«Βάλε με στη σκηνή να δεις πώς θα ψηλώσω»: Η μέρα που ο Νίκος Ρίζος του 1,55 ενσάρκωσε τον ρόλο του γίγαντα Τόφαλου

Αν δύο πράγματα έλειπαν από τον Νίκο Ρίζο, αυτά ήταν το μπόι αλλά και οποιοδήποτε σύμπλεγμα σχετικό με το ύψος του! Αν και οριακά ξεπερνούσε το 1,50μ, ο λατρεμένος κωμικός κατάφερε να μετατρέψει αυτό το για άλλους εμπόδιο σε εφόδιο που τον βοήθησε κατά την διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του.

Από: menshouse.gr

Βέβαια το πραγματικά σημαντικό και αξιοθαύμαστο στη δική του περίπτωση είναι ότι πέτυχε στον δύσκολο, απαιτητικό και συχνά αδυσώπητο χώρο του θεάματος με μοναδικό όπλο το πηγαίο ταλέντο του. Δίχως δηλαδή να έχει λάβει κάποια εκπαίδευση ή να έχει σπουδές πάνω στο αντικείμενο.

«Βάλε με στη σκηνή να δεις πώς θα ψηλώσω»: Η μέρα που ο Νίκος Ρίζος του 1,55 ενσάρκωσε τον ρόλο του γίγαντα Τόφαλου

Μάλιστα στην Αθήνα είχε βρεθεί στα νιάτα του με σκοπό να σπουδάσει στη Νομική, όπως ήταν και το όνειρο του εφοριακού πατέρα του. Στην πορεία, όμως, ο γεννημένος το 1924 στην Άρτα ηθοποιός βρέθηκε σε αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν ο φυσικός χώρος του. Στο θεατρικό σανίδι και από εκεί και στον κινηματογράφο όπου στο ενεργητικό του καταγράφει περισσότερες από 300 παρουσίες σε ταινίες, πολλές από αυτές σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι ρόλοι ήταν κομμένοι και… ραμμένοι στα μέτρα του. Κάτι το οποίο μάλλον δεν ίσχυσε στην πρώτη δημόσια απόπειρά του και επαφή με το θέατρο, αφού ενσάρκωσε τον θρυλικό παλαιστή Τόφαλο!

Μοιάζει απίθανο, αλλά έτσι ακριβώς συνέβη! Η μοναδική επαφή του με τα θεάματα ήταν στο σινεμά της γενέτειράς του, της Άρτας. Εκεί ως νεαρός ακόμα, είχε αναλάβει την ευθύνη να αλλάζει τις αφίσες στα «Προσεχώς», εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια τσάμπα προβολή. Κάπως έτσι απέκτησε το «μικρόβιο», αλλά δεν πίστευε ίσως και ο ίδιος ότι θα έφτανε κάπου. Στην Αθήνα ως φοιτητής πια έψαχνε για κάποια δουλειά του ποδαριού, ίσα-ίσα για να καλύψει ορισμένα μικροέξοδα και χτύπησε την πόρτα ενός θεάτρου όπου άρχισε να εργάζεται ως βοηθητικός υπάλληλος.

«Βάλε με στη σκηνή να δεις πώς θα ψηλώσω»: Η μέρα που ο Νίκος Ρίζος του 1,55 ενσάρκωσε τον ρόλο του γίγαντα Τόφαλου

Εκεί είχε την τύχη να γνωρίσει έναν άνθρωπο που αποδείχτηκε καθοριστικός στην ζωή και την καριέρα του, καθώς τον έφερε πιο κοντά στο όνειρό του. Ήταν ο νεαρός –τότε- θεατρικός συγγραφέας, Ναπολέων Ελευθερίου, ο οποίος τον προσέλαβε ως αντιγραφέα θεατρικών έργων. Μπορεί να μην είχε κατορθώσει να ανέβει ακόμη στο σανίδι, αλλά είχε κάνει ακόμη ένα βήμα, ενώ σταδιακά είχε αναπτύξει και πολύ πιο κοντινή σχέση με τον Ελευθερίου, με τον οποίον συνδέονταν με φιλία.

Ένα βράδυ στο θέατρο προέκυψε μίνι κρίση αφού ο ηθοποιός που υποδυόταν τον γνωστό παλαιστή και μασίστα, Τόφαλο, είχε ασθενήσει. Ο Νίκος Ρίζος αποφάσισε να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά και με περίσσιο θράσος αυτοπροτάθηκε για τον ρόλο. «Μα είσαι τόσο κοντός», του είπε το προφανές ο συγγραφέας, για να λάβει την αποστομωτική απάντηση: «Βάλε με εμένα πάνω στην σκηνή και θα δεις πώς θα ψηλώσω»!

«Βάλε με στη σκηνή να δεις πώς θα ψηλώσω»: Η μέρα που ο Νίκος Ρίζος του 1,55 ενσάρκωσε τον ρόλο του γίγαντα Τόφαλου

Έτσι κι έγινε! Ο Νίκος Ρίζος έπαιξε αυτόν τον μικρό ρόλο του γίγαντα Τόφαλου και ο τεράστιος κωμικός που έμαθε αργότερα ολόκληρο το πανελλήνιο, μόλις είχε γεννηθεί… Αργότερα έλαβε μέρος σε αμέτρητα φιλμ στην χρυσή εποχή του σινεμά, υπήρξε για δεκαετίες επιτυχημένος θιασάρχης, πέρασε και από τις βιντεοταινίες της δεκαετίας του ’80 και στη συνέχεια βρέθηκε και στην τηλεόραση. Από μια παράξενη σύμπτωση μάλιστα η τελευταία του εμφάνιση ήταν σε επεισόδιο της τηλεοπτική μεταφοράς του μυθιστορήματος «Η αίθουσα του θρόνου», με τον Νίκο Ρίζο να αφήνει την τελευταία πνοή του στις 20 Απριλίου 1999, σε ηλικία 75 ετών, μία μέρα πριν την προβολή του επεισοδίου…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail