Γιατί η Δύση απέτυχε να πάρει τον υπόλοιπο κόσμο με το μέρος στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία

jackmac34 / pixabay
Το πρόσφατο φεστιβάλ της μεγάλης δυτικής πολιτικής – που ξεκίνησε με μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνεχίστηκε με τη Σύνοδο Κορυφής της G7 και ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη συγκέντρωση του ΝΑΤΟ – παρέχει άφθονη τροφή για σκέψη για τη μοίρα του κόσμου.

Του Fyodor Lukyanov, αρχισυντάκτη του Russia in Global Affairs, προέδρου του Προεδρείου του Συμβουλίου για την Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική και διευθυντή έρευνας της Διεθνούς Λέσχης Συζητήσεων Valdai - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Επιφανειακά, αυτό που είδαμε είναι εντυπωσιακό: Η Δύση δείχνει πρωτοφανή ενότητα απέναντι στη ρωσική εκστρατεία στην Ουκρανία.

Η Αμερική έχει συγκεντρώσει σχεδόν όλους τους συμμάχους της. Αυτή τη στιγμή, από την Αυστραλία στη Νορβηγία, από τη Σιγκαπούρη στην Πορτογαλία και από την Ιαπωνία στην Ισλανδία, η ατζέντα είναι η ίδια – για να αποτραπεί η επιτυχία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αντιπροσωπεύει την απόρριψη της λεγόμενης «τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

Η βαρβαρότητα και το μη αναστρέψιμο αυτού που συμβαίνει στην Ουκρανία δίνει στην κατάσταση τον χαρακτήρα μιας ηθικής επιλογής. Σχεδόν όλες οι δηλώσεις δυτικών ηγετών αναφέρονται σε μια αντιπαράθεση μεταξύ «πολιτισμού και βαρβαρότητας». Ως εκ τούτου, πιστεύουν, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για το ποια πλευρά να πάρουμε.

Η δυτική κοινότητα έχει πλέον φτάσει στο μέγιστο δυναμικό – η ευρωπαϊκή της πλευρά (μέλη ΕΕ και ΝΑΤΟ συν Ουκρανία και Μολδαβία), η ασιατική λέσχη της (Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη σταμάτησαν να αμφιταλαντεύονται και πήραν τη «δεξιά» πλευρά), το ζεύγος της Ωκεανίας και φυσικά τη Βόρεια Αμερική. Ο «ελεύθερος κόσμος» δεν ήταν ποτέ τόσο απέραντος.

Αυτό όμως εγείρει ένα σοβαρό ερώτημα. Έχει φτάσει η Δύση στο φυσικό της όριο πέρα ​​από το οποίο δεν είναι πλέον δυνατή η επέκταση; Και αν ναι, τι σημαίνει αυτό;

Στην πραγματικότητα, το θέμα των ορίων της δυτικής επιρροής πηγάζει από την περιβόητη έννοια του «τέλους της ιστορίας», η οποία είναι ήδη τόσο φθαρμένη που είναι ακόμη και άβολο να την αναδείξουμε. Ωστόσο, ενδείκνυται σε αυτό το πλαίσιο. Οι προβληματισμοί του Φράνσις Φουκουγιάμα (του απαγορεύτηκε πρόσφατα η είσοδος στη Ρωσία) τον οδήγησαν στο συμπέρασμα πως με την κατάρρευση της κομμουνιστικής εναλλακτικής, το μόνο ερώτημα που παρέμενε ήταν πόσο γρήγορα και πόσο ανώδυνα το δυτικό οικονομικό και κοινωνικοπολιτικό μοντέλο - το οποίο είχε αποδείξει τις αρετές του στην αναμέτρηση με την ΕΣΣΔ – θα εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο. Ο συγγραφέας παραδέχτηκε ότι δε θα ήταν χωρίς εμπλοκές, αλλά γενικά, η κατεύθυνση καθορίστηκε μια για πάντα.

Το πώς εξελίχθηκαν πραγματικά τα πράγματα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ είναι ευρέως γνωστό, και παρά το γεγονός πως πολλές κρίσεις στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν αμβλύνει την άποψη για την αναμενόμενη πορεία ανάπτυξης, το σύστημα έχει διατηρηθεί – και κανείς δεν έχει πλησιάσει ακόμη τον δυτικό κόσμο όσον αφορά την ευημερία και την άνεση. Και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να έχουν σχεδόν μονοπώλιο στον καθορισμό της εικόνας του τι συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι έχει τεράστιο προβάδισμα ο δυτικός κόσμους που όμως φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά του.

Ίσως η κύρια έκπληξη που προέκυψε από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών είναι ότι η Δύση απέτυχε να εμπλέξει τόσο μεγάλο μέρος του κόσμου σε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στη Ρωσία – με εξαίρεση εκείνους που είναι ήδη μέρος της Δύσης και μερικοί που θέλουν με πάθος να ενταχθούν η λέσχη.

Αυτό είναι απροσδόκητο, καθώς ελάχιστοι επιδοκιμάζουν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα αντιμετωπίζει προβλήματα που φαινομενικά είναι άσχετα με οτιδήποτε εκτός από την ίδια, και οι σκληρές μέθοδοι και οι ανθρωπιστικές συνέπειες της σύγκρουσης δεν προκαλούν ιδιαίτερη συμπάθεια από το εξωτερικό. Με άλλα λόγια, αντικειμενικά, η Δύση έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου ακολουθώντας τη γραμμή ότι η αιτία της εδώ είναι η αντίθεση στη βαρβαρότητα.

Αυτό όμως δε συμβαίνει. Γιατί; Υπάρχουν ίσως τρεις βασικοί λόγοι.

Πρώτον, ο μη δυτικός κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πόλεμοι στον πλανήτη δεν έχουν σταματήσει ποτέ, ακόμη και τα τελευταία 30 χρόνια, και οι δηλώσεις των κρατών της ΕΕ για την εποχή της «αρμονίας και ευημερίας» που διέκοψε ο Πούτιν γίνονται αντιληπτές ως εγωισμός και υποκρισία. Το να πεις στους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει κάθε πιθανό ηθικό πρότυπο είναι, για να το θέσω ήπια, δύσκολο υπό το φως των όσων έχει βιώσει η περιοχή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Δεύτερον, οι περισσότεροι στον πρώην τρίτο κόσμο βλέπουν τα τρέχοντα γεγονότα ως το αποκορύφωμα μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης που σχετίζεται με τις διεκδικητικές πολιτικές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σχετικά με τα εδάφη που γειτνιάζουν άμεσα με τη Ρωσία. Η στάση τους είναι κάτι σαν: «Τι περίμενες ότι θα γινόταν όταν προκάλεσες την τίγρη;».

Τέλος, η αντίδραση της πλειονότητας του πλανήτη δείχνει τον εκνευρισμό τους με τη Δύση συνολικά. Εκλαμβάνεται ως ηγεμόνας με αποικιακή ιστορία που πάντα καταχράται τις δυνάμεις του. Ο λόγος δεν είναι η υποστήριξη στις ενέργειες της Ρωσίας, αλλά η αντίθεση στις προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει τη θέλησή της σε άλλους, που συχνά βλάπτει τα δικά τους συμφέροντα. Επίσης, η αισιοδοξία για τις αποτυχημένες προσπάθειες της Αμερικής να επιβάλει τη βούλησή της αντισταθμίζει τυχόν αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα των ενεργειών της Μόσχας.

Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για συμπάθεια προς τη Ρωσία, αλλά για αντιπάθεια προς τη Δύση.

Οι δυτικοί ηγέτες εκπλήσσονται και ανησυχούν από αυτή την κατάσταση. Αν οι αρχικές εκκλήσεις για ένταξη στο μποϊκοτάζ της Ρωσίας ισοδυναμούσαν με εντολές, τώρα οι απαιτήσεις έχουν αντικατασταθεί από προτροπές και προσπάθειες υποσχέσεων με αντάλλαγμα. Η επιλογή των προσκεκλημένων της Συνόδου Κορυφής των G7 –των προέδρων της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Σενεγάλης, της Αργεντινής και της Νότιας Αφρικής– είναι ενδεικτική.

Τα προσκεκλημένα μέρη έτυχαν θερμής υποδοχής. Όλοι βιάζονταν να χτυπήσουν τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στον ώμο και να του δώσουν προσοχή. Πέρα όμως από γενικές δηλώσεις, δεν έγινε τίποτα. Και σχεδόν παράλληλα με τα γεγονότα στην Ευρώπη, ο Μόντι συμμετείχε σε μια εικονική σύνοδο κορυφής των BRICS και η Αργεντινή, όπως φαίνεται, μαζί με το Ιράν, υπέβαλε αίτηση για ένταξη σε αυτήν την αναδυόμενη ένωση.

Η θέση των μη δυτικών κρατών υπαγορεύεται όχι μόνο από αντιαποικιακά ένστικτα, αν και υπάρχουν. Το πιο σημαντικό, στις νέες συνθήκες, είναι δύσκολο για τη Δύση να προσφέρει στις ηγετικές χώρες του υπόλοιπου κόσμου οτιδήποτε θα τις ανάγκαζε να αλλάξουν ριζικά τις θέσεις τους. Υπάρχουν πλέον εναλλακτικές πηγές πόρων για ανάπτυξη – ορισμένα μέλη του πρώην τρίτου κόσμου σήμερα διαθέτουν χρήματα, δεξιότητες και σε κάποιο βαθμό τεχνολογία. Η Δύση εξακολουθεί να είναι μπροστά τους από πολλές απόψεις, αλλά –και αυτό είναι θεμελιωδώς σημαντικό– έχει πλέον χάσει εντελώς την επιθυμία να μοιραστεί τα πλεονεκτήματά της.

Απλώς επειδή τώρα φοβάται τον ανταγωνισμό από αυτούς – η εμπειρία της αμερικανικής υποστήριξης για την ανάπτυξη της Κίνας θεωρείται λάθος από τις σημερινές ελίτ.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ενδιαφέρονται φυσικά για τις δυτικές επενδύσεις, αλλά η φύση της αλληλεπίδρασης αλλάζει επίσης. Για να το θέσω ήπια, ο πρώην τρίτος κόσμος γίνεται πιο απαιτητικός και επιλεκτικός και η ικανότητα της Δύσης να επιβάλλει τους δικούς της όρους έχει αποδυναμωθεί εν μέσω παγκόσμιων αλλαγών μεγάλης κλίμακας.

Η σειρά των συναντήσεων στην Ευρώπη είχε σκοπό να δείξει ότι η Δύση εξακολουθεί να είναι η αδιαμφισβήτητη πρωτοπορία του κόσμου, που έχει και το δικαίωμα και την ευθύνη να ηγείται των άλλων. Για παράδειγμα, το ΝΑΤΟ προσπαθεί για άλλη μια φορά να γίνει παγκόσμιος οργανισμός παρά περιφερειακός.

Η πιο πρόσφατη εμπειρία του μπλοκ αυτού του είδους –στο Αφγανιστάν– κατέληξε σε αμηχανία. Αλλά τώρα η προσέγγιση είναι πιο φυσική – απέναντι στη Ρωσία.

Όπως το βλέπουν, η Ρωσία είναι μια απειλή για την ασφάλεια της Δυτικής Ευρώπης (όπως ήταν στις μέρες της δόξας του ΝΑΤΟ), αλλά είναι επίσης μια επικίνδυνη παρία για όλη την ανθρωπότητα, οπότε η αντίθεσή της θα βοηθήσει στην επέκταση της λέσχης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παγκοσμίως. Επιπλέον, διαφαίνεται το φάντασμα της Κίνας – συστημικού ανταγωνιστή της Δύσης και, ακόμη καλύτερα, συνεργός των «Ρώσων».

Το πόσο ο ίδιος ο δυτικός κόσμος είναι ενωμένος για την πλήρη υλοποίηση μιας τέτοιας αποστολής είναι θέμα άλλου άρθρου. Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις εδώ. Ωστόσο, ακόμη και αν υποτεθεί ότι αυτό συμβαίνει, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η φιλοδοξία του ΝΑΤΟ θα συναντήσει κατανόηση πέρα ​​από τα σύνορά του.

Κατά συνέπεια, η ευρεία άρνηση αναγνώρισης του δικαιώματος της Δύσης να ηγείται σημαίνει πως δε θα υπάρχει πλέον μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στους δυτικούς κανόνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail