Φιδονήσι: Γιατί έχει σημασία η μάχη για την κατάκτησή του

Έγινε γνωστό έγινε γνωστό από τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία, με την περιβόητη ρωσική επιχείρηση στο Φιδονήσι, κατά την οποία 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα και τελικά κρατήθηκαν αιχμάλωτοι.

Από: naftemporiki.gr

Η αντίδραση αυτή των Ουκρανών που υπερασπίστηκαν το νησί (με τη γνωστή σε όλους πια φράση «ρωσικό πολεμικό πλοίο να πας να...») αποτυπώθηκε πρόσφατα και σε ουκρανικά γραμματόσημα, αποκτώντας πρόσθετη βαρύτητα για τους Ουκρανούς καθώς στην επιχείρηση στο Φιδονήσι είχε πάρει μέρος το ρωσικό καταδρομικό Moskva που βυθίστηκε.

Το Φιδονήσι είναι ένα μικροσκοπικό, απόκρημνο και σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητο κομμάτι γης στη Μαύρη Θάλασσα, στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Ουκρανίας. Το νησάκι φιλοξενεί όμως μία από τις πιο σημαντικές μάχες στον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.

Υπό ρωσικό έλεγχο

Σήμερα τον έλεγχο του νησιού έχουν οι Ρώσοι, με τις ουκρανικές δυνάμεις να επιχειρούν τις τελευταίες μέρες να το ανακαταλάβουν, χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, drones και βομβαρδιστικά, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι στις 8 Μαΐου, παραμονή της Ημέρας της Νίκης, οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν το νησί, καταλήγοντας σε βαριές απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις, σε άνδρες, πλοία και αεροσκάφη.

Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο νησί προσπαθούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις θαλάσσιες επικοινωνίες και τις δυνατότητες της Ουκρανίας στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα, ιδιαίτερα προς την Οδησσό. Σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει το σύστημα αεράμυνάς τους στη δυτική Κριμαία σε μια πιθανή προσπάθεια να παρέχουν αεροπορική κάλυψη για ναυτικές δραστηριότητες στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα.

Η σημασία του

Το Φιδονήσι είναι ένας μικρός βράχος με μεγάλη σημασία, υπογραμμίζει το gzeromedia, εξηγώντας:

Εάν ο στρατός του Πούτιν είναι σε θέση να εγκαταστήσει εκεί αεράμυνες μεγάλης εμβέλειας και άλλες στρατιωτικές προμήθειες, αυτό θα μπορούσε να ακρωτηριάσει την ικανότητα του Κιέβου να υπερασπιστεί ολόκληρη τη νοτιοδυτική ακτή, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, του μεγαλύτερου λιμανιού της Ουκρανίας.

Εφόσον το νησί παραμείνει υπό ρωσικό έλεγχο, αυτή δεν είναι μια αρνητική εξέλιξη μόνο για την Ουκρανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως αναφέρει το gzeromedia, η Μόσχα χρησιμοποιεί το Φιδονήσι για να στηρίξει το ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας που εμποδίζει τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών και μαγειρικών ελαίων να φτάσουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Με τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων να αυξάνονται, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η διακοπή των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων, λόγω του πολέμου, θα μπορούσαν να  σπρώξουν σχεδόν 2 δισ. ανθρώπους πιο κοντά στην πείνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail