Το ωμό τελεσίγραφο του Ταγίπ Ερντογάν από την Σμύρνη

Μορφή «τελεσιγράφου» προς την Ελλάδα θέλησε να δώσει ο Τ. Ερντογάν από τη Σμύρνη στην τελική φάση της μεγάλης άσκησης EFES2022 η οποία περιλάμβανε και αποβατικά σενάρια, με μια ομιλία η οποία στράφηκε ολοκληρωτικά εναντίον της χώρας μας αλλά και με μηνύματα εναντίον όσων στηρίζουν την Ελλάδα απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Από: liberal.gr / Νίκος Μελέτης

Ο Τούρκος πρόεδρος χθες, λίγο πριν αναγγείλει δημόσια την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές του 2023, από το προπύργιο των κεμαλιστών, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση εναντίον της Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα, με συγκεκριμένες πλέον απειλές εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Και αυτό ταιριάζει απόλυτα με τη γνωστή θέση του Ερντογάν ότι υπεύθυνοι για τη «περικύκλωση» της Τουρκίας από τα νησιά στα οποία «φθάνεις κολυμπώντας από την τουρκική ακτή» είναι οι κεμαλιστές τους οποίους θέλησε να στοχοποιήσει με τη χθεσινή παρέμβαση του, που προβλήθηκε ως η προσπάθεια του «ανανεωτή» της Τουρκικής Δημοκρατίας να αποκαταστήσει τις «αδικίες» που υπέστη η Τουρκία με τη Συνθήκη της Λοζάνης και με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων.

Καθώς η Τουρκία σπανίως αιφνιδιάζει αλλά συνήθως προαναγγέλλει τις κινήσεις της η ομιλία του Τούρκου προέδρου εκτιμάται ότι αποτελεί την προσπάθεια νομιμοποίησης των όποιων «πρωτοβουλιών» αναλάβει το αμέσως προσεχές διάστημα για να «προασπίσει τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας» και να …«αποκρούσει την παραβίαση των Συνθηκών από την Ελλάδα». Ο κ. Ερντογάν προσπάθησε με των γνωστό αγροίκο συχνά τρόπο του να αναπτύξει τη βάση που κατά τη θεώρηση του νομιμοποιεί κάθε ενέργεια εναντίον της Ελλάδας.

Η επιθετική ρητορική τόσων μηνών φαίνεται ότι παίρνει σταδιακά συγκεκριμένο περιεχόμενο και φθάνει στην κορύφωση της καθώς ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να ανοίξει όλη την γκάμα των «διαφορών» με την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στα νησιά, στην αποστρατιωτικοποίηση, αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του στη «καταπίεση της τουρκικής μειονότητας σε Θράκη, Κω και Ρόδο» και προανήγγειλε έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυρίως όμως τόνισε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της από τις διεθνείς συνθήκες με σαφή αναφορά στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης όπου είναι προφανές ότι η Τουρκία θα επικεντρώσει τις επόμενες επιθετικές κινήσεις της προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τον οποίο περιέγραψε ο Μ. Τσαβούσογλου δηλώνοντας ότι «η θα αποκρατικοποιηθούν τα νησιά ή θα τεθεί σε συζήτηση η κυριαρχία τους».

Το ύφος Ερντογάν αλλά και το περιεχόμενο των δηλώσεων του και με δεδομένο ότι με πρωτοβουλία της Άγκυρας έχει διακοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας ακόμη και σε χαμηλό επίπεδο, δημιουργεί ανησυχία ότι η Άγκυρα θα επιβεβαιώσει τις προβλέψεις ότι θα εκμεταλλευθεί τη γενική αποσταθεροποίηση που έχει προκαλέσει στο διεθνές σύστημα η Ουκρανική κρίση, προκειμένου να επιχειρήσει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας επί του πεδίου.

Το ερώτημα πλέον είναι μάλλον το πότε, και όχι το εάν ο κ. Ερντογάν θα επιχειρήσει την επιθετική κίνηση εναντίον της Ελλάδας. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου έχουν ήδη μαζευτεί πολλά στο «σακούλι» του δεν μπορεί να προβλεφθεί εάν θα επιχειρήσει κάποια κίνηση στο μεσοδιάστημα θεωρώντας ότι έτσι θα έχει μια μεγάλη γκάμα θεμάτων να διαπραγματευθεί με τη Συμμαχία και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν που θα υποχρεωθεί έτσι να τον συναντήσει στη Μαδρίτη ή θα επιλέξει να αναλάβει δράση μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όταν ίσως θα έχει ξεκαθαρίσει τόσο η υπόθεση της ένταξης της Φιλανδίας και της Σουηδίας, αλλά και το μείζον για τον ίδιο ζήτημα της «έγκρισης» από την Ουάσιγκτον της νέας εισβολής στη Β.Συρία.

Η Αθήνα έχει επιδοθεί σε διπλωματική κινητοποίηση προκειμένου να ενημερωθεί ο διεθνής παράγοντας και να κτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσιγκτον. Στην Θεσσαλονίκη σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα έχει πολλά να προσθέσει στην ενημέρωση που είχε κάνει πριν μερικές ημέρες τόσο στον Καγκελάριο Σολτς όσο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, καθώς πλέον δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση περί ενός «ενοχλητικού γείτονα» άλλα για ευθεία απειλή εναντίον κράτους μέλους της Ε.Ε. Μια απειλή η οποία απαιτεί καθαρή απάντηση και η οποία θα πρέπει να επιδιωχθεί να δοθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..

Όμως η απάντηση της Ε.Ε. θα πρέπει να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και θα πρέπει να εξετασθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Συνθήκης καθώς διαφορετικά η άγονη συζήτηση περί απόφασης του Συμβουλίου η οποία θα παραπεμφθεί στην Κομισιόν για να εισηγηθεί μετά από αρκετές εβδομάδες σε μέτρα κατά της Τουρκίας (και μάλιστα με αιρεσιμότητα) είναι προφανές ότι δεν ιδρώνουν το «αυτί» του κ. Ερντογάν.

Συγχρόνως η Αθήνα θα πρέπει να ζητήσει διαβουλεύσεις με το Παρίσι στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που περιλαμβάνει και τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, ενώ θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενημέρωση των Αμερικανών με την επισήμανση ότι το «τελεσίγραφο» Ερντογάν απειλεί με μια σοβαρή κρίση τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ προς όφελος του Β. Πούτιν και συγχρόνως θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες τις αμερικάνικες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα

Εξάλλου ο κ. Ερντογάν έχει φροντίσει να δώσει πολλά επιχειρήματα τις τελευταίες ήμερες , , καθώς στο πλευρό του προέδρου της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο υπαινίχθηκε ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα στήνονται με στόχο την Τουρκία.

Για την Αθήνα δε θα πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητη η πρόσκληση και παρουσία στο πλευρό των Ερντογάν -Μπαχτσελί του υπό αίρεση πρωθυπουργού της Τρίπολης Ντμπεϊμπα (η Λιβύη συμμετείχε στην άσκηση με δυνάμεις και ένα σκάφος), καθώς ένα από τα σενάρια πρόκλησης επεισοδίου είναι αυτό να γίνει με τη συνεργασία της Λιβύης σε μια κίνηση αντιπερισπασμού της Ελλάδας, με παραχώρηση αδειών για έρευνες νοτίως της Κρήτης στην υποτιθέμενη Λιβυκή υφαλοκρηπίδα.

Βαδίζουμε σε μια εντελώς διαφορετική φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και όσο πιο σύντομα το αντιληφθούμε τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η απάντηση στα τελεσίγραφα και στον αναθεωρητισμό του Τ. Ερντογάν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail