Η Ρωσία δε θα προσχωρήσει στη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων

Η Ρωσία δε θα προσχωρήσει στη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW), δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διάσκεψης των κρατών-συμμετεχόντων στη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η δυναμική προώθηση της συνθήκης βαθαίνει τη διχόνοια μεταξύ των κρατών και υπονομεύει το καθεστώς της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

«Σε σχέση με την επιθυμία να τεθούν σε μόνιμη βάση οι προσπάθειες για την παγκοσμιοποίηση του TPNW, όπως καταγράφεται στα τελικά έγγραφα της διάσκεψης, τονίζουμε: η Ρωσία δεν σκοπεύει να προσχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία και πιστεύει ότι η συνθήκη δεν καθιερώνει κανέναα καθολικό πρότυπο: ούτε τώρα ούτε στο μέλλον», είπε.

Σύμφωνα με τη διπλωμάτη, η Μόσχα συνεχίζει να τηρεί σταθερά τη θέση ότι η ανάπτυξη του TPNW ήταν πρόωρη, λανθασμένη και, στην πραγματικότητα, αντιπαραγωγική. Αυτή η συμφωνία δεν κάνει τίποτα για να μειώσει τους αυξανόμενους πυρηνικούς κινδύνους και δε φέρνει την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο που αναφέρεται σε αυτήν, και η προσέγγιση που ορίζεται στο TPNW οδηγεί μόνο σε αύξηση των αντιθέσεων μεταξύ πυρηνικών και μη πυρηνικών κρατών, τόνισε.

«Δε λαμβάνει υπόψη την στρατιωτικοπολιτική και στρατιωτικο-στρατηγική κατάσταση και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή ότι ο πυρηνικός αφοπλισμός πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε «αύξηση του επιπέδου ασφάλειας για όλους». Δε βλέπουμε ρεαλιστικούς τρόπους εφαρμογής οποιωνδήποτε - ή πρακτικών μέτρων για την άμεση μείωση των πυρηνικών όπλων», συνέχισε η Ζαχάροβα.

"Η Ρωσία, όπως όλα τα άλλα κράτη με στρατιωτικό πυρηνικό δυναμικό, δεν συμμετείχε στη διάσκεψη των κρατών-συμμετεχόντων του TPNW και δεν σκοπεύει να το πράξει στο μέλλον. Επίσης, δεν σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε κοινή εργασία με βοηθητικές δομές που δημιουργήθηκαν ως μέρος της αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων του TPNW για την υλοποίησή του», είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail