίνω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει όλοι πολύ χειρότερα φαινόμενα, όπως ληστείες, πυροβολισμούς,

αιματηρές συμπλοκές, εμπρησμούς, καταστροφές πολυκατοικιών, ρίψεις μολότοφ, εξαθλιωμένες εικόνες ναρκομανών, ακόμα και δίπλα σε σχολεία, βανδαλισμούς και βιαιότητες κάθε είδους.

Η πόλη αυτή δικαιούται ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον. Αξίζει να το διεκδικήσουμε.

*Ο κ. Αποστολόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων – Τομεάρχης Περιβάλλοντος – Μέλος Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail