Η Ευρώπη επαιτεί: αλλαγή φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου για ακριβό αμερικανικό LNG

Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ένα επίμαχο ζήτημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εδώ και δεκαετίες. Δεκάδες πολιτικές έχουν προταθεί όλα αυτά τα χρόνια για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της ηπείρου ή για τη μετάβαση σε πράσινες πηγές ενέργειας προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Daoud Baalbaki - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι μεταφοράς φυσικού αερίου – μέσω αγωγών, ή υγροποιώντας το αέριο, μεταφέροντάς το ως φορτίο και στη συνέχεια αεριοποιώντας το εκ νέου στον προορισμό. Και οι δύο διαδικασίες απαιτούν χρόνο και σημαντικές επενδύσεις υποδομής.

Αγωγοί: Το 2021, το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε περίπου το 46 τοις εκατό των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ με ποσότητα 155 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα). Το Σχήμα 1 δείχνει ότι οι ρωσικοί αγωγοί παρείχαν περίπου το 41 τοις εκατό (περίπου 139 bcm) αυτών των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά την ίδια περίοδο.

Η Νορβηγία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, ακολουθούμενη από αγωγούς από τη Βόρεια Αφρική και το Αζερμπαϊτζάν.

LNG: Οι εισαγωγές LNG αποτελούν περίπου το 21 τοις εκατό των συνολικών ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου.

Το Σχήμα 2 δείχνει τις πηγές για τις αποστολές LNG που εισήχθησαν από την ΕΕ το 2021. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν τον κύριο προμηθευτή LNG στην ΕΕ και είναι πιθανό να είναι ο κύριος δικαιούχος εάν σταματήσουν να λειτουργούν οι ρωσικοί αγωγοί φυσικού αερίου. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν εξαγωγές LNG στην ΕΕ μόλις το 2016, αλλά γρήγορα έφτασαν τα 22,3 bcm το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 23% του συνόλου των εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ.

Η εξάρτηση της Ευρώπης

Πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Ρωσία εξακολουθούσε να είναι σημαντικός προμηθευτής LNG στην Ευρώπη με περίπου 20 τοις εκατό των συνολικών εισαγωγών LNG (που ισοδυναμεί με 16 bcm). Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ εισήγαγε συνολικά 155 bcm φυσικού αερίου από τη Ρωσία ετησίως – 139 bcm μέσω αγωγών και 16 μέσω LNG. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου.

Αυτή η στρατηγική αποτυχία στην επίτευξη ανεξαρτησίας από το ρωσικό φυσικό αέριο οφειλόταν κυρίως στην έλλειψη συνεκτικής και ενιαίας στρατηγικής μεταξύ των μελών της ΕΕ. Όπως φαίνεται στο Σχήμα 3, η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ποικίλλει από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη.

Χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Λετονία, η Εσθονία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία εξαρτώνται πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ οι χώρες που εισάγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία Πολωνία και η Ελλάδα είναι ημιεξαρτώμενες και χώρες όπως η Πορτογαλία είναι σχεδόν ανεξάρτητη.

Με την έντονη πίεση από την Ουάσιγκτον, αυτό το ζήτημα της υπερβολικής εξάρτησης από ρωσικούς πόρους τιτλοποιήθηκε περαιτέρω μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ακόμη και μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων από τη Δύση στις ρωσικές εισαγωγές, η ΕΕ εισήγαγε ορυκτά καύσιμα αξίας 39 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία, μέχρι τα μέσα Μαΐου .

Μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία

Σύμφωνα με έρευνα του Flash Eurobarometer για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), το 85 τοις εκατό των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο το συντομότερο δυνατό για να στηρίξει την Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, η ΕΚ, οι διεθνείς υπηρεσίες και οι ανεξάρτητες δεξαμενές σκέψης έχουν προτείνει βραχυπρόθεσμα σχέδια για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το τέλος του 2022.

Τα τρία βασικά βραχυπρόθεσμα σχέδια είναι το σχέδιο REPowerEU της ΕΚ  βάσει του οποίου τα δύο τρίτα του ρωσικού φυσικού αερίου (101,5 bcm/155 bcm) θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από τον επόμενο χειμώνα, το σχέδιο δέκα σημείων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που προτείνει μείωση κατά ένα τρίτο (50 bcm / 155 bcm) των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το σχέδιο του οικονομικού think tank Bruegel που λέει, θεωρητικά, πως η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση «να αντικαταστήσει πλήρως τις ρωσικές ροές [φυσικού αερίου]», έστω και βραχυπρόθεσμα, υπολογίζοντας την πλεονάζουσα χωρητικότητα εισαγωγής αερίου της Ευρώπης. Ρεαλιστικά, ωστόσο, ο Bruegel ζητά μείωση (86 bcm/155 bcm) με πιθανή αλλαγή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πυρηνική ενέργεια και άνθρακα, εφαρμόζοντας παράλληλα πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Ποιο είναι το σχέδιο;

Ουσιαστικά, το κοινό όλων αυτών των σχεδίων είναι η έκκληση προς την ΕΕ να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο των εισαγωγών φυσικού αερίου, να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να εφαρμόσει πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας. Από τα προαναφερθέντα σχέδια, η στρατηγική REPowerEU φαίνεται να είναι η πιο εφικτή.

Το σχέδιο προτείνει μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου σε 101,5 bcm από 155 bcm το 2021 – θεωρητικά, με αύξηση της μη ρωσικής προσφοράς φυσικού αερίου κατά 63,5 bcm και μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 38 bcm.

Για να αυξηθεί η παροχή μη ρωσικού φυσικού αερίου κατά 63,5 bcm, το σχέδιο προϋποθέτει ότι μπορούν να επιτευχθούν τα ακόλουθα:

  1. Αύξηση των μη ρωσικών εισαγωγών LNG κατά 50 bcm
  2. Αύξηση των εισαγωγών από μη ρωσικούς αγωγούς κατά 10 bcm.
  3. Αύξηση της παραγωγής βιομεθανίου κατά 3,5 bcm.

Συμπληρωματικά, συνέστησαν επίσης μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 38 bcm. Για αυτό πρότειναν 4 σημεία:

  1. Εξοικονόμηση ενέργειας για μείωση της ζήτησης κατά 14 bcm
  2. Ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο για μείωση της ζήτησης αερίου κατά 2,5 bcm
  3. Αντλίες θερμότητας για μείωση της ζήτησης αερίου κατά 1,5 bcm
  4. Ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον τομέα της ενέργειας για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 20 bcm.

Το πρώτο πρόβλημα με τη μελέτη της EC είναι ότι αναμένει πως η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2022 θα παραμείνει ίδια με το 2021. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ήπειρος μπορεί να χρειαστεί περίπου 20-25 bcm περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Έτσι, η στοχευόμενη απαίτηση φυσικού αερίου είναι στην πραγματικότητα 121,5 – 126,5 bcm – όχι απλώς αντικαθιστώντας τις ρωσικές εισαγωγές 101,5 bcm.

Αύξηση μη ρωσικού LNG

Μακράν η πιο σημαντική μέτρηση εδώ είναι η τρέχουσα ικανότητα επαναεριοποίησης της ΕΕ. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όταν εισάγεται ως LNG, το υγροποιημένο αέριο πρέπει να επαναεριοποιηθεί από εξειδικευμένα εργοστάσια σε λιμάνια, προκειμένου να ξανακατευθυνθεί στους αγωγούς. Συνολικά, οι χώρες της ΕΕ είχαν περίπου 74 bcm πλεονάζουσα ικανότητα επαναεριοποίησης πέρυσι.

Το πρόβλημα είναι ότι το ήμισυ περίπου αυτής της πλεονάζουσας δυναμικότητας συγκεντρώνεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες συνδέονται με την υπόλοιπη ΕΕ με αγωγό δυναμικότητας μόλις 7,5 bcm/έτος. Ως εκ τούτου, η ΕΕ δε διαθέτει επαρκείς μονάδες αεριοποίησης για την εισαγωγή επιπλέον 50 bcm LNG.

Η προτεινόμενη λύση είναι να χρησιμοποιηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο (τώρα, επίσημα εκτός ΕΕ) – το οποίο έχει περίπου 29 bcm πλεονάζουσα ικανότητα επαναεριοποίησης – ως χερσαία γέφυρα για την εισαγωγή LNG και στη συνέχεια την επανεξαγωγή του στην ΕΕ μέσω αγωγών. Σε αυτό το σενάριο, η ΕΕ ενδέχεται να επιτύχει την εισαγωγή επιπλέον 50 bcm LNG.

Αλλά ακόμα κι αν η Ευρώπη ξεπεράσει το εμπόδιο της επαναεριοποίησης, υπάρχει αρκετή προσφορά LNG στον κόσμο για να καλύψει τη ζήτηση;

Μετάβαση της εξάρτησης από τη Ρωσία στις ΗΠΑ 

Λόγω του ότι πολλές εξαγωγικές μονάδες αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα και προβλήματα τροφοδοσίας κατά τη διάρκεια του έτους, η παγκόσμια ικανότητα εξαγωγής LNG μειώθηκε το 2021, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στις ΗΠΑ. Στις αρχές του 2022, εκτιμήθηκε πως η παγκόσμια εξαγωγική ικανότητα LNG θα αυξηθεί κατά 43 bcm περίπου, εάν όλες οι μονάδες που είχαν τεχνικά προβλήματα και έκλεισαν, επρόκειτο να επανέλθουν στο διαδίκτυο.

Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για την αγορά φυσικού αερίου υπολόγισε ότι οι εισαγωγές LNG της ΕΕ ενδέχεται να αυξηθούν κατά 25 bcm κατ' ανώτατο όριο και πως το 65 τοις εκατό αυτής της ποσότητας θα παρέχεται από τις ΗΠΑ.

Εάν συμβεί αυτό, οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 19 τοις εκατό, καθιστώντας την παγκοσμίως ηγέτη στις εξαγωγές LNG σε μια νύχτα. Εν τω μεταξύ, η Αφρική, η Ευρώπη, η Κεντρική και Νότια Αμερική και η Ευρασία θα έχουν μικρότερη συμβολή στην παγκόσμια αύξηση της προσφοράς LNG το 2022, ενώ η προσφορά στις περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού και της Δυτικής Ασίας αναμένεται να μειωθεί.

Αν πάρουμε ως παράδειγμα το Κατάρ, παρά τον ηγετικό του ρόλο στις αγορές LNG και τις στενές σχέσεις με τα δυτικά κράτη, το Κατάρ δεν είναι σε θέση να προμηθεύσει την Ευρώπη με εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες βραχυπρόθεσμα επειδή υποφέρει από έλλειψη πλεονάζουσας εξαγωγικής ικανότητας LNG. Επιπλέον, πάνω από το 70 τοις εκατό αυτών των εξαγωγών πωλούνται σε Ασιάτες αγοραστές μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2024-25 για να μπορέσει να βασιστεί στις προμήθειες LNG του Κατάρ.

Αυτή η υψηλού επιπέδου ζήτηση για LNG που προβλέπεται από την Ευρώπη θα φέρει κορεσμό στην αγορά και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό για ευέλικτα φορτία LNG. Προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερα φορτία LNG, οι τιμές spot στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι 2-3 $/MMBtu υψηλότερες από τις ασιατικές αγορές. Αυτό ισοπεδώνεται τώρα στα 35 $/MMbtu για το υπόλοιπο του 2022, που είναι περισσότερο από πέντε φορές το μέσο όρο της πενταετίας.

Η ουσία είναι ότι θα είναι αδύνατο για την ΕΕ να αυξήσει τις εισαγωγές LNG κατά το κρίσιμο ορόσημο των 50 bcm. Ακόμη και αν η ΕΕ ξεπεράσει τα τεχνικά ζητήματα που αντιπροσωπεύουν οι δυνατότητες επαναεριοποίησης και οι διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Βρετανίας, η προσφορά στην παγκόσμια αγορά LNG απλά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

Αν και η Ευρώπη μπορεί να λάβει επιπλέον 25 bcm LNG, θα συνοδεύεται από πολύ υψηλή τιμή, ενώ οι τιμές στη Βόρεια Αμερική δε θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος νικητής σε αυτό το σενάριο, με υπέρογκα κέρδη ενώ καθιερώνονται ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο.

Πού είναι οι μη ρωσικοί αγωγοί φυσικού αερίου;

Νορβηγία:  Ως ο κύριος μη ρωσικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών, η συνολική δυναμικότητα προμήθειας της Νορβηγίας είναι 94,3 bcm ετησίως. Μόνο το 86,3 τοις εκατό αυτής της χωρητικότητας χρησιμοποιήθηκε το 2021, αφήνοντας θεωρητικά 12,9 bcm πλεονάζουσας ετήσιας δυναμικότητας.

Ωστόσο, τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022, οι αγωγοί δούλευαν σχεδόν στην πλήρη δυναμικότητα και αυτή η χωρητικότητα αναμένεται να είναι χαμηλότερη το καλοκαίρι, όπως δείχνουν τα προηγούμενα αρχεία.

Βόρεια Αφρική:  Η άλλη πηγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι μέσω τριών αγωγών από τη Βόρεια Αφρική: τον αγωγό Medgaz από την Αλγερία στην Ισπανία, το διαμεσογειακό αγωγό (επίσης γνωστός ως Transmed που μεταφέρει αλγερινό αέριο από την Τυνησία στην Ιταλία) και τον αγωγό Green Stream, από τη Λιβύη στην Ιταλία. Ένας τέταρτος αγωγός, ο αγωγός φυσικού αερίου Maghreb-Europe (GME), εκτείνεται από την Αλγερία στην Ισπανία μέσω Μαρόκου, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί από την 1η Νοεμβρίου 2021, μετά την κατάρρευση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου τον Αύγουστο.

Η ροή στον αγωγό Medgaz προς την Ισπανία μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 2 bcm, μετά την αύξηση της χωρητικότητάς του. Αυτές οι επιπλέον ποσότητες μπορούν να καλύψουν μέρος των ποσοτήτων που έχουν παραδοθεί μέσω της GME το 2021. Ωστόσο, η Αλγερία ανέστειλε επίσης πρόσφατα τις εμπορικές σχέσεις με την Ισπανία λόγω της απόφασης της τελευταίας να συνταχθεί με το Μαρόκο για την αμφισβητούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας, η οποία έχει επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ Ραμπάτ και Αλγέρι.

Ο αγωγός Transmed προς την Ιταλία έχει περίπου 10 bcm πλεονάζουσα χωρητικότητα, αλλά πρόσφατη ανάλυση δείχνει ότι η Αλγερία δε θα είναι σε θέση να προσφέρει πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από τότε που έφτασε την παραγωγική της ικανότητα και χρειάζεται να αντιμετωπίσει τη δική της αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση.

Οι εξαγωγές στη Λιβύη κυμαίνονταν γύρω στα 5 bcm πριν από το 2020, αλλά μειώθηκαν στα 3,2 bcm το 2021. Μια ανάκαμψη μπορεί να προσφέρει επιπλέον 1-2 bcm, αλλά η συνεχιζόμενη  πολιτική αστάθεια στη Λιβύη δεν μπορεί να προσφέρει τέτοιες εγγυήσεις.

Ως αποτέλεσμα, η Βόρεια Αφρική δεν προβλέπεται να παρέχει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2022.

Αζερμπαϊτζάν:  Το 2021, η ΕΕ άρχισε να λαμβάνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP). Η χωρητικότητα του TAP είναι περίπου 11 bcm και οι ροές το 2021 ανήλθαν συνολικά σε 8,1 bcm, δηλαδή υπάρχει επιπλέον χωρητικότητα περίπου 2,5 bcm.

Συνολικά, το σχέδιο της ΕΕ βασίζεται στην αύξηση από έτος σε έτος κατά 2-3 bcm από το Αζερμπαϊτζάν, 2-3 από την Αλγερία και 4-5 bcm από τη Νορβηγία. Αυτά φαίνεται να είναι επιτεύξιμα όσον αφορά την πλεονάζουσα χωρητικότητα των αγωγών, αλλά φιλόδοξα όσον αφορά τις ποσότητες παραγωγής φυσικού αερίου για τους προμηθευτές.

Εμπορικές εξαρτήσεις

Αυτή η ευρωπαϊκή ζήτηση για μη ρωσικό αέριο θα καλυφθεί κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο μόνος παίκτης που αναμένεται να κερδίσει οικονομικά. Είναι επομένως προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον να μετατρέψει η Ευρώπη μεγάλο μέρος των εισαγωγών φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς σε LNG. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι ΗΠΑ παρέμειναν αποφασισμένες εδώ και χρόνια να σταματήσουν τη λειτουργία του αγωγού Ρωσίας-Γερμανίας NordStream 2 – κάτι που πέτυχαν τον Φεβρουάριο, καθώς οι εντάσεις για την Ουκρανία επιδεινώθηκαν.

Καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν το δικό τους ανεξάρτητο σύστημα τιμολόγησης, δεν επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, προσδίδοντας άμεση αξία στις δραστηριότητες παραγωγής LNG στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο της ΕΕ να περικόψει τα δύο τρίτα των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και να το αντικαταστήσει αλλού – έως το τέλος του 2022 – είναι πολύ αισιόδοξο. Ο πιο προσεκτικός έλεγχος δείχνει ότι θα έχει πολύ υψηλό κόστος – περίπου πέντε φορές το τίμημα από αυτό που πλήρωνε η ​​Ευρώπη. Όποιο σχέδιο και αν εφαρμόσει η ΕΕ, η Ευρώπη θα πρέπει να αναγνωρίσει πως δεν θα είναι ούτε ενεργειακά ανεξάρτητη ούτε πολιτικά ανεξάρτητη ήπειρος στο άμεσο μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail