Η ΕΕ θα θεωρηθεί υπεύθυνη για την πείνα εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο – μεγιστάνας

eurochemgroup
Freepen.gr - Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρώσους και Λευκορώσους παραγωγούς λιπασμάτων είναι παρόμοιες με όπλα μαζικής καταστροφής στο μέγεθος της ζημιάς που πιθανόν θα προκαλέσουν τα επόμενα χρόνια, ισχυρίστηκε ο ιδρυτής του χημικού γίγαντα EuroChem.

«Οι κυρώσεις της ΕΕ σημαίνουν βάσανα, πείνα και μεταναστευτικές ροές για πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο Αντρέι Μελνιτσένκο σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Die Weltwoche την Πέμπτη.

«Οι κυρώσεις που στοχεύουν τα τρόφιμα και την ενέργεια είναι οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής. Χτύπησαν αθώους ανθρώπους το χειρότερο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αισθανθούν τις επιπτώσεις του», προειδοποίησε.

Οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι θα θέλουν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και η ΕΕ δεν θα μπορέσει να μετατοπίσει την ενοχή της, πρόσθεσε ο επιχειρηματίας. Δεν ήταν η Ρωσία ή οι ΗΠΑ, αλλά μέλη της ΕΕ όπως η Λιθουανία και η Εσθονία, καθώς και οι Ευρωπαίοι ηγέτες Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, που επέλεξαν να διακόψουν τη λειτουργία της χημικής αυτοκρατορίας του με κυρώσεις, εξήγησε.

Η EuroChem, κορυφαία εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων, έχει την έδρα της στην Ελβετία, όπου ζει και ο Melnichenko με την οικογένειά του. Η ΕΕ και η Ελβετία έβαλαν στο στόχαστρο την εταιρεία και τον ιδιοκτήτη της με κυρώσεις που στοχεύουν να βλάψουν τη ρωσική οικονομία ως αντίποινα για την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Melnichenko υποστήριξε ότι προσωπικά τιμωρήθηκε άδικα επειδή είναι πλούσιος Ρώσος, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πως είχε οποιαδήποτε επιρροή στη ρωσική κυβέρνηση. Προειδοποίησε για τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκαλέσει ο «βομβαρδισμός κορεσμού» στη ρωσική οικονομία σε λίγα χρόνια.

Εκτίμησε ότι τα προϊόντα EuroChem βοήθησαν να σιτιστούν σχεδόν 274 εκατομμύρια άνθρωποι. Με τα λιπάσματα της να μην παράγονται και πωλούνται λόγω κυρώσεων, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ χειρότερο από αυτό που συμβαίνει τώρα λόγω της περικοπής των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, είπε.

«Οι χώρες της G7, με το ένα δισεκατομμύριο πολίτες τους, βλέπουν τους εαυτούς τους ως τους ηθικούς ηγέτες του κόσμου. Αλλά έχουν παρακάμψει τα συμφέροντα των άλλων επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων», είπε.

Η Ρωσία και η σύμμαχός της Λευκορωσία, ένας άλλος στόχος των δυτικών κυρώσεων, αντιπροσωπεύουν το 17% της παγκόσμιας προσφοράς λιπασμάτων, είπε ο μεγιστάνας. Οι εξαγωγές από αυτές τις δύο χώρες μειώθηκαν κατά 30-40% εν μέσω της αντιπαράθεσης με τη Δύση και είναι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι που πληρώνουν το τίμημα, προειδοποίησε.

«Δεν γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι στον τρίτο κόσμο πεθαίνουν ήδη ή αν «απλώς» λιμοκτονούν και μεταναστεύουν μακριά», είπε. Με τις κοινωνικές εντάσεις να εκτοξεύονται λόγω της πείνας και της έλλειψης καυσίμων, θα υπάρξει κύμα βίας, προέβλεψε. «Ίσως η τζιχάντ θα υψώσει ξανά τη μαύρη της σημαία. Αυτά δεν είναι άγριες θεωρίες, αλλά γεγονότα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail