Η κίνηση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ δεν αφορά καθόλου τον αποκλεισμό Σουηδίας και Φινλανδίας

Το ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έριχνε άλλο ένα εμπόδιο στα έργα του ΝΑΤΟ ήταν, για τους σκληροτράχηλους παρατηρητές του, ξεκάθαρα αναμενόμενο.

Έτσι, δεν θα μπορούσε παρά να εκπλαγεί κανείς που οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και οι σκανδιναβικές χώρες εξεπλάγησαν από τις δηλώσεις του Ερντογάν την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του δεν μπορούσε να υποστηρίξει τις αιτήσεις του ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δεδομένου ότι -- ιδιαίτερα η πρώτη -- «φιλοξενούσαν το PKK τρομοκράτες».

Yavuz Baydar - ahvalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Επίσης, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, χρειάστηκε να παρέμβει και να αποδυναμώσει τη δήλωση του αφεντικού του, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν έκλεισε την πόρτα, πράγμα που σημαίνει ότι είχε ετοιμαστεί το στάδιο για αυτό που η Άγκυρα θέλει να δει ως «μεγάλη διαπραγμάτευση». Ο Καλίν ακολουθεί ένα συνηθισμένο μοτίβο: Όποτε ο Ερντογάν, του οποίου ο τρόπος έκφρασης με ωμά λόγια είναι γνωστός, πηγαίνει «υπερβολικά», ορμάει με έναν πυροσβεστήρα στο χέρι.

Αργότερα, η εικόνα έγινε ελαφρώς πιο ξεκάθαρη, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο την Κυριακή. Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες στις χώρες τους, να παράσχουν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν όλες τις απαγορεύσεις εξαγωγών στην Τουρκία, εάν πρόκειται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, είπε ο Τσαβούσουογλου.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για την υποστήριξη δύο δυνητικών κρατών μελών στην τρομοκρατία και τις σταθερές μας παρατηρήσεις σχετικά με αυτήν. Αυτό είναι που μοιραστήκαμε», είπε σχετικά με τις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ.

Η Αν Λίντε, η Σουηδή ομόλογός του Τσαβούσουογλου, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το θέμα με την Τουρκία και ότι και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αφήσουν τις συζητήσεις στους διπλωμάτες τους. Είπε ότι ο Τσαβούσογλου επέμεινε ότι όλες οι κουρδικές οργανώσεις στη Συρία πρέπει επίσης να θεωρηθούν ως μέρος του PKK. «Παρόλο που θεωρούμε το PKK τρομοκρατική οργάνωση, ούτε εμείς ούτε οι ΗΠΑ το βλέπουμε όπως το βλέπουν», πρόσθεσε.

Λοιπόν, τι παίζει εδώ; Πώς να αποκωδικοποιήσετε την τελευταία κίνηση της Άγκυρας;

Πρώτα και κύρια, ούτε η Σουηδία ούτε η Φινλανδία έχουν καμία σχέση με τις κινήσεις που προκλήθηκαν μάλλον ξαφνικά από τον Ερντογάν. Ο προβληματικός πρόεδρος της Τουρκίας αισθάνεται αυξανόμενη πολιτική πίεση στο εσωτερικό του, λόγω μιας τεράστιας συστημικής κρίσης, που κορυφώνεται από μια απότομη οικονομική παρακμή.



Οι προκλήσεις για την πολιτική επιβίωση του Ερντογάν συσσωρεύονται ενόψει των εκλογών που πρέπει να διεξαχθούν τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Οι συνεχώς ασταθείς κινήσεις του στην εξωτερική πολιτική την τελευταία δεκαετία τον έχουν ήδη αναγκάσει σε μια σειρά ανατροπών στη Μέση Ανατολή. Χρειάζεται χρήματα και νιώθει ότι πρέπει να διορθώσει τις σχέσεις του με τον Λευκό Οίκο και -- ειδικά -- το Κογκρέσο. Η κυβέρνησή του έχει επεκτείνει κλάδο ελαίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους Σαουδάραβες, αλλά δεν απάντησαν με το είδος της οικονομικής υποστήριξης που περίμενε. Το αιματηρό ζήτημα των πυραυλικών συστημάτων S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία το 2019 έχτισε επίσης ένα τείχος μεταξύ της κυβέρνησής του και σχεδόν ολόκληρης της Ουάσιγκτον.

Ο Ερντογάν είναι γνωστός για τη δημιουργία καταστροφής, αρκεί να δει την ευκαιρία να βγει με νικηφόρο χέρι. Όμως οι προσπάθειές του δεν φέρνουν πάντα επιτυχία. Τον τελευταίο καιρό, η τύχη του φαίνεται να εξαντλείται: Η τεράστια έξοδος των Ουκρανών στην ΕΕ τον εμποδίζει να χρησιμοποιήσει την απειλή «να στείλει Σύριους πρόσφυγες στην Ευρώπη» ως διαπραγματευτικό χαρτί και νιώθει τεράστια πίεση από τους αντιπάλους του στην Τουρκία να στείλει Σύριους πίσω στην πατρίδα τους.

Το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο έχει ήδη ενωθεί ενάντια στην αγορά των ρωσικών πυραύλων και τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση, επίσης δεν κλείνει τα μάτια καθώς προσπαθεί ανεπιτυχώς να κάνει μια έμμεση επίθεση γοητείας παρουσιάζοντας την Τουρκία ως τον χρήσιμο ενδιάμεσο μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού αντιπάλου του. Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Για λόγους realpolitik, το ΝΑΤΟ αγνόησε κυρίως ένα σύμμαχο που παίζει στα όρια του φράχτη.

Η χρήση της Σουηδίας και της Φινλανδίας ως πρόσχημα για τη δημιουργία κρίσης στο ΝΑΤΟ έχει έναν στόχο: την κυβέρνηση Μπάιντεν. Πρώτον, ο Ερντογάν χρειάζεται πολύ μια τόνωση της αμαυρωμένης πολιτικής του εικόνας και επομένως πιο άμεση επαφή με τον Μπάιντεν, ο οποίος τον κρατούσε σε απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο πρώτος θέλει να τον πάρουν στα σοβαρά, έτσι, να τον ακούσουν, και κλιμακώνει.

Δεύτερον, ο Ερντογάν πρέπει να πείσει την Ουάσιγκτον να του επιτρέψει να αγοράσει μεγάλο αριθμό αναβαθμισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι έχει τινάξει στον αέρα τις πιθανότητες συμμετοχής του στο πρόγραμμα F-35 μέσω μιας λανθασμένης τακτικής να προχωρήσει στην αγορά του Ρωσικά S-400.

Η Σουηδή Linde επισήμανε μάλλον έξυπνα μια αδυναμία στο επιχείρημα της Τουρκίας κατά της ένταξης της χώρας της στο ΝΑΤΟ. Επιμένοντας ότι η Σουηδία σταμάτησε τις επαφές της με ένοπλες ομάδες Κούρδων της Συρίας, άφησε να εννοηθεί, πως η Τουρκία κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν συμμαχήσει με τους Κούρδους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ότι κάνουν το ίδιο. Δεν είναι οπωσδήποτε αφορμή για την Τουρκία να προσπαθεί να εμποδίσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα επικεντρωθεί στο να μαλακώσει τον Μπάιντεν.

Τρίτον, ο Ερντογάν είναι απογοητευμένος που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσκλήθηκε να συναντηθεί με τον Μπάιντεν τη Δευτέρα και στη συνέχεια να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ την Τρίτη. Σε αυτή τη σπάνια συγκέντρωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μητσοτάκης θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να ενημερώσει και να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς νομοθέτες για τις σοβαρές απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας που βλέπει από την ανατολική γείτονα και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία. Το φαινομενικά άσχετο θέμα της μετατροπής της πρώην ελληνικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί θα μπορούσε επίσης να είναι μέρος της ομιλίας του. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας βελτιώνονται σε ιστορικά επίπεδα, η θέση της Τουρκίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κινδυνεύει να παραμείνει σε ιστορικό χαμηλό.

Οπότε, ξεκάθαρα, με λίγα λόγια, η Σουηδία και η Φινλανδία μπορεί να επιλέξουν να παραμείνουν στο παρασκήνιο, σηκώνοντας τους ώμους τους, καθώς η πραγματική αντιπαράθεση λαμβάνει χώρα μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν.

Δεν είναι αδύνατο ο Μπάιντεν να ακολουθήσει μια προσέγγιση βήμα προς βήμα, να πείσει το Κογκρέσο ή να το παραγκωνίσει (όπως έκανε ο Τραμπ με το πρόγραμμα F-35 στα ΗΑΕ), για να ευχαριστήσει την Άγκυρα. Αργότερα αυτή την εβδομάδα, μετά την ομιλία Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και την επομένη συνάντηση μεταξύ του Τσαβούσογλου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μπορεί να δούμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ένα σημείο παραμένει, καθώς μπορεί να στοιχειώνει τον Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δεσμευτεί για την ενίσχυση των δημοκρατιών παγκοσμίως και βλέπει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως την απόλυτη δοκιμασία της δημοκρατίας έναντι της απολυταρχίας. Το δίλημμά του είναι πώς να αντιμετωπίσει έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ που κρατά περίπου 50.000 πολιτικούς κρατούμενους, 12.000 Κούρδους, πίσω από τα κάγκελα, και μετατοπίζεται σε μια πλήρη αυτοκρατορία, ενώ μάχεται με τον Πούτιν. Η κίνηση του Ερντογάν να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποκαλύπτει ακόμη περισσότερο αυτό το παράδοξο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail